"Vīrietim pašam būs jāmazgā trauki?" Ļaudis sociālajos tīklos apspriež Stambulas konvencijas ratificēšanu (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: okanozdemir/ Shutterstock

Saeimas vairākums 30. novembrī galīgajā lasījumā pieņēma likumprojektu, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu. Kā ierasts, par to ir ko teikt arī sociālo tīklu lietotājiem. 

Atgādinām, ka likuma pieņemšanu atbalstīja tikai koalīcijas frakcijas, opozīcijai lielākoties nepiedaloties balsojumā.

Atbilstoši valdošās koalīcijas iecerei konvencija apstiprināta ar atrunu, ka tās īstenošanā Latvija piemēros Satversmē ietvertās vērtības, principus un normas, īpaši attiecībā uz cilvēktiesību aizsardzību, sieviešu un vīriešu līdztiesību un laulības, ģimenes, vecāku un bērnu tiesību aizsardzību un atbalstu.

Sociālajos tīklos cilvēki nekavējās izteikt savu viedokli par vēsturisko notikumu, daudziem paužot atzinību par valdības pieņemto lēmumu.

Kamēr daudzi pauda prieku, citi tomēr nespēja līdz galam noticēt, ka konvencijas ratificēšana Latvijā kaut ko diži mainīs. 

Kā ierasts "Twitter"/"X" vidē, cilvēki par Stambulas konvenciju arī pajokoja.

Bija arī tādi, kuri turpināja kritizēt pieņemto lēmumu.

Kā vēstīts, Stambulas konvencija ir starptautisks dokuments, kurā noteikti konkrēti standarti un pasākumi vardarbības apkarošanai, kā arī noteikts mērķis izveidot iekļaujošu, integrētu un dzimumsensitīvu pieeju vardarbības un aizskarošas izturēšanās novēršanai un izskaušanai. Proti, Stambulas konvencijas uzdevums un mērķis ir vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē izskaušana, veicinot dzimumu līdztiesību.

Stambulas konvencija pamatā ir vērsta uz sievietēm, jo tā aptver vardarbības veidus, no kuriem cieš tikai sievietes (piespiedu aborts, sieviešu dzimumorgānu kropļošana) vai ar kurām sievietes saskaras daudz biežāk nekā vīrieši (seksuāla vardarbība un izvarošana, vajāšana, seksuāla uzmākšanās, vardarbība ģimenē, piespiedu laulība, piespiedu sterilizācija), tomēr konvencija mudina tās noteikumus piemērot visiem vardarbības ģimenē upuriem, tostarp vīriešiem un bērniem.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu