Baltkrievija piedraud Lietuvai ar karu: sola bruņotu atbildi "ekonomiskās agresijas" dēļ (17)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Viens no Baltkrievijas Drošības padomes vadītājiem vietējam laikrakstam paudis, ka Baltkrievijai "ir visi iemesli izmantot ieroci, lai šķērsotu vitāli svarīgu koridoru", jo Lietuva "faktiski ir aizliegusi tai transportēt preces pāri robežai", ziņo medijs "15min".

Laikraksta "Minskas Vakara Ziņas" intervija ar Baltkrievijas Padomes valsts sekretāra pirmo vietnieku Pāvelu Mureveiko tika publicēta sestdien, 28. oktobrī.

"Lietuva faktiski ir aizliegusi mums pārvietot savas preces pāri robežai," sacīja Mureveiko. "Pēc visām starptautiskajām normām šāds solis ir ekonomiska agresija.

Saskaņā ar banālo loģiku mums ir visi iemesli, lai šķērsotu mūsu vitāli svarīgo koridoru ar ieroci."

"Un uzdrošinos teikt, ka citos apstākļos neviens pasaulē mūs par to nenosodītu. Bet ne pašreizējos apstākļos, kad uz valsti tiek izdarīts vēl nepieredzēts spiediens no Rietumiem," apgalvoja Baltkrievijas amatpersona.

Komentējot šādus Baltkrievijas amatpersonas izteikumus,

Lietuvas deputāts Petrs Auštrevičs sacīja, ka tas liecina tikai par vienu – sankcijas uz Baltkrievu darbojas.

"Ierobežojumi ietekmē Baltkrievijas valsts budžeta ekonomiskos un finanšu rezultātus," Auštreviču citē portāls "Belsat".

Pēc eiroparlamentārieša domām, Baltkrievija kā valsts nerada militāru apdraudējumu, bet tā "dejo pēc Kremļa mūzikas", tāpēc ir jāanalizē draudi.

Viņš piebilst, ka Lietuva ir NATO un ES dalībvalsts, tāpēc reakcija uz jebkādām Baltkrievijas militārajām darbībām būtu "nesamērīgi barga".

"Šādi izteikumi liecina, ka gan Minskā, gan Maskavā ir visādi "putni", kas cenšas provocēt, noteikt toni un radīt spriedzi," sacīja Lietuvas deputāts. "Taču viņiem ir jāzina, ka mēs esam gatavi reaģēt."

"Un tā nebūs atbilde no Viļņas vai Rīgas, tā būs atbilde no Briseles un Vašingtonas. Tāpēc jums vajadzētu rūpīgi pārdomāt, vai ir bail pat apsvērt robežas šķērsošanu," piebilst Auštrevičs.

Iepriekš ziņots, ka 3. augustā Eiropadome paplašināja Baltkrievijai noteiktās sankcijas, šādi turpinot vērsties pret Minsku par tās atbalstu Krievijas karam pret Ukrainu.

Jaunie pasākumi nodrošina ciešāku Krievijai un Baltkrievijai noteikto sankciju saskaņošanu, kā arī sekmē to, ka nav iespējams Krievijai noteiktās sankcijas apiet caur Baltkrieviju.

Atbilstoši jaunajiem noteikumiem uz Baltkrieviju ir aizliegts eksportēt vairākas preces un tehnoloģijas, kas var sekmēt valsts militāri tehnisko attīstību.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu