Politoloģe: Matemātiski ir iespējams savākt parakstus Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Politoloģe Lelde Metla-Rozentāle
Politoloģe Lelde Metla-Rozentāle Foto: Ieva Leiniša / LETA

Matemātiski pastāv potenciāls savākt nepieciešamos parakstus 14.Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanai, sacīja Rīgas Stradiņa universitātes lektore, politoloģe Lelde Metla-Rozentāle.

Viņa norādīja, ka pašreizējā aktivitāte skaidrojama ar to, ka šo parakstu vākšanu ir iniciējušas divas Saeimā pārstāvētas partijas un šīm partijām ir savs elektorāts. Tostarp, par "Latvija pirmajā vietā" 14.Saeimas vēlēšanās nobalsojuši nedaudz vairāk nekā 57 000 vēlētāju, bet par "Stabilitātei" - 62 000.

Tāpat arī iniciatīvas autori ir vairākas partijas, kas nav iekļuvušas Saeimā, bet ir startējušas vēlēšanās un tām ir savs elektorāts, piemēram, par partiju "Suverēnā vara" nobalsoja vairāk nekā 20 000 vēlētāju.

Tie kopumā ir apmēram 160 000 vēlētāji, kas par iniciatīvas iesniedzēju partijām nobalsojuši iepriekšējās vēlēšanās.

"Šajā gadījumā varam sagaidīt aktivitāti, jo šīs partijas ir ar savu elektorātu. Tas nav viens cilvēks vai maza entuziastu grupa, kas rosina parakstu vākšanu, bet to rosina salīdzinoši lielas un spēcīgas parlamentā esošas partijas, kuras uzrunā savu elektorātu," sacīja Metla-Rozentāle.

Viņa norādīja, ka gadījumā, ja partijas, kas iniciējušas parakstu vākšanu, mērķtiecīgi strādā pie sava elektorāta motivēšanas, kā arī, pieņemot, ka ir vēlētāji, kas nobalsoja par citu partiju, bet ir neapmierināti vai vīlušies to darbībā - teorētiski pastāv iespēja savākt nepieciešamo 154 241 balsi.

Vienlaikus Metla-Rozentāle sacīja, ka pašreizējais parakstu skaits - nedaudz virs 15 000 - ir salīdzinoši niecīgs skaits pret kopēju šo partiju atbalstītāju skaitu.

Par 14.Saeimas atlaišanas referenduma ierosināšanu līdz 12.novembra plkst.12 parakstījušies vairāk nekā 15 300 cilvēku, liecina portālā "Latvija.lv" publicētā informācija.

LETA jau ziņoja, ka parakstīties par iniciatīvu balsstiesīgie Latvijas iedzīvotāji var arī klātienē dzīvesvietas deklarēšanas vietās pašvaldībās, bāriņtiesās, kas veic notariālas darbības, novados pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja, kā arī Latvijas vēstniecībās ārvalstīs, kur veic notariālās darbības.

Parakstu vākšana varēs ilgt vienu gadu. Lai parakstu vākšanu varētu uzskatīt par sekmīgu un varētu rīkotu tautas nobalsošanu par 14.Saeimas atsaukšanu, par iniciatīvu jāparakstās vismaz 10% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem jeb 154 241 Latvijas pilsonim, kas sasniedzis 18 gadu vecumu.

Kā ziņots, parakstu vākšana referenduma sarīkošanai sākusies pēc astoņu dažādu politisko spēku iniciatīvām. Sagaidot 14.Saeimas darba pirmā gada jubileju, ar pieteikumiem parakstu vākšanai par tās atsaukšanas ierosināšanu uz Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) steigušās partijas "Latvija pirmajā vietā", "Stabilitātei", "Tautas varas spēks", "Suverēnā vara", "Tautas kalpi Latvijai", "Apvienība Jaunlatvieši" un partiju apvienības "Pamats-LV" un "Jaunā saskaņa".

Kā aģentūru LETA informēja CVK pārstāvis Andrejs Vaivars, vēlēšanu komisija ir nolēmusi apvienot visas astoņas dažādo politisko spēku iniciatīvas, ļaujot rīkot vienu parakstu vākšanu par 14.Saeimas atsaukšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu