Sprūds: Latvija iegādāsies arī ATACMS raķetes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds.
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds. Foto: Edijs Pālens/LETA

ASV Valsts departaments atbalstījis sešu "Himars" raķešu artilērijas sistēmu pārdošanu Latvijai, un tāpat Latvija iegādāsies arī augstas precizitātes un tālas darbības ATACMS raķetes, tviterī paziņojis Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Kopējā sistēmu iegādes summa esot aptuveni 220 miljoni ASV dolāru (193 miljoni eiro).

Līgums par iegādi tikšot parakstīts tuvāko mēnešu laikā. Tas būtiski stiprināšot NBS kaujas spējas un ASV un Latvijas stratēģisko partnerību.

Latvija raķešu artilērijas "Himars" un pretkuģu raķešu sistēmas varētu saņemt 2026./2027.gadā, septembra sākumā žurnālistiem atklāja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Latvijas aizsardzības resoram ir trīs raķešu sistēmu projekti. Tie ir krasta aizsardzība pret kuģiem, vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas un raķešu artilērija.

Latvija un Igaunija kopīgi izvēlējušās iegādāties vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu "IRIS-T", kas nozīmē, ka šis būs lielākais militārais iepirkums kopš Latvijas neatkarības atgūšanas. Patlaban netiek atklāta potenciālā līguma summa un citas detaļas, taču sistēmu piegādes varētu sākties 2025.gadā. Iepriekš ziņots, ka pretgaisa aizsardzības sistēmu iegādei varētu veltīt ap 600 miljonus eiro.

Aizsardzības ministrija pagājušā gada rudenī sāka sarunas ar ASV par "Kongsberg Defence & Aerospace" pretkuģu raķešu sistēmu NSM (Naval Strike Missile) iegādi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu