FOTO un VIDEO 20 ievainotie, haoss un cilvēku pūlis uzbrūk policijai. Kas notiek Dagestānas lidostā? (3)

Ziņa papildināta plkst. 8.57
Foto: NEXTA/"X"
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas Dagestānas Republikas galvaspilsētā Mahačkalas lidostā svētdienas, 29. oktobra, vakarā sapulcējās simtiem cilvēku, organizējot nemierus pret lidmašīnas ierašanos no Izraēlas. Dagestānas Veselības ministrija paziņojusi, ka vairāk nekā 20 cilvēki ir ievainoti. Divi cilvēki atrodas kritiskā stāvoklī. "Apollo.lv" apkopoja pieejamo informāciju, atsaucoties uz "Meduza". 

Vismaz 20 cilvēki ir ievainoti. Ievainoti deviņi policisti

Ministrija neprecizēja precīzu cietušo skaitu un gūtās traumas, vien norādīja to, ka cietušajiem tiek sniegta medicīniskā palīdzība.

Publiskajā telpā izplatās arī atšķirīga informācija par cietušo skaitu. Kanāls "Mash Gor", neatsaucoties uz avotiem, vēsta par desmit cilvēkiem, kas hospitalizēti ar vidēji smagiem ievainojumiem. 

Medijs "Meduza" vēsta, ka nemiernieki Mahačkalas lidostā uzbruka arī policistiem. Nemiernieki mēģināja apgāzt policijas automašīnu. Nav zināms, vai automašīnā kāds atradās.

Dagestānas varas iestādes paziņoja, ka situācija lidostā "tiek kontrolēta".

30.oktobra rītā vēstīts, ka Krievijā aizturēti 60 Dagestānas reģiona galvaspilsētas Mahačkalas lidostā svētdien notikušo nekārtību dalībnieki, pavēstīja varasiestādes.

"Noskaidroti 150 aktīvākie nekārtību dalībnieki, no viņiem 60 aizturēti un nogādāti policijas teritoriālajās nodaļās tālākai izmeklēšanai," teikts Krievijas Iekšlietu ministrijas Ziemeļkaukāza federālā apgabala galvenās pārvaldes paziņojumā.

Šobrīd nekārtības ir apturētas, norādīja pārvalde.

Lidosta pilnībā atrodas tiesībsargājošo struktūru kontrolē, teikts paziņojumā. Cietušo vidū ir deviņi policisti, norādīja Iekšlietu ministrija.

Vairāki izraēlieši un ebreji atrodas Mahačkalas lidostā

Mahačkalas lidostā atrodas "salīdzinoši neliels skaits izraēliešu un ebreju". Par to raksta "The Times of Israel", atsaucoties uz avotu Izraēlas drošības dienestos.

Pēc avota teiktā, izraēlieši šobrīd ir izolēti un drošībā. Avots norādīja, ka Izraēlas diplomāti sadarbojas ar vietējām varas iestādēm, lai nodrošinātu, ka pasažieri pēc iespējas ātrāk var lidot uz Maskavu.

Savukārt Izraēlas Ārlietu ministrija un Ministru prezidenta birojs kopīgā oficiālajā paziņojumā pauda cerību, ka "Krievijas tiesībsargājošās iestādes aizsargās visu Izraēlas pilsoņu un ebreju drošību, lai kur viņi atrastos".

Zelenska paziņojums

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paudis viedokli, ka "nemieri Mahačkalā nav atsevišķs incidents, bet gan daļa no Krievijas "plaši izplatītās naida kultūras pret citām tautām".

Pēc Zelenska domām, šo naidu propagandē valsts TV, eksperti un varas iestādes. Viņš norādīja, ka Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un kara noziedznieks Vladimirs Putins iepriekš izteikuši antisemītiskus paziņojumus.

Sārts: Notikušais Dagestānas lidostā Kremlim nav izdevīgs

Notikušais Dagestānas lidostā Kremlim nav izdevīgs, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra vadītājs Jānis Sārts.

Vakar lidostā Dagestānā, kā liecina internetā pieejamie video, vietējo cilvēku pūlis mēģināja pārmeklēt lidostas ēku, tajā meklējot no Telavivas, Izraēlas, ielidojošos ebrejus, draudot ar izrēķināšanos.

Vērtējot šo situāciju, Sārts pauda, ka Krievijas sabiedrība ir radikalizējusies, un situācija Dagestānas lidostā ir viena no radikalizācijas izpausmēm.

"No Krievijas medijiem tiek kurināts naids gan pret ukraiņiem, gan Rietumiem un tagad arī pret Izraēlu. Spriedze Krievijā aug, un Dagestāna ir viena no vietām, no kuras nākuši daudzi Ukrainā kritušie," sacīja Sārts, piebilstot, ka notikušais neizraisot lielu izbrīnu.

Viņaprāt, notikušais ir bijusi cilvēku reakcija uz konkrētu situāciju. "Šādas izpausmes Kremlim nav izdevīgas, un notiks mēģinājumi tās slāpēt," pieļāva eksperts, pieļaujot, ka tas notiks "vienīgajā veidā, kā viņi prot - ar spēku", jo, lai gan Kremlis vai centrālā vara netika apdraudēta, no autoritāras sistēmas loģikas tas ir kas tāds, ko nevar pieļaut, jo riski par to, cik tālu tas aizies, nav prognozējami.

Kas notika 29. oktobrī?

29. oktobrī protestētāji nobloķēja ceļus un pārbaudīja automašīnas, kas izbrauc no lidostas teritorijas, meklējot Izraēlas pilsoņus. Lidostā sapulcējušies skandēja "Alluha Akbar".

Sociālajos tīklos ievietots arī kāds video, kurā redzams, kā vietējie ielenkuši kādu vīrieti, kuru uzskata par "ebreju". Vīrietis apkārtējiem cenšas iestāstīt, ka ir "uzbeks", taču vairāki iekarsušie viņam netic.

Pulcēšanās iemesls bija aviokompānijas "Red Wings" reisa ierašanās no Telavivas.

Iepriekš "Telegram" izplatījās ziņas, ka Dagestānā ielidos tiešais reiss no Izraēlas, un izskanēja aicinājumi ierasties lidostā un neļaut lidmašīnai nolaisties.

Saskaņā ar lidostas tīmekļa vietnes datiem lidmašīna no Telavivas nolaidās plkst.19.17 pēc vietējā laika (plkst.18.17 pēc Latvijas laika). Pēc tam vairāki desmiti protestētāju iegāja termināla ēkā, kā arī mēģināja izlauzties cauri sētai, kas norobežo lidlauku.

"Red Wings" ir regulārs reiss no Telavivas uz Mahačkalu. Lidmašīnas šajā maršrutā lido vairākas reizes nedēļā.

Aculiecinieku video: haoss lidostā un uz lidlauka

Citā video redzams, kā vietējie kādam lidostas darbiniekam vaicā, "kur ir ebreji". Video noprotams, ka darbinieks nezina, kur viņi ir. 

Video: Vietējie prasa "kur ir ebreji"

Publicēts arī video, kurā redzams, kā nemierīgie ļaudis cenšas apgāzt vietējo likumsargu automašīnu. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu