Latvietis Ukrainas bruņotajos spēkos atklāti par karā gūtajām traumām un izvēlēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Facebook/ Alvis Lukša

Alvis Lukša ir 30 gadus vecs brīvprātīgais karavīrs no Latvijas, kurš cīnās Ukrainā. Kopš kara sākuma Ukrainā viņš ir aizstāvējis tās neatkarību, vēsta portāls "galka.if.ua".

Pirms kara sākuma Alvis divus gadus dzīvoja Ukrainā.

"Nedēļu pirms 24. februāra Latvijas vēstniecība lūdza pamest Ukrainu, bet man ir tāds raksturs, ka es nepametu savus draugus, cilvēkus, kurus mīlu," pastāstīja Alvis.

2022. gada septembrī latvietis oficiāli iestājās Ukrainas bruņoto spēku rindās kājnieku brigādē.

"Tas ir ne tikai Ukrainas, bet arī Baltijas valstu karš. Ja Kijiva kritīs, tad kritīs arī Eiropa," uzskata vīrietis.

Alvis brīvi pārvalda ukraiņu valodu. "Iepriekš to nezināju, bet divu gadu laikā ierakumos iemācījos pilnībā. Ja cilvēks vēlas, viņš var visu."

Latvietis Harkovas apgabalā tika ievainots drona uzbrukumā. "Visa mana labā puse – plecs, mugura, roka bija savainoti. Bet visvairāk traumēts tika labais apakšstilbs. Rezultātā es varēju staigāt tikai ar kruķiem."

Tagad Alvis brīvi staigā pats pēc pamatīgas rehabilitācijas slimnīcā.

"Pacientam bija sāpes, kustību amplitūdas ierobežojumi, viņš ļoti ātri nogura, bija traucēta arī koordinācija. Viņa lielākais lūgums bija atsākt staigāt. Pamazām atjaunojām amplitūdu, muskuļu spēku un izturību. Un tad ārsti ļāva viņam veikt sarežgītākus vingrinājumus, lai viņš varētu atgriezties pie ierastā dzīvesveida," izdevumam pastāstīja fizioterapeite Olga Aņiskovceva.

Alvis jau ir izrakstīts no slimnīcas. "Viena daļa manis ļoti vēlas atgriezties karā. Okupants pats šo zemi neatstās. Viņu vajadzētu pēc iespējas ātrāk izraidīt. Bet draugi un radi mani pārliecina, ka viss man pašam varēja beigties arī sliktāk un otra iespēja vairs var netikt dota. Tāpēc man ir jāizvēlas. Es vēl neesmu izlēmis. Bet es tomēr sliecos atgriezties kaujas zonā pie saviem ukraiņu brāļiem."

Jau šobrīd latvietis zina, ka vēlas palikt Ukrainā.

"Kad man bija 18 gadu, no Latvijas devos uz Īriju, tad uz Kanādu, pēc tam Nīderlandi. Un tad ierados Ukrainā. Man te ļoti patīk. Es esmu saticis daudzus foršus cilvēkus un draugus. Šī ir ļoti ainaviska un skaista valsts, tajā ir viss dzīvei nepieciešamais," stāstīja karavīrs.

Sižets par Alvi Ukrainas TV kanālā "TSN": 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu