"Igauņu monopola beigas": ATD izsniedz licenci taksometru pasūtīšanas mobilās lietotnes "Smile Taxi" pakalpojuma sniedzējam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Autotransporta direkcija (ATD) izsniegusi licenci uzņēmumam SIA "Grab Solutions" kā reģistrētam tīmekļvietnes vai mobilās lietotnes pakalpojuma sniedzējam "Smile Taxi", liecina ATD publiskotā informācija.

Uzņēmuma vadītājs Toms Ābeltiņš norāda, ka "Smile Taxi" aplikācijas izveido plānots pabeigt līdz šī gada 10.novembrim, un tā būs pieejama "App Store" un "Google Play" platformās.

"Šobrīd esam iestatīšanas beigu posmā, kas ietver pieslēgšanos Valsts ieņēmumu dienesta datu bāzēm precīzai uzskaitei, taksometru vadītāju integrāciju un funkcionalitātes testēšanu, papildina Ābeltiņš.

Tāpat ATD publiskotā informācija par reģistrētajiem mobilās lietotnes pakalpojuma sniedzējiem liecina, ka līdz šim Latvijā bija reģistrētas divas mobilo taksometru pasūtīšanas aplikācijas - "Bolt" un "Forus Taxi". Abas mobilās aplikācijas ir reģistrētas Igaunijā, līdz ar to mobilā aplikācija "Smile Taxi" patlaban būs vienīgā vietējā taksometru pasūtīšanas aplikācija Latvijā.

Pakalpojumu sniedzējs "Grab Solutions" Autopārvadātāju informatīvajā datubāzē ir reģistrēts 2023.gada 27.oktobrī.

Savukārt Latvijas vieglo taksometru darba devēju organizācijas prezidents Aleksejs Ignatjevs uzsvēra, ka šis notikums ir nozīmīgs Latvijai, jo līdz šim 99% taksometru tirgus monopolizēja Igaunijas kompānijas "Bolt" un "Forus".

Jau ziņots, ka Latvijas vieglo taksometru darba devēju organizācija atklātā vēstulē iepriekš pauda neizpratni par ATD lēmumiem mobilo lietotņu taksometru pakalpojumu licenču izsniegšanā un iebilda pret Igaunijas uzņēmumu monopolstāvokli Latvijā.

Organizācija uzsvēra, ka Latvijas uzņēmējiem saņemt licenci ir apgrūtinoši, pieminot Latvijas uzņēmumu "Grab Solutions", kas 28.jūlijā iesniedza pieteikumu mobilās lietotnes "Smile Taxi" licences saņemšanai. Pēc pieteikuma iesniegšanas kompānija saņēma lūgumu no ATD līdz 18.augustam papildināt iesniegumu ar atbildēm uz 22 jautājumiem, ko uzņēmums esot izdarījis. Pēc iesnieguma izskatīšanas termiņa, kas ir 30 dienas, kompānija saņēmusi paziņojumu, ka izskatīšanas termiņš ir pagarināts un ATD nosūtīs vēl citus papildu jautājumus.

Vienlaikus organizācija pauda, ka Latvijas uzņēmējiem saņemt licenci ir apgrūtinoši.

Savukārt ATD, komentējot organizācijas iebildumus, norādīja, ka taksometru tirgus Latvijā ir regulēts un atvērts ikvienam tirgus dalībniekam, kurš izpilda valsts noteiktās prasības, nešķirojot iesniegumus pēc iesniedzēja pārstāvētās valsts.

Jau ziņots, ka SIA "Grab Solutions" 2022.gadā strādāja ar 16 251 eiro apgrozījumu, kas ir par 31,6% mazāk nekā 2021.gadā, un cieta 1573 eiro zaudējumus. Kompānija reģistrēta 2019.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Toms Ābeltiņš, liecina "Firmas.lv" informācija.

Savukārt "Bolt" 2013.gadā izveidoja Markuss Villigs, kuram pašlaik kompānijas kapitālā pieder 17,05%. 2021.gada 31.decembrī grupu veidoja 48 kompānijas, kuru māteskompānija "Bolt Technology" ir visu "Bolt" lietotņu intelektuālā īpašuma turētāja. Lielāko daļu izpētes un izstrādes darba saistībā ar intelektuālo īpašumu notiek Igaunijā.

Mobilitātes lietotne "Forus" ir izveidota un attīstīta Igaunijā, un 2022.gadā sāka darbību Baltijas valstu tirgos - Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Visās Baltijas valstīs "Forus" šobrīd apkalpo vairāk nekā 200 000 klientu. Līdz šim platformai ir pievienojušies vairāk nekā 10 000 taksometru vadītāju no Baltijas valstīm un veikuši vairāk nekā 1,5 miljonus braucienu.

"Latvijas vieglo taksometru darba devēju organizācija" izveidota 2007.gadā, un to vada Aleksejs Ignatjevs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu