UFC ieviesusi jaunu meistarstiķi savas "dzimtbūšanas" stiprināšanai

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Fransiss Nganū
Fransiss Nganū Foto: AFP / Scanpix

Vadošā jaukto cīņas mākslu (MMA) organizācija UFC jau atkal atradusi veidu, kā ierobežot savu cīkstoņu iespējas meklēt "zaļāku zāli" citās organizācijās.

UFC šobrīd nav pašā labākajā situācijā, jo nesen kļuva zināms, ka 2014. gadā uzsāktais "Anti-uzticības" tiesvedības process tikai uzņems apgriezienus, kā rezultātā UFC, tiesa, diezgan tālā nākotnē, var būt spiesta šķirties pat no miljarda ASV dolāru.

Minēto tiesvedības procesu sāka organizācijas bijušie cīkstoņi, apgalvojot, ka UFC monopolizē MMA biznesu, kā arī ierobežo savu cīkstoņu tiesības.

Papildus salīdzinoši zemajam atalgojumam UFC cīkstoņiem ir jārēķinās, ka viņiem pārtraukt līgumu ar organizāciju būs ļoti sarežģīti. Viens no veidiem, kā tikt vaļā no UFC važām, bija tā sauktais Saulrieta punkts, kas sākotnēji paredzēja, ka cīkstonis piecus gadus pēc līguma parakstīšanas var būt brīvs. Plašāk par "Saulrieta punktu" un citām UFC līgumu niansēm rakstīts šeit:

"Saulrieta punkts" ironiskā kārtā bija cīkstoņu vienīgais "saules stars" jeb iespēja salīdzinoši laicīgi pārtraukt līgumu ar UFC. Šādu iespēju izmantoja Fransiss Nganū, kurš aizvadītajā nedēļas nogalē, kā tiek lēsts, boksa ringā nopelnīja vairāk nekā 10 miljonus ASV dolāru.

Šāda notikumu attīstība teorētiski UFC dod argumentu apgalvot, ka viņi tomēr nepiekopj monopolu. Ja UFC monopolizētu visus elites cīkstoņus, kā ir apgalvots sūdzībā pret viņiem, tad tāds cīkstonis kā Nganū netiktu pie iespējas doties boksa ringā.

Tajā pašā laikā Tailas Santušas nopludinātais līgums liecina, ka UFC jaunākajos cīkstoņu kontraktos pārveidojusi arī "Saulrieta punktu", tādējādi ierobežojot cīkstoņu brīvību.

Pirmkārt, "Saulrieta punkta termiņa atskaite tagad sākas līdz ar pirmo līgumā aizvadīto cīņu, nevis tā parakstīšanas brīdi. Otrkārt, UFC šo termiņu var nopauzēt, ja cīkstonis pārcieš diskvalifikāciju (tai skaitā medicīnisko diskvalifikāciju).

Bet, kā savā podkāstā "Hey, Not the face" skaidro MMA žurnālists Džons Nešs, UFC sevi nobruņojusi ar vēl papildu iespējām pagarināt "Saulrieta punkta" termiņu.

"Ir pavisam jaunas līgumu izmaiņas, un tās ir vēl ierobežojošākas. Ja tu nepiekrīti konkrētam cīņas piedāvājumam un UFC uzskata, ka tev nav leģitīma iemesla to darīt, viņi var iepauzēt šo "Saulrieta punkta" termiņu," norādījis Nešs.

Tas būtībā apgāž visu "Saulrieta punkta" principu. Ja cīkstonis nepiekritīs kaut vienam cīņas piedāvājumam, UFC uzreiz viņa līgumu var pavilkt garumā. Zinot, kā UFC izturas pret cīkstoņiem, kuri ar to sagājuši ragos, nav šaubu, ka Deinas Vaita vadītā organizācija arī izmantotu iespēju cīkstonim piespēlēt nevēlamu cīņu vai arī piedāvāt oktagonā doties salīdzinoši neilgi pēc pēdējās viņa vai viņas cīņas.

Līdzīgā situācijā bija nonācis Aldžamēns Stērlings, kurš savas zemās popularitātes dēļ pavisam noteikti nav starp Vaita favorītiem. Viņš šā gada 6. maijā aizvadīja piecu raundu titulcīņu pret Henriju Sehudo. Bet jau augustā viņš, neskatoties uz vairākkārt norādīto vēlmi sadziedēt traumas jau pirms cīņas pret Sehudo, bija spiests cīnīties pret Šonu O'Maliju. Stērlings šajā cīņā tika nokautēts...

Stērlinga citāts pirms cīņas pret Sehudo: "Es cīnīšos, bet tas ir pret manu gribu. Sauksim lietas īstajos vārdos. Man joprojām ir savainojumi. Aizkulisēs viņiem ir savi veidi, kā piespiest tevi cīnīties."

Vai UFC vidējā svara kategorijas čempiona titula godā grib redzēt homofobijas un seksisma "vācelīti" Šonu Striklendu? Fakts, ka pēc Hamzats Čimajevs pēc uzvaras pār bijušo 77 kilogramu divīzijas čempionu Kamaru Usmanu un tikai otrā panākuma vidējā svara kategorijā tiek minēts kā nākamais pretendents uz Striklenda troni, liek domāt, ka atbilde ir negatīva.

Bet atteikšanās no cīņas arī īsti nav opcija. Striklands ir norādījis, ka Čimajevs titulcīņu nav pelnījis, bet viņš neatteikšot.

Šādas spēlītes UFC izmanto pret sev nevēlamiem cīkstoņiem, kuri dažādu iemeslu dēļ ir nonākuši Vaita melnajā sarakstā. Jauno līgumu detaļas ļauj secināt, ka UFC darīs visu iespējamo, lai parūpētos, ka Fransisa Nganū gadījums ir nevis precedents, bet gan anomālija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu