Krievija un Ķīna plāno kopīgi uzbūvēt zemūdens tuneli, kas savienotu Krimu ar Krieviju (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas drošības dienests ievācis informāciju, ka Krievijas un Ķīnas uzņēmumu pārstāvji slepenās sarunās apsprieduši iespējas izbūvēt zemūdens tuneli, kas savienotu Krievijas teritoriju ar okupēto Krimas pussalu, ziņo laikraksts "The Washington Post".

Medijs raksta, ka projekta mērķis esot uzbūvēt savienojumu, kas būtu pasargāts no Ukrainas uzbrukumiem. Sarunas par projektu sākušās oktobra beigās pēc tam, kad radušās bažas par bēdīgi slavenā Krimas tilta ievainojamību. Ukrainas bruņotajiem spēkiem pret to ir divreiz izdevies vērst uzbrukumus.

Tiesa, ASV amatpersonas uzsver, ka uzbūvēt šādu tuneli karadarbības zonā būtu ļoti grūti un dārgi – tā izmaksas lēšamas vairākos miljardos ASV dolāru. Eksperti gan uzsver, ka Krievijai tāpat esot iemesls to būvēt, jo iespēja, ka Krimas tilts tiks bombardēts atkārtoti, ir ļoti liela. 

Projekta realizēšana arī ir politiski un ekonomiski riskants gājiens Ķīnai, kas nekad nav oficiāli atzinusi Krimas aneksiju un tādējādi varētu tikt pakļauta Eiropas Savienības un ASV sankcijām. 

Ukrainas drošības dienestu pārtvertie e-pasti gan liecina, ka viena no lielākajām Ķīnas celtniecības kompānijām ir piekritusi iesaistīties tuneļa izbūvē. 

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu