Deputāti neierosina ētikas kodeksa lietu pret Smiltēnu pēc Ābramas pārmetumiem par politiķa pausto

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Edvards Smiltēns.
Edvards Smiltēns. Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien nolēma neierosināt ētikas kodeksa lietu pret parlamentārieti Edvardu Smiltēnu (AS) pēc deputātes Skaidrītes Ābramas (P) aicinājuma par politiķa pausto.

Lietas ierosināšanu par iespējamu ētikas pārkāpumu komisijas sēdē atbalstīja tikai abi Ābramas partijas "Progresīvie" deputāti.

Pagājušajā nedēļā likumprojekts par Skultes sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināla likuma atcelšanu tika noņemts no izskatīšanas Saeimas sēdē, taču Smiltēns no tribīnes apgalvoja, ka Tautsaimniecības komisija nemaz neesot lēmusi par likumprojekta atsaukšanu no sēdes darba kārtības, līdz ar to dokuments ar Ābramas parakstu bijis pretlikumīgs.

Savukārt Ābrama iesniegumā cita starpā raksta, ka publiskajās runās un ierakstos Smiltēns ir viņu nomelnojis, cēlis neslavu, tādējādi būtiski ietekmējot deputātes dzīvi - radījis sarežģījumus profesionālajā karjerā un diskreditējis sabiedrības acīs kā iespējamu noziedznieci.

Vaicāts par savu nostāju, Smiltēns aģentūrai LETA šodien pēc komisijas sēdes uzsvēra, ka vienkārši cēlis gaismā faktu par likumu "klaju pārkāpumu" Ābramas rīcībā. Komentējot valdības partijas politiķes pārmetumus, opozīcijas deputāts secina, ka jaunā koalīcijas nākusi ar jaunu kārtību - cieši klusēt par likuma pārkāpumiem.

Smiltēns akcentēja, ka Saeimas, arī tās komisiju darbam ir jābūt likumīgam, jo jebkura būtiska novirze no likuma pieņemšanas procesa nozīmē, ka šie lēmumi var tikt apstrīdēti un atzīti par spēkā neesošiem. "Šādā veidā - pārkāpjot Saeimas Kārtības rulli, likumus - ļoti nopietni tiek diskreditēta Saeimas reputācija un uzticamība no sabiedrības puses," akcentēja iepriekšējais Saeimas priekšsēdētājs.

Politiķis atzīst, kā šīs situācijas dēļ varētu būt "pazaudējis draugu", taču Smiltēns neesot varēji nereaģēt uz šo situāciju. Deputāts vērsa uzmanību, ka vēl pirms 12.oktobra Saeimas sēdes, kurā vajadzēja skatīt attiecīgo likumprojektu, "Apvienotā saraksta" deputāti vērsuši uzmanību šai situācijai, taču kļūdas pieļaušana no Ābramas puses joprojām neesot atzīta.

Deputāts akcentēja, ka, lai piedod kolēģi, bet viņš netolerēs "rupju bradāšanu pāri" Saeimā noteiktajām procedūrām un kārtībai.

Kā ziņots, Ābrama Saeimas Ētikas komisijā vērsās ar aicinājumu par Saeimas deputātu ētikas kodeksa iespējama pārkāpuma lietas ierosināšanu Smiltēnam par publiskajās runās un ierakstos celtu neslavu un nomelnošanu.

Pēc deputātes vārdiem, Smiltēns paudis sagrozītus faktus, manipulējot ar tiem, jo Tautsaimniecības komisijas deputāti esot tikuši informēti par priekšlikumu atsaukt likumprojektu no Saeimas 12.oktobra sēdes, un iebildumi dienu iepriekš komisijas sēdē netika izteikti, līdz ar to balsojums nebija nepieciešams.

Tāpat iesniegumā komisijai Ābrama apgalvo, ka Smiltēns ir deputāti apmelojis, jo lēmumu par likumprojekta atsaukšanu komisijas vadītāja nepieņēma vienpersoniski un dokumenti, tajā skaitā protokoli, netika viltoti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu