"Meklēt cilvēku vienmēr ir grūti..." "bezvēsts.lv" vadītājs par jaunumiem cilvēku meklēšanā Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pazudušās Annas Jansones meklēšana Ķemeru nacionālā parka teritorijā.
Pazudušās Annas Jansones meklēšana Ķemeru nacionālā parka teritorijā. Foto: apollo.lv

"Meklēt cilvēku vienmēr ir grūti..." pēc svētdien, 12. novembrī, Ķemeru nacionālā parka teritorijā notikušās pazudušās Annas Jansones meklēšanas sarunā ar "Apollo.lv" saka organizācijas "bezvēsts.lv" vadītājs Aleksandrs Faminskis. 

"Tie, kuri šodien bija meklēšanā pirmo reizi, droši vien saprot, cik tas ir grūti un nemaz ne vienkārši meklēt cilvēku. Es visiem ieteiktu, ja ģimenē ir cilvēki gados, padomāt par GPS meklēšanas ierīcēm." 

Foto: Аnnas Jansones meklēšanas pasākums 12. novembrī

"bezvēsts.lv" vadītājs atklāj, ka organizācija kopā ar inženieriem un daļēji ar valsts atbalstu izveidojusi ierīces, kas drīzumā būs pieejamas izmantošanai Latvijā. "Fiziski ierīces ir izveidotas. Nepieciešams vēl izveidot mājaslapu, lai tā būtu iespējami viegli lietojama. Tāpat nepieciešams sakārtot vēl dažas formalitātes.

Piemēram, ja cilvēks slēdz līgumu ar apsardzes firmu, tur viss ir skaidrs: ir nekustamais īpašums, un tad, ja zaglis ienāk šajā īpašumā, apsardze izsauc policiju vai brauc pati.

Mūsu gadījumā problēma ir: ja dodam GPS raidītāju, mēs garantējam, ka atradīsim šo raidītāju. Bet problēma tajā, ka šim GPS raidītājam jābūt pie cilvēka. Par to tuviniekiem ir jāparūpējas.

Tas ir ļoti būtisks aspekts. Iedomājieties, mēs jums tādu iedodam, jūs iedodat cilvēkam, kuram tas nepieciešams, bet viņš nenēsā šo ierīci līdzi. Cilvēks pazūd. Jūs mums zvanāt un sakāt - mani tas neuztrauc, meklējiet viņu. Bet kā mēs varam atrast, ja pie viņa nav GPS raidītāja? 

Juridiski ir daudzas šādas nianses, kas jāsakārto. Mēs atradīsim ierīci, bet cilvēku uzdevums būs rūpēties par to, lai šī ierīce būtu pie cilvēka, kam tā nepieciešama. Piemēram, pielikta pie mājokļa atslēgām. Mums būs dažāda tipa ierīces. "Altum" mums finansēja GPS izstrādi. Tā ir unikāla.

Mūsdienās ir tirgū pieejami dažādi GPS raidītāji. Ir gan Ķīnā ražoti raidītāji, gan  kvalitatīvāki raidītāji, taču tiem visiem ir liels mīnuss - tie strādā ļoti īsu laiku: 3 līdz 5 dienas, kāds varbūt nedēļu. Visu laiku nepieciešams tos lādēt. Ja, piemēram, vecāki vai vecvecāki dzīvo citur, uzlādēt ierīci regulāri ir grūti," stāsta Faminskis. 

Viņš atklāj, ka "bezvēsts.lv" izstrādātās ierīces darbības laiks būšot viens gads. "Jūs iedodat kastīti un varat aizmirst par to uz gadu. Vienīgais - jākontrolē, ka raidītājs ir cilvēkam līdzi." 

Šis raidītājs atšķiršoties arī ar radiouztveršanu. "Mēs varēsim no attāluma dot komandu meklēt, ja cilvēks būs pazudis un tuvinieki būs vērsušies pēc palīdzības. Piemēram, omīte ieiet mežā, mēs varam raidītājam dot komandu strādāt radiouztveršanas režīmā.

Mēs paceļam dronu vai lidmašīnu un 10 līdz 15 kilometru rādiusā varam šo cilvēku atrast, neizmantojot GPS. Šis ir ļoti labs gadījumiem, kad cilvēkam nav telefona, nekā nav, ir aizgājis un, piemēram, zaudējis samaņu."

Aleksandrs ļoti lepojas, ka šo ierīci izstrādājuši Latvijas inženieri. "Viens no maniem noteikumiem bija, lai varam būt droši par šo ierīci, nevis vienkārši iedot ierīci un pēc tam teikt - tās ir jūsu problēmas."

Būs pieejamas vairāku veidu ierīces. To cenas būs no 15 līdz 25 eiro mēnesī. Tās būs iespējams abonēt, līdzīgi kā citus sakaru pakalpojumus. Cena būs atkarīga no pakalpojumu kopuma. "Vēl viens ierīces veids, šis gan nav "Altum" projekts, pieejams - podziņu telefons. Šim modelim nebūs radiouztveršana, bet būs SOS poga, to varēs lietot kā parastu telefonu. Ļoti labi ir tas, ka mēs vienkārši varēsim iedot cilvēkam telefonu un viņš to varēs lietot kā telefonu, kuram nebūs ierobežojumu vai sakaru limitu.

Cilvēks to var lietot pilnīgi brīvi - bezmaksas īsziņas un zvani. Viss, izņemot maksas pakalpojumu numurus. Ja cilvēks spiedīs SOS pogu, tad mums atnāks pazudušā ģeolokācija, mēs varēsim ērti pieslēgties šī cilvēka meklēšanai." 

Ierīce būšot droša arī no personas datu apstrādes viedokļa. "To būs iespējams abonēt kā citus pakalpojumus, sniedzot savu piekrišanu datu apstrādei un tam, ka gadījumā, ja, piemēram, tiek nospiesta SOS poga, cilvēks piekrīt, ka viņu meklējam.

Bieži vien notiek nežēlīgas situācijas - mūsdienu pasaulē teju visiem ir mūsdienīgas ierīces: telefoni, navigatori. Manam paziņam gadījās ļoti skaudra situācija - viņa māte devās uz Ķemeru sanatoriju, viņai līdzi bija jauns "iPhone" modelis. Neskatoties uz to, viņa gāja bojā. Mans paziņa piezvanīja man ar lūgumu palīdzēt atrast māti.

Mēs atbraucām, kamēr meklējām, viņa pa nakti bija mirusi. Lai gan viņai bija mūsdienīgs telefons, visticamāk, viņa īsti neprata ar to rīkoties. Manuprāt, tehnoloģijas ir tik ļoti attīstījušās, ka to plašumos pazuduši vienkārši risinājumi.

Pirms 10 gadiem ražoti GPS raidītāji vai telefoni bija uzticamāki mums kā cilvēku meklētājiem. Piemēram, vecā "Nokia" telefonā nebija GPS raidītāja, bet tas varēja mežā nogulēt 10 dienas un neizslēgties. Mūsdienu telefoni ļoti baidās no aukstuma. Ziemā nakts laikā baterija būs izlādējusies, lai gan pats par sevi telefons ir ļoti labs - tam ir daudz dažādu funkciju. Jaunizveidotās ierīces paredzētas tieši cilvēku meklēšanai." 

Faminskis atklāj, ka viņa pieredzē visbiežāk pazūd cilvēki gados. "Nereti tuvinieki nepamana, ka cilvēkam sākusies demence, cilvēks sāk aizmirst lietas. Piemēram, izkāpj svešā pieturvietā no transporta un pazūd. Vasarā tas parasti nav nekas traks, bet ziemā gaisa tempetūra ir zema, cilvēks strauji zaudē siltumu un tik nelāgā veidā var ļoti ātri aiziet bojā. 

Šķiet, ka mūsdienu pasaulē ir tik daudz risinājumu - mobilie sakari, ierīces, bet cilvēki mirst šādā veidā..." 

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka svētdien, 12. novembrī, bez rezultāta noslēdzās Valsts policijas un "bezvēsts.lv" Annas Jansones meklēšanas operācija. 

"Apollo.lv" komentārus sniedza Annas vīra Jura labākā drauga māsa Inga.

Kāpēc Anna ar zīdainīti devās prom no mājām? Annas vīrs Juris intervijā "Klik" stāsta par notikušo 1. novembra vakarā

Aicinām izlasīt arī kriminologa viedokli un tuvas draudzenes komentāru.

Video: Pazudušās Annas meklēšana Ķemeru nacionālajā parkā

FOTO: Pazudušās Annas meklēšana Ķemeru nacionālajā parkā

Video: Pazudušās Annas meklēšana Ķemeru nacionālajā parkā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu