APKOPOJUMS Ķemeru nacionālajā parkā notiek pazudušās Annas meklēšana. Kas zināms līdz šim?

Ziņa papildināta plkst. 16.07
Policijas meklētā Anna Jansone Foto: Valsts policija
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pagājušas 11 dienas, kopš tika saņemta ziņa par Annas Jansones un viņas meitas Luīzes Evertovskas pazušanu. Šodien, 12. novembrī, Ķemeru nacionālajā parkā notiek plaša meklēšanas operācija.

Meklēšanas operācijā iesaistīta Valsts policija, organizācija "Bezvēsts.lv" un brīvprātīgie.

"Apollo.lv" novēroja, ka teritoriju ir sarežģīti apstaigāt – sevišķi grūti pārvietoties purvos un biezajos mežos. Ceļmalās ir daudz atkritumu.

Video: Pazudušās Annas meklēšana Ķemeru nacionālajā parkā

FOTO: Pazudušās Annas meklēšana Ķemeru nacionālajā parkā

"Bezvēsts.lv" uzsver, ka meklēšanas teritorija ir ļoti liela, tāpēc nepieciešami papildspēki. 

Video: Pazudušās Annas meklēšana Ķemeru nacionālajā parkā

Tiem, kuri ir gatavi piedalīties meklēšanā, pirms ierašanās meklēšanas vietā viedtālrunī jāinstalē "Bezvests.lv" aplikācija un jānodrošina nepārtraukta interneta pieeja.

Video: Pazudušās Annas meklēšana Ķemeru nacionālajā parkā

Pagaidām 1989. gadā dzimusī Anna Jansone nav atrasta un meklēšana turpinās.

Sieviete bija ģērbusies pelēkā pusmētelī, melnās džinsa biksēs un melnos zābakos.

VP aicina atsaukties iedzīvotājus, kuri varētu būt redzējuši sievieti vai kuru rīcībā ir jebkāda noderīga informācija, kas varētu palīdzēt viņas meklēšanā. Informēt policiju iespējams, zvanot pa tālruņa numuru 110.

Valsts policija aicina atsaukties iedzīvotājus ar videoreģistratoru ierakstiem, kuri trešdien, 1. novembrī, no plkst. 11 līdz 17 brauca pa autoceļu P101, starp Liepājas šoseju (A9), apdzīvotu vietu Kaļķis un Ventspils šoseju (A10), apdzīvotu vietu Kūdra.

Tuvinieces komentārs 

Annas vīra Jura labākā drauga māsa Inga "Apollo.lv" stāsta: "Es esmu šeit, jo ir notikusi nelaime mana brāļa labākajam draugam. Juri es pazīstu vairāk nekā 20 gadus. Uzskatīju to par normālu parādību – braukt palīdzēt.

Varēju ātrāk, ja zinātu, kā tas notiek un kur jāvēršas. Vēlos, lai cilvēki Latvijā vairāk iesaistītos šādā brīvprātīgā darbā. Notikums skāris mani personīgi."

Vaicājot sievietes viedokli par to, kāpēc daudzi cilvēki komentāros pauž dažādus viedokļus par iemesliem, kāpēc Anna ir pazudusi, sieviete saka: "Ļoti negatīviem komentētājiem nav tolerances pret cilvēku, kuru skārusi nelaime. Līdz ar to, gribētos, lai esam vairāk iesaistīti un cilvēki palīdzētu, nevis nosodītu.

Novēlu, lai visas mammas, kurām ir depresija, zinātu, kas tas ir un nebaidās prasīt palīdzību."

Par pēcdzemdību depresiju sieviete saka: "Šobrīd mūsu sabiedrībā ir tā – ja ģimenē ienāk mazulis, sieviete grib būt ideāla gan bērnu māte, gan sieva, tāpēc daudz nepastāstīs vīram. Varbūt baidīsies, ka viņu nesapratīs. Tad viņa iet pie draudzenēm. Varbūt viņas arī nesapratīs. Un tad problēma paliek pašai sievietei ar bērnu.

Es iedomājos, kāda tā ir apātija cilvēkam, reaģēt, emocijas.... Es pati ar to saskāros. Par to ir jārunā, lai sabiedrība zinātu, ka notiek arī tā. Ir tie signāli, kas ir jāuztver un jāreaģē ģimenes locekļiem."

"Bezvēsts.lv": pārmeklējamā teritorija ir sarežģīta

Valgundes pagasta teritorija, kur 2. novembra rītā tika atrasta nomas automašīna ar mirušu zīdaini tajā, ir grūti izstaigājama, raidījumam "Degpunktā" stāstīja "Bezvēsts.lv" vadītājs Aleksandrs Faminskis.

"Policija mums iedeva iecirkni, kas jāpārmeklē. Mēs sadalījām šo teritoriju kvadrātos un pakāpeniski pārmeklējām katru šo gabalu. Teritorija smaga, grūti meklēt, purvs, mitrājs – 14 gadu laikā smagākā teritorija meklēšanai. Nepareizi sperts solis, un tu jau esi līdz pusei purvā. Piesien striķi, mēs arī šādi trenējamies, lai meklētu cilvēkus purvos. Vienā vietā mēs atradām pēdas, mums šķita, ka tās bija cilvēka pēdas, tās noteikti arī bija cilvēka pēdas, bet tās nekur neaizveda."

Iepriekš kopā ar Valsts ugunsdzēsības un drošības dienestu tikušas pārbaudītas arī ūdenstilpes.

Atrasts nomas auto

Saņemot informāciju par mātes un meitas bezvēsts prombūtni, VP nekavējoties personas izsludināja meklēšanā un sāka plašus meklēšanas pasākumus. Tajā pašā dienā tika pārbaudītas adreses, kur sieviete ar bērnu varētu uzturēties, kā arī pārmeklēta apkārtne. Policisti noskaidroja, ka 1. novembra rītā ap plkst. 9.20 sieviete ar bērnu pametusi savu dzīvesvietu ar nomas automašīnu.

2. novembrī ap plkst. 11 meža masīvā Jelgavas novadā, Valgundes pagastā VP darbinieki atrada minēto nomas automašīnu "Toyota Corolla", kuras salonā atradās minētais zīdainis, diemžēl miris.

Saistībā ar zīdaiņa nāvi ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas, un, lai noteiktu nāves cēloni, ir nozīmētas ekspertīzes.

Iesaistoties gan VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes likumsargiem, gan kolēģiem no VP Zemgales reģiona pārvaldes, Zemessardzes un cilvēku meklēšanas biedrības "K9 SOS", apkārtnē tika turpināti bezvēsts pazudušās bērna mātes meklēšanas pasākumi.

Policijas meklētā Anna Jansone
Policijas meklētā Anna Jansone Foto: Valsts policija

Tostarp meklēšanā tika izmantoti tehniskie līdzekļi, piesaistot arī VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes Tehniskā atbalsta nodaļas darbiniekus ar bezpilota gaisa kuģi.

Sieviete izmantoja divas automašīnas

"Kurš policists nespēja, nē, negribēja atrast Bolt auto??? Lai nu ko, bet Bolt auto???" par pazudušās mātes un nomirušā zīdaiņa meklēšanu vaicā Aivars Pastalnieks vietnē "X" (kādreiz "Twitter"). Valsts policija uz žurnālista sašutumu sniegusi atbildi.

Savā atbildē policija norāda, ka bezvēsts pazudušās sievietes un bērna meklēšanu sāka nekavējoties, līdzko tika saņemta informācija par bezvēsts prombūtni.

"Valsts policija bezvēsts pazudušās sievietes un bērna meklēšanu sāka nekavējoties, līdzko tika saņemta informācija par bezvēsts prombūtni!

Pirmajā dienā noskaidrotā informācija liecināja, ka sieviete pārvietojusies dzīvesvietas rajonā, tāpēc tika veikti meklēšanas pasākumi dzīvesvietas rajonā.

Tāpat tajā pašā dienā tika pieprasīta informācija no nomas auto uzņēmuma. Informāciju par mašīnas iespējamo atrašanās vietu policija saņēma nākamajā dienā, 2. novembrī, no rīta, un tad arī tika atrasts spēkrats.

Paralēli tam tika pieprasīta informācija no mobilo sakaru operatora, taču sākotnēji, kā norādīja operators, telefona atrašanās vieta nebija nosakāma.

Jāpiemin arī, ka sieviete bija izmantojusi divas nomas automašīnas. Meklēšana veikta ar dažādām metodēm, gan tehnisko resursu, gan cilvēkresursiem, un tā netika pārtraukta."

Iesaistīta zemessardze, kinologi un brīvprātīgie

Iesaistot plašus cilvēkresursus un tehniskos līdzekļus, turpinās mirušā zīdaiņa mātes meklēšana.

Policija informē, ka sievietes meklēšanā iesaistījušies Valsts policijas un Zemessardzes darbinieki, kā arī kinologi un brīvprātīgie. Tāpat meklēšanā tiek izmantoti bezpilota gaisa kuģi.

5. novembrī tika aizvadīta vērienīga Annas Jansones meklēšanas misija, kurā piedalījās gan Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes likumsargi ar kolēģiem no VP Zemgales reģiona pārvaldes, gan Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljons un sabiedriskā organizācija "Bezvēsts.lv", kuri publicējuši attēlus no meklēšanas norises.

FOTO: "Bezvēsts.lv" attēli no pazudušās Annas Jansones meklēšanas operācijas

Mirušā zīdaiņa tēvs gaida sievas atrašanos

Annas vīrs Juris skaidro, kā iespējams iesaistīties sievietes meklēšanā.

Juris savā "X" (iepriekš "Twitter") kontā kopš sievietes pazušanas aktīvi vēstījis par meklēšanas gaitu.

Valsts policija šodien, 4. novembrī, ziņoja, ka sievietes meklēšana turpinās un iesaistīti zemessargi, kinologi, brīvprātīgie un droni.

Pazudušās Annas vīrs vērsies pie saviem mikroblogošanas vietnes sekotājiem, lai veicinātu sievas atrašanu.

Palīdzēt meklēšanā iespējams divos veidos – pieteikties oficiālās meklēšanas gaidītāju sarakstā vai neoficiāli braukāt pa tālāku apkārtni, kur policija nemeklē.

Lai gan oficiālā meklēšanas grupa negaida cilvēkus bez pieredzes, varbūt rīt ir iespēja tai pievienoties.

Nevajag jaukties oficiālās meklēšanas grupas darbos, bet gan meklēt alternatīvas meklēšanas iespējas.

"Bolt Drive" komentē iesaisti pazudušās Annas meklēšanā

Visa saziņa starp Valsts policiju (VP) un "Bolt Drive" notika vienā un tajā pašā datumā, 2. novembrī, komentējot mātes un zīdaiņa pazušanu.

Uzņēmumā norāda, ka policijai informācija tika sniegta no nakts vidus līdz tās pašas dienas agram rītam.

"Bolt Drive" skaidro, ka pirmo pieprasījumu no VP "Bolt Drive" pārstāvis saņēma 2.novembrī aptuveni plkst. 3. Konkrētais pieprasījums bija par iespējamiem taksometru braucieniem.

Nākamo precizēto pieprasījumu no VP "Bolt Drive" pārstāvis saņēma tās pašas dienas plkst.8. Tas bija jau konkrēti par "Bolt Drive" automašīnu.

"Bolt Drive" pārstāvji norāda, ka informācija un GPS dati par konkrēto automašīnu tika nodota nekavējoties.

Uzņēmumā uzsver, ka operatīvai diennakts saziņai ar policiju "Bolt Drive" ir savs speciāls tālruņa numurs. Arī šajā gadījumā no VP puses numurs tika izmantots.

Tāpat uzņēmuma pārstāvji apliecina, ka šo situāciju detalizēti vērtēs, lai apzinātu un izveidotu vēl plašāku un tiešāku sadarbības mehānismu ar valsts atbildīgajām iestādēm, kur "Bolt Drive" dati noteiktos apstākļos var palīdzēt iestāžu darbā.

"Mēs esam dziļi satriekti par notikušo un izsakām visdziļāko līdzjūtību tuviniekiem," norāda "Bolt Drive" pārstāvji.

Sākotnējā pazušanas vieta ir saistīta ar Andrejsalas rajonu

Annas Jansones un viņas meitas sākotnējā pazušanas vieta saistīta ar Andrejsalas rajonu Rīgā.

Policijas rīcībā jau līdz 1.novembra plkst.22 bija ziņas par vienas nomas automašīnas īslaicīgu izmantošu, un visa cita iegūtā informācija liecināja, ka personas pazušanas vieta ir saistīta ar Andrejsalas rajonu.

Policijā norādīja, ka pirmo reizi VP pārstāvji telefoniski ar "Bolt" sazinājās 1.novembra plkst.22.02.

Vienlaikus VP uzsvēra, ka patlaban ir svarīgi atrast pazudušo sievieti, kā arī turpinās izmeklēšana kriminālprocesā. Notiek aktīvi sievietes meklēšanas pasākumi ar plašu policijas, zemessardzes un brīvprātīgo organizāciju iesaisti.

Policijā atzīmēja, ka par katru izmeklēšanas detaļu aktīvā izmeklēšanā patlaban publiski komentēt nevar.

Policija aicina atsaukties iedzīvotājus ar videoreģistratoru ierakstiem

Saistībā ar pazudušās Annas Jansones meklēšanu Valsts policija aicina atsaukties iedzīvotājus ar videoreģistratoru ierakstiem, kuri trešdien, 1. novembrī, no plkst. 11 līdz 17 brauca pa autoceļu P101, starp Liepājas šoseju (A9), apdzīvotu vietu Kaļķis un Ventspils šoseju (A10), apdzīvotu vietu Kūdra.

Visu nedēļas nogali, iesaistoties Valsts policijai, Zemessardzei, "Bezvēsts.lv", "K9 SOS" un tuviniekiem, turpinājās bezvēsts pazudušās 1989. gadā dzimušās Annas Jansones meklēšanas pasākumi, taču sieviete pagaidām nav atrasta.

Valsts policija aicina atsaukties iedzīvotājus, kuriem ir videoreģistratori automašīnās un kuri šā gada 1. novembrī laika posmā no plkst. 11 līdz 17 brauca pa autoceļu P101, starp Liepājas šoseju (A9), apdzīvotu vieta Kaļķis, un Ventspils šoseju (A10), apdzīvotu vietu Kūdra.

Iedzīvotāji ar videoreģistratoru ierakstiem aicināti sazināties ar Valsts policiju, zvanot pa tālruņa numuru 67086678 vai 110 vai arī rakstot e-pastu: meklesana@riga.vp.gov.lv.

Arī vakar, 5. novembrī, turpinājās plaši Jansones meklēšanas pasākumi, kuros tika iesaistīti gan Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes likumsargi ar kolēģiem no VP Zemgales reģiona pārvaldes, gan Zemessardzes 52. kaujas atbalsta bataljons, sabiedriskā organizācija ''Bezvēsts.lv'' un pazudušās sievietes paziņas.

Šodien, 6. novembrī, turpināsies sievietes meklēšana, un tajā plānots iesaistīt ūdenslīdējus un dronu, lai pārmeklētu teritorijas Jelgavas novadā, Valgundes pagastā.

Valsts policija vērš uzmanību, ka šobrīd ir svarīgi atrast pazudušo sievieti, kā arī turpinās izmeklēšana kriminālprocesā.

Savukārt katru izmeklēšanas detaļu aktīvā izmeklēšanas stadijā šobrīd publiski komentēt nav iespējams.

Vīrs skaidro, kurā teritorijā meklēt pavedienus

6. novembrī Annas vīrs Juris Evertovskis sociālās tīklošanas vietnē "X" skaidro teritoriju, kurā meklēt Annu un pavedienus, kas palīdzētu viņas meklēšanā.

"Precizēšu, ka notikuma vieta ir Ķemeru nacionālais parks - tas ceļa posms, par kuru šodien videoinformāciju lūdz policija. Daudzi ir sapratuši pavisam citu rajonu, un vietējie pat nezināja, ka bija jāpamana kas aizdomīgs," raksta pazudušās sievietes vīrs. "Daļai vietējo šķita, ka notikumi bijuši uz Kalnciema pusi no Liepājas šosejas. Tā "Valgunde" ir reāli maldinoša, tā vieta ir pagasta pats ziemeļu gals."

Policija interesējusies arī par ĶNP novērošanas kameru ierakstiem

Valsts policija (VP) Ķemeru Nacionālā parka (ĶNP) administrācijā interesējusies par novērošanas kameru ierakstiem.

Parka darbinieki nav lūgti fiziski iesaistīties meklēšanas darbos, kurus veicot organizācijas, kurām ir liela pieredze tieši pazudušu cilvēku meklēšanā, sacīja Balandiņa.

Meklēšanā esot iesaistīti arī suņi.

Nesakritības Valsts policijas un kompānijas "Bolt" sniegtajos datos

Policijas rīcību publiski komentējis arī Annas vīrs, norādot, ka likumsargi pirmajā brīdī atteikušies sazināties ar kompāniju "Bolt Drive". Policija un "Bolt Drive" publicējuši saziņas datus, un tie nesakrīt, ziņo raidījums "Degpunktā".

Juris Valsts policijai par sievas pazušanu ziņoja 1. novembrī ap plkst. 19 vakarā. Likumsargi ar kompāniju "Bolt" sazinājās plkst. 22.02, bet jau pēc aptuveni stundas par sievietes pazušanu ziņoja publiski.

"Bolt" pārstāvji norāda, ka pieprasījumu no Valsts policijas pirmo reizi saņēma tikai 2. novembrī plkst. 3.

Valsts policija uz jautājumiem par izmeklēšanas gaitu norāda, ka meklēšanas darbi sākušies nekavējoties un ar "Bolt" un Annas telefonoperatoru sazinājušies jau 1. novembrī.

"Šobrīd nav šaubu par policistu darbu un to, ka jau no pirmās saņemtās minūtes tika iedarbināti pilna apjoma meklēšanas pasākumi atbilstoši konkrētajai situācijai un apstākļiem," norādīja policijas pārstāve.

"Bolt" no plašākiem publiskiem komentāriem atsakās, bet norāda, ka turpina cieši sadarboties ar likumsargiem.

VIDEO: Raidījuma "Degpunktā" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu