Latvijas psihologi skaidro, ko nozīmē veselīgas ģimenes attiecības

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Song_about_summer/ Shutterstock

Klīniskā psiholoģe Kristīne Balode un ģimenes sistēmiskais psihoterapeits Gatis Līdums Latvijas Radio 1 raidījumā "Ģimenes studija" formulēja, ko nozīme termins "veselīgas ģimenes attiecības". 

Gatis Līdums skaidro, ka veselīgās attiecībās otram netiek apzināti darīts pāri. Svarīgi arī esot, ka pāra starpā ir saruna, kurā partneris tiek sadzirdēts, saredzēts, un notiek cieņpilna atsaukšanās. 

"Šis varētu būt labs stūrakmens, uz ko attiecības būvēt," skaidroja psihoterapeits.

Viņš gan piebilda, ka ir grūti īsumā raksturot šo terminu, jo tas ir ļoti komplicēts.

Klīniskā psiholoģe Kristīne Balode uzsver, ka veselīgas attiecības apmierina vajadzības. "Un vajadzības mums cilvēciskām būtnēm ir ne tikai fizioloģiski bioloģiskas, bet arī psihoemocionālas, sociālas un arī garīgas. Un viņas mainīsies mūsu dzīves laikā, un viņas noteikti ietekmēs arī konteksts, kurā kaut kādā dzīves brīdī katrs no mums atrodas. 

Tas būs vienmēr saistīts ar sadarbības procesu, nevis savstarpēju konkurēšanu, kuram būs taisnība un kura vajadzības būs nozīmīgākas vai nenozīmīgākas. 

Mani darbā ar cilvēkiem aizvien piesardzīgāku rada tas definējums "nesāpināt otru", jo, es teiktu, divu cilvēku vajadzības vienā laikā, īpaši ņemot vērā, ka viņas ir tik daudzšķautnainas un dažādas, apmierināt mēs nevaram. Līdz ar to, ir gandrīz neiespējami radīt apstākļus, kuros kaut kādā brīdī kāds netiek sāpināts.

Un, ja mēs uz sāpēm raugāmies kā uz psihoemocionālu pārdzīvojumu, tad tas, ko es savā darbā vēroju, mēs ļoti bieži pārspīlējam jūtu stāvokļa nozīmi. Neaplūkojam viņu drīzāk kā tādu ceļazīmi, kura norāda, ka šim konkrētajam ego ir kaut kādas neapmierinātas vajadzības un tādēļ viņam sāp. Manuprāt, tādēļ ir jābūt virsvērtībām, kas nevar būt vienā cilvēkā centrētas, ka mēs savā ziņā kalpojam mazākā vai lielākā grupā," pauda psiholoģe. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu