Kā atšķirsies parakstu vākšana par Saeimas atlaišanas un partnerības institūta referendumiem?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Paraksts. Ilustratīvs paraksts.
Paraksts. Ilustratīvs paraksts. Foto: Shutterstock

Būtiski atšķirsies parakstu vākšanas kārtība par Saeimas atlaišanas referendumu un partnerības institūta referendumu.

Atšķirsies gan parakstu vākšanas termiņš, gan parakstīšanās veids.

Parakstīties par vairāku opozīcijas partiju rosināto Saeimas atlaišanas referendumu balsstiesīgie Latvijas iedzīvotāji var gada garumā gan elektroniski portālā "Latvija.lv", gan klātienē dažādās vietās Latvijā un ārvalstīs.

Savukārt par 34 deputātu rosināto referendumu par partnerības institūta ieviešanu varēs parakstīties tikai vienu mēnesi un tikai klātienē - pašvaldībās īpaši atvērtās parakstu vākšanas vietās, kas būs līdzīgas balsošanas iecirkņiem vēlēšanās.

Par Saeimas atlaišanu var sākt parakstīties no šodienas, savukārt parakstu vākšana pret partnerības institūta ieviešanas referendumu sāksies pēc tās izsludināšanas tuvāko nedēļu vai tuvākā mēneša laikā.

Par Saeimas atlaišanu var parakstīties vienu gadu, savukārt parakstu vākšana pret partnerības institūta referendumu pēc tās izsludināšanas ilgs vienu mēnesi.

Parakstu vākšanas notiks atšķirīgi, jo tām ir dažādi rosinātāji un tiek izmantotas dažādas Satversmes normas, kuru realizēšanai paredzēts katrai savs regulējums.

Astoņi opozīcijas spēki Saeimas atlaišanu rosina saskaņā ar Satversmes 14.pantā paredzētajām tautas tiesībām atsaukt parlamentu.

Savukārt trīs opozīcijas partijas parakstus pret partnerības institūtu rosina atbilstoši Satversmes 72.pantā paredzētajām 34 Saeimas deputātu tiesībām.

Kā ziņots, parakstu vākšanu par 14.Saeimas atlaišanas referendumu rosinājušas partijas "Latvija pirmajā vietā", "Stabilitātei", "Tautas varas spēks", "Suverēnā vara", "Tautas kalpi Latvijai", "Apvienība Jaunlatvieši" un partiju apvienības "Pamats-LV" un "Jaunā saskaņa".

Jau vēstīts, ka Saeimas vairākums ceturdien galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no 2024.gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību, kas būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem.

Pēc šī Saeimas lēmuma 34 "Apvienotā saraksta", partijas "Latvija pirmajā vietā" un Nacionālās apvienības deputāti rosinājuši rīkot parakstu vākšanu par partnerības pakotnes galvenā likuma - Notariāta likuma grozījumu - nodošanu referendumam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu