Šogad Lietuvā aizturēti 143 nelegālo migrantu pārvadātāji, tostarp 39 Latvijas pilsoņi (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lietuvas robežsardze.

Šogad Lietuvas robežsargi aizturējuši jau 143 nelegālo migrantu pārvadātājus. Pēc tautības visvairāk no tiem bijuši Latvijas pilsoņi – 39, ziņo Lietuvas robežsardze.

Kā uzsver kaimiņvalsts robežsargi, Latvija pēdējā laikā ir pakļauta ārkārtīgam Baltkrievijas organizētās nelegālās migrācijas spiedienam. Šogad Latvijā ieradušies sešas reizes vairāk nelegālo migrantu nekā Lietuvā.

Kopš Baltkrievijas režīma izraisītās migrācijas krīzes sākuma 2021. gada vasarā līdz 2023. gada sākumā Lietuva bija lielāks austrumu kaimiņa mērķis nekā Latvija. Gan 2021., gan 2022. gadā Lietuvā mēģināja iekļūt divreiz vairāk migrantu nekā Latvijā.

Nelegālās migrācijas spiediena samazināšanos Lietuvā kaimiņvalsts robežsargi skaidro ar to, ka Lietuvā uz robežas ar Baltkrieviju tika uzstādīta fiziska barjera un visā 679 kilometru garumā uzstādītas robežnovērošanas sistēmas.

Nelegālajā cilvēktirdzniecībā iesaistītās personas cenšas iegūt migrantu uzticību gan uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju, gan ārzemnieku izmitināšanas vietās Latvijā, lai nogādātu ārzemniekus caur Lietuvu uz galamērķa valstīm Rietumeiropā. Parasti uz Vāciju.

Ārzemnieki no Latvijas nelegāli ceļo ne tikai izmantojot pārvadātāju pakalpojumus grupās no dažām līdz vairāk nekā divdesmit personām, bet dažkārt izvēlas maršruta autobusus ar ārvalstu vai viltotiem dokumentiem.

Vēl 4. novembrī Lietuvas robežsardzes darbinieki netālu no robežas ar Poliju aizturēja trīs "Volvo" automašīnas un Latvijas pilsoņus, kuri pārvadāja nelegālos migrantus. Autovadītājiem draud cietumsods līdz astoņiem gadiem.

Pastiprinot nelegālās migrācijas novēršanu un kontroli uz Eiropas Savienības iekšējās robežas ar Poliju, sestdienas vakarā Lietuvas robežsardzes darbinieki uz autoceļa Marijampole-Suvalki apturēja trīs vienu pēc otras braucošas "Volvo" markas automašīnas. Ieraugot robežsargus, trešais autovadītajs pēkšņi iegriezies tuvējā degvielas uzpildes stacijā.

Apturētos divus "Volvo XC60" un "Volvo XC90" ar Latvijas valsts reģistrācijas numuriem vadījuši Latvijas pilsoņi - 52 gadus vecs tēvs un viņa 29 gadus vecais dēls.

Vecākais latvietis brauca viens, viņa dokumenti bija kārtībā. Robežsargiem, pārbaudot dokumentus, uzmanību pievērsa jaunieša vadītās automašīnas pasažieri.

Seši no vīriešiem ceļā uz Poliju iepazīstināja sevi kā Sīrijas pilsoņus, bet tikai diviem bija viņu valsts pases. Pasažieri bija 20, 23, 28, 30, 31 un 32 gadus veci sīrieši.

Kamēr viena robežsargu ekipāža noskaidroja sešu pasažieru personību, uz degvielas uzpildes stacijas pusi, kur nogriezās trešais "Volvo", tika nosūtīta cita robežsardzes ekipāža.

Robežsargi šeit atrada novietotu automašīnu "Volvo V50" ar Latvijas numura zīmēm. Automašīnas vadītājs bija apmulsis, ieraugot negaidīti uzradušos robežsargus. Izrādījās, ka trešo "Volvo" vadījis 27 gadus vecs Latvijas pilsonis.

Viņa četri pasažieri arī atzina, ka ir Sīrijas pilsoņi. Pēc to nogādāšanas tuvējā robežkontroles punktā amatpersonas noskaidroja viņu personības. Izrādījās, ka kopā ar pirmajiem sešiem konstatētajiem Sīrijas pilsoņiem uz Rietumeiropu nelegāli ceļoja vēl četri cilvēki, kuri bija 25, 36, 44 un 45 gadu vecumā.

Autovadītājus un pasažierus robežsardzes darbinieki aizturēja.

Robežpolicijas iecirknī par nelikumīgu cilvēku pārvadāšanu pāri valsts robežai uzsākta pirmstiesas izmeklēšana, kuru vada Kauņas apgabala prokuratūras 2. kriminālprokuratūras prokurore. Par šo noziedzīgo darbību likums paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Noskaidrots, ka Sīrijas pilsoņi Lietuvā ieradušies no Latvijas, kurā ieceļojuši pēc nelegālas Baltkrievijas robežas šķērsošanas.

Stingrākie pirmstiesas apcietinājuma līdzekļi Latvijas pilsoņiem ir trīs mēnešu apcietinājums.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu