ANO misija: Kalnu Karabahā palikuši tikai 50 līdz 1000 etnisko armēņu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bēgļi no Kalnu Karabahas.
Bēgļi no Kalnu Karabahas. Foto: Irakli Gedenidze

Kalnu Karabahā no 120 000 etniskajiem armēņiem palikuši tikai 50 līdz 1000, secinājusi ANO misija.

Tiek lēsts, ka pirms Azerbaidžānas ofensīvas Kalnu Karabahā dzīvoja 120 000 armēņu.

Pēc Azerbaidžānas armijas 19.septembra zibensofensīvas vairāk nekā 30 gadus "de facto" pastāvējušās Kalnu Karabahas armēņu republikas varasiestādes nākamajā dienā faktiski kapitulēja Baku priekšā, un Kalnu Karabahas armēņi masveidā aizplūda uz Armēniju.

1.oktobrī pēc Azerbaidžānas uzaicinājuma Kalnu Karabahā pirmo reizi 30 gadu laikā ieradās ANO misija, lai iepazītos ar situāciju un izvērtētu, kāda humānā palīdzība vajadzīga Kalnu Karabahas iedzīvotājiem.

ANO darbinieki devās no Agdamas uz Stepanakertu. Apmeklētajās pilsētas daļās misija nekonstatēja nekādus bojājumus civilajai infrastruktūrai, tai skaitā slimnīcām, skolām un dzīvojamajām ēkām, kā arī kultūras un reliģiskajiem objektiem, teikts ANO misijas ziņojumā.

Tomēr misija norādīja, ka to pārsteidzis tas, cik ātri vietējie iedzīvotāji pameta savas mājas. Kopš pamiera noslēgšanas ANO nav saņemti ziņojumi par vardarbības gadījumiem pret civiliedzīvotājiem Kalnu Karabahā.

Armēnijas premjerministra Nikola Pašinjana preses pārstāve pirmdien paziņoja, ka Armēnijā ieradušies 100 625 Kalnu Karabahas bēgļi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu