Psihiatrs par pēcdzemdību depresiju: Lielākā problēma ir tad, kad mamma var būt bīstama bērnam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: KieferPix/Shutterstock

Latvijas Psihiatru asociācijas prezidents Māris Taube cer, ka situācija par pazudušo Annu Jansoni, kuras četrus mēnešus vecā meitiņa bez dzīvības pazīmēm tika atrasta mežā novietotā automašīnā, liks pievērst lielāku uzmanību pēcdzemdību aprūpei.

Psihiatrs aģentūrai LETA norādīja, ka šobrīd psihiatrijā ir daudz prioritāšu, un arī jaunās mammas būtu nosakāmas par prioritāti. Runājot par jaunu emocionālā atbalsta pasākumu sievietēm pēc dzemdībām ieviešanu, viņš cer, ka šis gadījums pavirzīs jautājumu uz priekšu. No finansiālā aspekta tas varētu būt organizatorisks, metodisks, informatīvs atbalsts, uzdodot pēcdzemdību speciālistiem pievērst pastiprinātu uzmanību.

"Piemēram, ja saka, ka mammai ir problēmas, ja ir aizdomas par pēcdzemdību depresiju, tad, protams, tas ir prioritāri. Mēs kā psihiatri esam gatavi to ņemt vērā, esam gatavi uzreiz konsultēt, lai nepalaistu garām," sacīja psihiatrs.

Viņš gan piebilda, ka katrs gadījums ir savādāks un atsevišķi gadījumi ir daudz komplicētāki nekā šķiet, proti, jau ir bijusi kaut kāda ārstēšana, sadarbība ar ārstiem un citi momenti, kas kaut kādā brīdī noved pie šausmīgām traģēdijām. Arī Jansones gadījums, viņa vērtējumā, ir bijis smags un sarežģīts, kur nebūtu vienkārša risinājuma.

Taube arī norādīja, ka nereti problēmas sagādā medikamentu lietošana, un tāda situācija ir ne tikai Latvijā, bet pasaulē kopumā. Proti, pacienti pārstāj lietot medikamentus, neklausa, kā arī mēdz būt gadījumi, kad pacienti nepieņem ārstējošo ārstu.

Latvijas Psihiatru asociācija mēģina, lai visi ārsti būtu pacientiem pieņemami, bet, ja "pacienti un viņu tuvinieki klausītu ārstus, tad daudzas problēmas jau būtu atrisinātas".

Taube uzsvēra, ka lielākā problēma ir tad, kad mamma var būt bīstama bērnam.

Proti, mamma kaut kādu apsvērumu dēļ var uzskatīt, ka bērnam būs nelaimīga dzīve, justies vainīga, ka viņš ir piedzimis, rezultātā izjūtot pienākumu savu bērnu nogalināt. Līdz ar to, psihiatra vērtējumā, svarīgi šādus gadījumus laikus pamanīt, atpazīt, tālāk attiecīgi domājot par to, kā rīkoties.

"Tā var būt mammas ievietošana slimnīcā, bet jāsaprot, cik ilgi, kādas zāles, kādai vajag būt sadarbībai ar ārstiem, un vai mamma pati līdz galam saprot problēmu. Var nodalīt bērniņu, un mammu likt slimnīcā. Varbūt var ārstēt ambulatori, un nozīme ir arī ģimenes atbalstam. Tie ir tādi smagie jautājumi psihiatru profesijā," atzina Taube.

Pasaulē pastāv pēdzemdību skrīningi, veicot pacienšu klīnisko aptauju un pievēršot uzmanību īpašiem kritērijiem.

Latvijā gan nekā tāda nav, bet par to ir runāts un ir bijuši arī pētījumi. Tomēr Taube atzīmēja, ka katrai mammai pēc dzemdībām nevar uzreiz nozīmēt psihiatra vai psihoterapeita konsultāciju - to varbūt varētu atsevišķos gadījumos. Tāpat, lai arī psihiatri vēlētos, taču viņi nevar novērst katru pašnāvības gadījumu un stāvēt katram cilvēkam blakus.

Kur vērsties pēc palīdzības psihisko traucējumu gadījumos grūtniecības laikā un pēc dzemdībām

Diennakts bezmaksas krīzes tālrunis 116123

Iespējams ne vien saņemt tūlītēju emocionālu atbalstu, bet arī veikt pierakstu pie sertificēta psihologa. Ikviens pilngadīgs Latvijas iedzīvotājs var saņemt līdz pat 10 bezmaksas konsultācijām, kas tiek organizētas kādā no tiešsaistes platformām.

Depresija.lv

Depresijas pašnovērtējuma tests – atbilde par depresijas smagumu un rekomendācijām 3 minūšu laikā:

https://www.depresija.lv/depresija/pasnovertesanas-tests/

Ģimenes ārsts

Ginekologs

Psihoterapeits

Sertificēto psihoterapeitu saraksts Latvijas Psihoterapeitu biedrības mājas lapā

Psihiatrs

Psihiatru kabinetu saraksts Rīgā un reģionos:

https://www.vmnvd.gov.lv/lv/psihiska-veseliba

Biedrība "Debesmanna"

debesmanna.com

Krīžu un konsultāciju centrs "Skalbes"

Diennakts krīzes tālruņi:

67 222 922

27 722 292

Biedrība "Saules zīmes"

Atbalsta grupas cilvēkiem ar depresiju katru sestdienu un svētdienu, privātas konsultācijas pacientiem un to tuviniekiem.

Tālrunis 26123019 (no plkst. 10.00 – 19.00)

e-pasts: sauleszimes.lv@gmail.com

Jau ziņots, ka jautājumi par pēcdzemdību depresiju kļuva aktuāli pēc Jansones pazušanas.

1989. gadā dzimusī Jansone ar šogad pasaulē nākušo meitu Luīzi Evertovsku 1.novembra rītā ap plkst. 9 izgāja no savas dzīves vietas Rīgā, Pētersalas ielā.

Saņemot informāciju par mātes un meitas bezvēsts prombūtni, policija nekavējoties personas izsludināja meklēšanā un sāka plašus meklēšanas pasākumus.

Tajā pašā dienā pārbaudītas adreses, kur sieviete ar bērnu varētu uzturēties, kā arī pārmeklēta apkārtne. Policisti noskaidroja, ka 1. novembra rītā sieviete ar bērnu pametusi savu dzīvesvietu ar nomas automašīnu.

2. novembrī, turpinot meklēšanas pasākumus, meža masīvā Jelgavas novadā, Valgundes pagastā policijas darbinieki atrada minēto nomas automašīnu "Toyota Corolla", kuras salonā atradās miris minētais zīdainis. Pašlaik turpinās sievietes meklēšana.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu