Vairāki cilvēki Saeimai lūdz paplašināt iespējamos atvieglojumus hipotekārajiem kredītiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas ēka Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā.
Saeimas ēka Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Vairāki cilvēki Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai ir nosūtījuši lūgumus paplašināt un arī uz viņu dažādajiem apstākļiem attiecināt iespējamos atvieglojumus hipotekāro kredītu procentu maksājumiem.

Izskatīšanā Budžeta komisijā ir hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai virzītie grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kuri paredzētu 50% atlaides piemērošanu hipotekāro kredītu konsolidētajām procentu likmēm uz vienu gadu. Tajos varētu tikt paredzēta hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu, kuru maksātu bankas.

Likmes samazinājumu plānots attiecināt uz kredītiem, kas izsniegti līdz 2023.gada 30.septembrim. Saeimā attiecīgais likumprojekts vēl būs jāskata otrajā un trešajā lasījumā.

Dažas privātpersonas, tajā skaitā kādas daudzbērnu ģimenes pārstāvis norāda, ka konkrētu apstākļu dēļ viņiem līgums ir noslēgts jau pēc 30.septembra, tāpēc viņi lūdz likumprojektā atlaidi piemērot arī viņu hipotekārajam kredītam.

Kāds cits cilvēks vēstulē komisijai norādījis, ka lūdzu atbalstu attiecināt uz viņa ģimenes situāciju, kad "objektīvu apstākļu dēļ" ir paņemti divi hipotekārie kredīti - pirmais esot ņemts vienīgā ģimenes mājokļa iegādei, bet otrais - šī paša nekustamā īpašuma remontam.

Līdzīgi arī citas privātpersonas skaidro situāciju, ka būtu nepieciešams nodrošināt atbalstu gadījumā, ja personai objektīvu iemeslu dēļ ir arī otrs hipotekārais kredīts.

Viens no iedzīvotājiem rosina iespējamo atvieglojumu attiecināt arī uz kredītiem, kas ņemti par daudzdzīvokļu māju siltināšanu, ņemot vērā, ka attiecīgajā gadījumā kā kredīta atmaksas garantija bankai ir pats dzīvoklis.

Tāpat tiek norādīts, ka viena no bankām piedāvājot par procentu maksājumu samazināšanu pretī parakstīt līgumu, kas bankai ļaušot piemērot cita veida papildu procentus jeb turpināt iekasēt lielāku samaksu arī pēc likuma grozījumu pieņemšanas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu