Sākta parakstu vākšana par sabiedriskā medija satura krievu valodā saglabāšanu arī pēc 2026. gada (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Andrei_Diachenko/Shutterstock

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par sabiedriskā medija satura krievu valodā saglabāšanu arī pēc 2026. gada.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Inga Pozdejeva. Viņa atgādina, ka Nacionālā drošības koncepcija (NDK) paredz no 2026. gada aizliegt sabiedrisko mediju saturu krievu valodā, bet viņa aicina šo punktu no dokumenta izslēgt, paturot tiesības Latvijas Sabiedriskajam medijam pašam izlemt, vai tā sasniedzamo mērķu labad ir veidojams saturs arī lielākās Latvijā dzīvojošās minoritātes - krievu - valodā.

Idejas autore uzskata, ka Krievijas izvērstā hibrīdkara laikā objektīvas un Latvijas valstiskumam uzticamas žurnālistikas daļas likvidēšana neatbilst Latvijas drošības interesēm. Latvijas Sabiedriskais medijs krievu valodā cita starpā dod iespēju atspēkot Kremļa propogandistu melus auditorijai, kuras dzimtā valoda ir krievu, un pamatā - adekvāti un atbildīgi ziņo un analizē sabiedrībā, valstī un pasaulē notiekošo.

Kā ziņots, kultūras ministre Agnese Logina (P) konceptuāli redz lomu sabiedriskajam medijam krievu valodā, tā iepriekš norādīja ministres padomnieks Dāvis Lodziņš.

Vēl pirms NDK apstiprināšanas Saeimas sēdē Logina norādīja, ka nepiekrīt NDK norādītajam 2026. gada 1. janvārim kā termiņam, kad būtu jābeidz atbalstīt sabiedriskie mediji krievu valodā. Viņasprāt, nevar pieņemt arī to, ka 2026. gadā nebūs nepieciešams runāt par pārbaudītu informāciju krievu valodā.

NDK noteikts, ka no 2026. gada 1. janvāra arī sabiedrisko mediju veidotajam saturam jābūt tikai latviešu valodā un valodās, kas ir piederīgas Eiropas kultūrtelpai.

Pēc ministres pārstāvja paustā, ministre konceptuāli redz lomu sabiedriskajam medijam krievu valodā, taču jautājums ir par detaļām, termiņiem un iespējamiem pārejas posmiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu