VIDEO "Redzēju nāvi." Lidmašīnas pasažieri no Izraēlas pastāsta par grautiņiem Dagestānas lidostā

Foto: AFP/SCANPIX
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

29. oktobra vakarā nemiernieku pūlis Dagestānā sāka grautiņus Mahačkalas lidostā un izskrēja uz skrejceļa pēc tam, kad lidostā piezemējās lidmašīna no Izraēlas galvaspilsētas Telavivas. Agresori kliedza antisemītiskus saukļus un vicināja Palestīnas karogus. Divi no lidmašīnas pasažieriem neatkarīgajiem Krievijas medijiem un Izraēlas izdevumiem pastāstīja par tonakt redzēto.

Pasažiere, kas izvēlējās palikt anonīma, neatkarīgajam Krievijas laikrakstam "Mediazona" norāda, ka ar ģimeni no Telavivas devās uz Maskavu caur Mahačkalu. Šāds lidojums bija lētāks, un gaidīšanas laiks bija īsāks. 

Pirms pacelšanās lidostas personāls ziņoja, ka notikusi tehniska kļūme, kas aizkavējusi pacelšanos. "Aviokompānijas pārstāvji jautāja, vai mums ir Izraēlas pilsonība, un norādīja, ka lidojam paši uz savu risku," atminas sieviete.

Viņa stāsta, ka lidmašīna bijusi gandrīz tukša.

Ģimene Mahačkalas lidostā nonāca bez problēmām un izgāja cauri reaktīvajam tiltam. "Tur stāvēja apsargs. Lidostas apsardze bija sadalīta divās daļās: cilvēkos uniformās un cilvēkos, kas vienkārši izskatījās pēc civiliedzīvotājiem."

Spriedze strauji pieaug

Apsargi katru no ģimenes locekļiem gribēja pavadīt atsevišķi. Sieviete atminas, ka tajā brīdī situācija strauji kļuva saspringta. Sākotnēji pasažierus no lidostas bija paredzēts izvest pa "zaļo koridoru", taču tam nepietika laika, tāpēc tūristus uzreiz sūtīja ārā un lika kāpt autobusos. 

"Mēs bijām kādi 20, 30 cilvēki, vairākas ģimenes. Bija bērns, kas elpoja caur skābekļa padeves iekārtu. Autobusā valdīja haoss, bijām saspiedušies ar koferiem. Šoferim tikai pēc ilga laika izdevās aizvērt aizmugurējās durvis."

Šoferis sākotnēji ģimeni vedis uz lidmašīnu, kas devusies uz Maskavu. Brauciena laikā autobusam pakaļ skrējuši vairāki cilvēki.

"Mēs braucām diezgan ilgi, bet tie cilvēki nenogura un turpināja skriet mums pakaļ. Viņi skrēja ar Palestīnas karogu rokās un kliedza: "Brāļi, brāļi!""

Cilvēki no autobusa pūlim klieguši, ka ir Krievijas pilsoņi, rādījuši sarkanās Krievijas pases un teikuši, kurās pilsētās dzimuši: Jekaterinburgā, Ufā, Permā, Maskavā. Autobusā bijis viens Izraēlas pilsonis, kurš krievu valodā neprata sazināties.

Pūlis kļūst agresīvs

"Vienā brīdī autobuss apstājās un pūlis mūs ielenca. Viņi sāka mest akmeņus un sasita stiklu. Sita pa logiem. Tas bija ļoti, ļoti biedējoši. Es neredzēju visu, jo sēdēju tālāk no logiem. Daļu no tiem aizsedzām ar tumšiem aizkariem."

"Bija sajūta, ka šī situācija velkas mūžīgi. Cilvēki ārā neklausījās mūsu teiktajā, izvēlējās to ignorēt. Ļoti biedējoši."

Kādā brīdī autobusam sākusi sekot ugunsdzēsēju automašīna, it kā gatavojoties iespējamai ugunsnelaimei. Policijas automašīnas gan nekur nebija manāmas.

"Es saviem draugiem un dzīvesbiedram aizsūtīju balss ziņas, kurās teicu, cik ļoti viņus mīlu."

Pasažieri uz laiku nonāk drošībā 

Autobusa pasažieri tika nogādāti lidostas VIP atpūtas zonā. Apsargi centušies ceļotājus sadalīt cilvēkos, kas dodas uz Mahačkalu, un cilvēkos, kas dodas uz citām pilsētām.

Sieviete atminas, ka cilvēki, kas devās uz Mahačkalu, tika ierauti pūlī. Viņiem gan izdevies izbēgt – tā teikuši apsargi. "Gandrīz neviens no apsargiem, kas bija ar mums, nebija tērpies uniformā."

Sākotnēji apsargi plānojuši lidmašīnā nogādāt visus tūristus, kas bija ceļā uz Maskavu, bet pārējie tiktu izmitināti pilsētā. "Viņi mūs mudināja doties uz VIP zonas otro stāvu, mēs sēdējām, vairīdamies no logiem. Neredzēju, cik cilvēki lejā mūs pasargāja, jo bijām virs viņiem."

Aculiecinieki teikuši, ka nemiernieki bija sapulcējušies aiz žoga. "Mēs VIP ēkā gaidījām ļoti ilgi. Viņi uztaisīja sarakstu ar visiem, kas tur uzturējās, un notografēja mūsu pases."

Sieviete stāsta, ka vienā brīdī cilvēku grupiņai no nemiernieku pūļa tika atļauts doties pie pasažieriem.

Krievijas Valsts domes deputāts un sarunu vadītājs Hizri Aabakarovs kopā ar savu palīgu un grupu devās uz otro stāvu, taču pie pasažieriem beigās nenonāca. Viņiem tika parādītas fotogrāfijas ar pasažieru pasēm un uzturēšanās atļaujām.

Skan šāvieni 

Galu galā pasažieri gatavojās pamest VIP atpūtas zonas ēku un autobusā braukt uz helikopteru. Pie ēkas izejas viņus sagaidīja vairāki drošības dienestu darbinieki. 

Sieviete gan neatceras, kurā brīdī šie darbinieki ieradās. Turpretim apsardze nekur nebija redzama tad, kad nemiernieki devās satikties ar pasažieriem.

"Drošībnieki mums iedeva pārtiku un ūdeni. Vēlāk viņi teica: "Helikopters." Viņi mūs veda bez bagāžas un teica, ka tā sekos vēlāk. Visus ievietoja autobusā, lika pieliekties un vienai sievietei piekodināja nefotografēt. Es pati neuzņēmu fotogrāfijas, bet ārā redzēju milzīgu pūli."

Autobusa vadītājam atkal neizdevās aizvērt aizmugurējās durvis. Neilgi pēc tam bija dzirdami šāvieni. "Domāju, ka tā bija armija, kas gādāja, lai autobuss sasniedz helikopteru."

Pasažieriem izdevās tikt līdz helikopteram. "Tikām sasēdināti kā sardīnes. Tā arī tikām līdz armijas bāzei pie Mahačkalas."

Militārajā objektā visiem lika izslēgt mobilos tālruņus un tos atņēma. Tālāk katram pasažierim izsniedza palagu, spilvendrānu, un visi tika sadalīti pa divvietīgām istabām. Katrs dabūja ūdeni un pārtiku. 

"Tie, kas spēja, devās gulēt. Lika celties pusseptiņos no rīta, brokastīs bija auksta pica. Viņi mums atdeva telefonus, bet piekodināja tos atstāt aploksnēs."

Pasažierus sagaidīja divi helikopteri, katrā kopā ar bagāžu tika ievietoti 15 cilvēki. Tā ceļotāji devās uz Mineraļnije Vodi pilsētu Stavropoles apgabalā. 

Sieviete norāda, ka lēmums ceļotājus sūtīt uz Mineraļnije Vodi bijis visai savāds. Par spīti sarakstiem, neskaitāmajām fotogrāfijām no notikuma un faktam, ka kopš grautiņiem bija pagājusi gandrīz puse diennakts, varasiestādes acīmredzot nesaprata, ka cilvēkiem jātiek mājās. 

Biļetes nopirkt atkārtoti prasīja ilgu laiku, taču ģimene nopirka biļetes uz agrāko "Aeroflot" lidojumu, uz ko tika nogādāta minibusiņā. Šajā lidojumā viņiem pievienojās lielākā daļa pasažieru. 

"Es tajā autobusā redzēju nāvi"

Starp lidmašīnas pasažieriem bija arī 26 gadus vecais Jeruzalemes iedzīvotājs Šmuels, kurš no Telavivas devās uz Mahačkalu, lai satiktu savu līgavu. Viņš Izraēlas izdevumam "Yedioth Ahronoth" norāda, ka no aptuveni 45 pasažieriem 15 bija izraēlieši.

Lidmašīnas pasažieri sākumā tika aizvesti uz pasu pārbaudes punktu, kur viņus nemieru dēļ ārpus lidostas lūdza pagaidīt. 

"Pēkšņi redzējām, kā simtiem cilvēku ielaužas lidostā. Policija mūs pavadīja uz autobusu. Cilvēki tikmēr skrēja pa skrejceļu un mūs apmētāja ar akmeņiem. Bērni kliedza, vienu meiteni savainoja stikla lauskas. "

Autobuss kādu laiku riņķoja ap lidostu, līdz pūlis to apstādināja. Daži no nemierniekiem iekāpa autobusā un katram pasažierim prasīja, vai tas ir ebrejs vai musulmanis. 

"Man paveicās, ka izraēlieši prata runāt krieviski. Citādi mēs visi tiktu nogalināti. Es zinu, ka viņi sašāva stjuartu," atminas Šmuels.

Pats Šmuels nemāk krievu valodu, taču izraēlieši viņam palīdzēja. "Atbildēju, ka esmu musulmanis. Par laimi, viņi man ticēja."

"Es tajā autobusā redzēju nāvi. Ja viņi būtu mani sīkāk nopratinājuši, tad saprastu, ka esmu izraēlietis."

Galu galā autobusa pasažierus laikus izglāba policija un nosargāja autobusu. Uz skrejceļa bija sapulcējušies tūkstošiem "Hamās" atbalstītāju. 

"Pēc četrām šausmu piepildītām stundām mūs izglāba Krievijas armijas helikopters. Tas strauji pacēlās gaisā, lai izkliedētu pūli, un pēc tam aizlidoja uz Krievijas armijas bāzi citā pilsētā, kur gulējām un paēdām. Daži no mums devās uz Maskavu, bet citi palika turpat."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu