Saeimas komisija atbalsta ieceri atvieglot ceļošanu ES cilvēkiem ar invaliditāti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pressmaster/"Shutterstock"

Saeimas Eiropas lietu komisija šodien apstiprināja nacionālo pozīciju direktīvai, ar kuru paredzēts ieviest vienotu pieeju noteiktu atbalsta pakalpojumu nodrošināšanā personām ar invaliditāti, ja tās īslaicīgi - līdz trīs mēnešiem - uzturas kādā citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī, informē Saeimas Preses dienests.

Priekšlikums paredz ieviest Eiropas invaliditātes karti, kas kalpos kā atzīts invaliditātes statusa apliecinājums visā ES. Tā nodrošinās vienlīdzīgas iespējas saņemt pakalpojumus ar atvieglojumiem publiskajā un privātajā sektorā atsevišķās jomās.

Tāpat iecerēts ieviest Eiropas stāvvietu karti personām ar invaliditāti, kas ļaus izmantot stāvvietu piekļuvi personām ar invaliditāti uz vienotiem nosacījumiem visās dalībvalstīs. Papildus ir paredzēts arī karšu digitālais formāts, kas vēl vairāk atvieglotu pārvietošanos.

"Tas nozīmē, ka personām ar invaliditāti, dodoties ceļojumā uz kādu citu dalībvalsti, būtu pieejami tādi paši atvieglojumi kā vietējiem iedzīvotājiem. Piemēram, bezmaksas transporta pakalpojumi, atlaides ieejai muzejos vai iespēja novietot savu auto personām ar invaliditāti paredzētās stāvvietās," skaidroja komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (P).

Vienlaikus komisijas priekšsēdētājs norādīja, ka būtisks izaicinājums, ieviešot direktīvu, būs salāgot ES dalībvalstu dažādās pieejas invaliditātes grupu noteikšanā un nodrošināto atbalsta pakalpojumu klāstu.

Direktīva neskars pabalstus sociālās drošības jomā, īpašus vai uz iemaksām nebalstītus pabalstus, sociālo palīdzību, ilgstošos pakalpojumus personu ar invaliditāti rehabilitācijai, kā arī pakalpojumus, kam ir paredzēti īpaši nosacījumi un individuāls izvērtējums, informēja Labklājības ministrijas pārstāvji.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, ministrija pauda, ka Spānijas prezidentūra cer panākt dalībvalstu vienošanos par šo priekšlikumu jau šogad.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu