"Ar vietējiem neviens pat nav runājis." Brīvprātīgais aktīvi meklē pazudušo Annu. Iegūtie secinājumi (4)

Foto: Valsts policija/Shutterstock/Apollo.lv kolāža
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

1. novembrī Valsts policija (VP) saņēma informāciju par bezvēsts pazudušo 1989. gadā dzimušo Annu Jansoni un viņas šogad dzimušo meitu Luīzi Evertovsku. 2. novembrī Valgundes pagastā atrada automašīnu, kurā diemžēl tika konstatēts miris meklēšanā izsludinātais zīdainis. Sievieti joprojām meklē. Aleksejs Ivanovs dalījies ar savu stāstu, meklējot Annu, un secinājumiem par meklēšanas darbiem.

1989. gadā dzimusī Anna Jansone nav atrasta, un meklēšana turpinās.

Sieviete bija ģērbusies pelēkā pusmētelī, melnās džinsa biksēs un melnos zābakos.

VP aicina atsaukties iedzīvotājus, kuri varētu būt redzējuši sievieti vai kuru rīcībā ir jebkāda noderīga informācija, kas varētu palīdzēt viņas meklēšanā. Informēt policiju iespējams, zvanot pa tālruņa numuru 110.

Valsts policija aicina atsaukties iedzīvotājus ar videoreģistratoru ierakstiem, kuri trešdien, 1. novembrī, no plkst. 11 līdz 17 brauca pa autoceļu P101, starp Liepājas šoseju (A9), apdzīvotu vietu Kaļķis un Ventspils šoseju (A10), apdzīvotu vietu Kūdra.

Uzrunāja domubiedru grupu un devās meklēt

Aleksejs publiski dalījies ar informāciju, ka kopā ar domubiedriem meklējis pazudušo Annu. Vīrietis "Apollo.lv" stāsta, ka sākotnēji 3. novembrī viens pats mēģināja pieteikties palīdzēt meklēt, taču meklēšanas koordinatori pateica, ka vienam pašam meklēt neļaus.

Foto: Pazudusī Anna Jansone

Anna Jansone.
Anna Jansone. Foto: TontonsB/"X"

"Pieļauju, ka drošības apsvērumi, jo tajā vietā mežs ir diezgan aizaudzis, pilns ar kritalām, maziem strautiņiem un purvains. Tāpēc piektdien tikai izstaigāju dažus kilometrus gar autoceļu P101.

Pēc tam mēģināju atrast internetā domubiedrus, kuri piekristu palīdzēt meklēt sestdien. Tos arī atradu," raksta Aleksejs.

Kamēr Aleksejs gaidīja pārējo domubiedru pievienošanos, 4. novembra agrā rīta kopā ar vienu no domubiedriem izpētīja Bāžciema dārziņus.

"Doma bija – ja Anna ir dzīva, tad varēja nostrādāt instinkti meklēt jumtu virs galvas un varēja paslēpties kādā siltumnīcā vai dārza mājiņā. Pēc kāda laika aizbraucām uz vietu, kurā bija atrasta mašīna, tur satikāmies ar pārējiem no mūsu grupas.

Mēģinājām izdomāt rīcības plānu. Uzturot komunikāciju ar [pazudušās Annas vīru] Juri, mēģinājām iegūt informāciju no Valsts policijas par to, kur veikti meklējumi un kur var vai nevar staigāt," skaidro Aleksejs.

Saziņa ar pazudušās Annas vīru

Aleksejs stāsta, ka izmeklēšanas ietvaros Valsts policija paņēma Jura mobilo telefonu, kurā bija saglabāts Valsts policijas darbinieka telefona numurs, tāpēc neizdevās tik ātri un viegli iegūt darbinieka tālruni.

Viņš raksta: "Paveicās, ka satikām kinologus, kuri ap to laiku atbrauca. Ar tiem runājot, noskaidrojām vēl viena Valsts policijas darbinieka numuru, ar kuru sazvanoties uzzinājām, ka šobrīd nav iespējas iegūt informāciju par to, kur bija vai nebija meklēts.

Izdomājām nemeklēt turpat, kur strādās kinologi, un aizgājām apstaigāt ezerus P101 otrajā pusē. Tur meklējām gar krastiem ar optikas palīdzību."

Pēc šīs meklēšanas epizodes domubiedri pārrunāja secinājumus un sazvanījās ar Annas vīru Juri. Aleksejs turpina: "Nolēmām, ka pareizāk būtu netraucēt kinologiem un braukt apkārt mežam līdz ciematam Pavasari. Tur ir trīs apdzīvotas un viena pamesta māja, 2,5 kilometru attālumā no notikuma vietas.

Foto: "Bezvēsts.lv" attēli no pazudušās Annas Jansones meklēšanas operācijas

Vienā mājā cilvēks bija uz vietas visu laiku, bet neko nav redzējis vai dzirdējis. Vēl divās mājās cilvēki atbrauca tikai uz brīvdienām, tāpēc katram gadījumam viņiem vēl uzprasījām, vai nepamanīja kaut ko aizdomīgu – atvērtas durvis, izsistus logus vai tamlīdzīgi.

Neviens no viņiem neko nav redzējis. Un pārsteidza arī tas, ka mēs bijām pirmie, kas ar viņiem runāja."

Tuvākā māja ir 2,5 kilometru attālumā no vietas, un uz to ved meža ceļš, tāpēc nokļūt tur var pusstundas laikā.

Foto: Aleksejs Ivanovs/"X"

Meklēšana turpinās

Aleksejs uzskata – veidojās iespaids, ka versija par to, ka viņa ir dzīva un meklē vietu, kur slēpties, nemaz netika izskatīta.

"Ja to neizskatīja cilvēkresursu trūkuma dēļ, tad kāpēc nemēģināja piesaistīt vairāk brīvprātīgo? Pēc tam aplūkojām dažas vecas pamestas mājas. Kaut gan praktiski katrā no tām bija pazīmes, ka tur kaut kad dzīvojuši bezpajumtnieki, nebija nekādu pazīmju, ka tur kāds ir bijis nesen.

Ap to laiku mēs vēl mēģinājām aplūkot tuvāko ūdenskrātuvi Pavasaros, bet tur nebija iespējas piebraukt ar auto. Un, tā kā bija jau plkst. 16, nolēmām meklēšanu beigt," raksta brīvprātīgais.

Viņš piebilst, ka divi no domubiedru grupas turpināja meklēt arī nākamajās dienās.

Brīvprātīgais Aleksejs saka, ka no Valsts policijas mēģinājis iegūt informāciju par meklēšanas darbiem, bet pārsvarā komunikācija notiek ar Juri. "Pārsvarā atbildes bija, ka informācija nav pie rokas un meklēšanas darbi turpināsies nākamajā dienā, tad arī būs zināms," saka Aleksejs.

Viņš norāda, ka domubiedru grupā bija cilvēki ar pieredzi cilvēku meklēšanā. Aleksejs plāno meklēt arī 8. novembrī, apmeklējot dažas apdzīvotas vietas apkārtnē.

Aleksejs turpina sazināties ar Annas vīru Juri telefoniski un "WhatsApp". "Gan mēs viņam sniedzam informāciju, kādu varam iegūt, gan viņš mums," norāda vīrietis.

Iegūtie secinājumi

Vietnē "X" Aleksejs ievietojis arī savus secinājumus par Valsts policijas meklēšanas operācijas organizēšanu. Brīvprātīgais raksta:

  1. "Valsts policija novēloti sazinājās ar "Bolt" pārstāvjiem, sākumā vispār prasot par taksometru.
  2. Novēloti sāka meklēšanu attiecīgajā mežā, jau saņemot info no Jura.
  3. Atņēma Jurim visu tehniku, atstājot viņu informācijas vakuumā.
  4. Sākumā neļāva meklēšanā piedalīties cilvēkiem no malas. Kam var būt attaisnojums, bet kas varēja ar informāciju padalīties.
  5. Komunikācija zemākajā līmenī. Jurim nācās tērēt laiku un braukāt uz Rīgu un atpakaļ, lai tikai dabūtu atbildīgā VP darbinieka tālruņa numuru. 
  6. Meklēšana notika ar pieņēmumu, ka ir jāmeklē līķis. Netika izskatīta iespēja, ka Anna ir dzīva un kaut kur slēpjas. Rezultātā apkārt dzīvojošie (arī 2,5 kilometrus no vietas) nezināja par to, ka kādu vispār meklē.
  7. Arī sākotnējā informācija bija ļoti neprecīza, ņemot vērā Valgundes pagasta konfigurāciju.
  8. Arī pēc vairākām dienām nav saprašanas, vai kāds koordinē meklēšanu un var sniegt informāciju uzreiz (sestdien nevarēja).
  9. Visu laiku sajūta, ka VP negrib meklēt, negrib palīdzēt."

Valsts policija, atbildot uz Alekseja ierakstu, gan raksta: "Neizplatiet nepatiesu informāciju par policijas darbu. Meklēšanas darbību tvērums ietver arī operatīvās darbības, kas nav publiski apspriežamas, gluži tāpat kā izmeklēšana."

Likumsargi noraida pārmetumus par neprofesionālu rīcību, kas pavīd diskusijās sociālajos tīklos, uzsverot, ka meklēšanas darbi sākti uzreiz pēc saņemtā zvana.

 
Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu