Igaunija un Latvija iegādāsies militāros transportlīdzekļus. Līguma summa - 693 miljoni eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: maradon 333/Shutterstock

Igaunijas Aizsardzības investīciju centrs (RKIK) parakstījis līgumu ar kompānijām "Scania", "Veho" un "Volvo" par dažāda veida militāro transportlīdzekļu iegādi Igaunijas un Latvijas bruņotajiem spēkiem nākamo septiņu gadu laikā.

Kopējā pamatnolīguma summa ir apmēram 693 miljoniem eiro.

"Agrāk aizsardzības spēki no sabiedrotajiem saņēma lietotu aprīkojumu, tomēr, saasinoties drošības situācijai, Eiropā tādas iespējas ir izsmeltas," paskaidroja RKIK stratēģiskās kategorijas vadītājs transportlīdzekļu, tehnikas un loģistikas jautājumos Erko Sepri.

Viņš paziņoja, ka "pirmo reizi vēsturē mums ir iespēja pasūtīt Igaunijas Aizsardzības spēkiem jaunus transportlīdzekļus, kādi tiem patiešām ir vajadzīgi".

Sepri uzsvēra, ka plašajā projektā īpaša uzmanība pievērsta niansēm, lai gan Igaunija, gan Latvija iegūtu labākos cenas un piegāžu nosacījumus militāro transportlīdzekļu iegādei.

RKIK pārstāvis arī informēja, ka iepirkuma konkursā bija apmēram desmit pieteikumu, no kuriem izraudzīti trīs. "Veho" piegādās transportlīdzekļus ar pilno masu līdz piecām tonnām, "Volvo Eesti" un "Scania Eesti" piegādās transportlīdzekļus ar pilno masu virs piecām tonnām.

Piegādājamie transportlīdzekļi ir gan loģistikai paredzētie spēkrati braukšanai pa ceļiem, gan taktiskie transportlīdzekļi, kas izmantojami arī bezceļu apstākļos. Transportlīdzekļus pasūtīs un piegādās atsevišķās partijās, no kurām pirmā tiks saņemta nākamgad.

Pirmajā iepirkuma daļā plānots iegādāties gandrīz 400 spēkratu, paziņoja Igaunijas Aizsardzības spēku ģenerālštāba aprīkojuma un ieroču sistēmu nodaļas vadītājs majors Raigo Pūseps, piebilstot, ka tas ir pagrieziena punkts Igaunijas armijas aprīkojuma modernizācijā.

Līguma periods ir septiņi gadi, bet nepieciešamības gadījumā to var pagarināt par vēl trim gadiem. Parakstītais līgums ļauj transportlīdzekļus iegādāties ne tikai Igaunijas Aizsardzības spēkiem, bet arī zemessardzes organizācijai "Kaitseliit" ("Aizsardzības līga") un Policijas un robezšardzes departamentam. Līgums transportlīdzekļus ļauj iegādāties arī Latvijas Aizsardzības ministrijas paspārnē esošajām institūcijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu