Lems par bijušā "Rīgas namu" vadītāja Kavaca nosacītu atbrīvošanu no apcietinājuma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kārlis Kavacs
Kārlis Kavacs Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas tiesa 15.novembrī skatīs bijušā SIA "Rīgas nami" valdes priekšsēdētāja Kārļa Kavaca prasību par nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda izciešanas ar elektronisko uzraudzību.

Bijušais "Rīgas namu" valdes priekšsēdētājs 2020.gada beigās atzīts par vainīgu dienesta pilnvaru pārsniegšanā un dokumentu viltošanā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz četriem gadiem un 12 dienām. Šādu sodu viņam piesprieda Rīgas apgabaltiesa.

Jau vēstīts, ka 2012. gadā tika atstādināta "Rīgas namu" valde, pašvaldības vadība publiski pavēstīja - uzņēmumā esot veikti augsta riska finanšu darījumi ar tā brīvajiem līdzekļiem. Nepilnu mēnesi vēlāk Kavacu aizturēja policija.

Saskaņā ar apsūdzību Kavacs 2011. gada maijā "Rīgas namu" vārdā noslēdza līgumu un vienošanos ar ar finanšu operācijas veicošo uzņēmumu "Zeus", ka bez atlīdzības un bez jebkāda nodrošinājuma nodod uzņēmuma rīcībā 5 476 595 eiro.

Prokuratūra norādīja, ka šis līgums, kas bija noformēts kā pakalpojuma līgums par valūtas kursa vadību un finanšu līdzekļu konvertāciju, patiesībā ir aizdevuma līgums, un tādā gadījumā Kavacs pārkāpis savas pilnvaras.

Būtībā šīs līgums nozīmēja "Rīgas namu" finanšu līdzekļu ilgstošu atrašanos uzņēmuma rīcībā, neaizliedzot izmantot tos savā saimnieciskajā darbībā. Uzņēmums savas saistības neizpildīja, kā rezultātā pamatparāds "Rīgas namiem" 2012. gada 1. oktobrī bija 1 800 986 eiro.

Turklāt Kavacs "Rīgas nami" grāmatvedei nepamatoti, bez attaisnojuma dokumentiem lika izdarīt ierakstu grāmatvedības uzskaites kontos, nepamatoti samazinot uzņēmuma parādu "Rīgas namiem" par 22 619 eiro.

Tiesa nolēma no Kavaca "Rīgas namu" labā piedzīt kaitējuma kompensāciju 1 218 715 eiro apmērā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu