Pētījums apstiprina augstu efektivitāti profilaktiskām HIV zālēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"PrEP" medikaments.
"PrEP" medikaments. Foto: Michael Moloney/Shutterstock

Pētījums apstiprinājis, ka "PrEP" zāles, kas aptur organisma inficēšanos ar HIV, uzrādījušas ļoti augstu efektīvitāti kā profilaktiskās ārstēšanas metode, ziņo BBC.

Pētījumā piedalījās 24 000 cilvēku, kuri lietojuši medikamentu, un tā rezultāti esot daudzsološi.

Tūkstošiem cilvēku jau lieto "PrEP", kas pieejams Anglijas seksuālās veselības klīnikās.

Labdarības organizācija "Terrence Higgins Trust", kuru mērķis ir izglītot un informēt sabiedrību par HIV, vēlas, lai šīs zāles būtu vieglāk pieejamas, jo ​​daudzi cilvēki, tostarp sievietes, nezina, ka tādas pastāv.

Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūra (UKHSA), kas vadīja "PrEP" ietekmes pētījumu, paziņoja, ka šis ir lielākais šāda veida pētījums līdz šim.

Pētījumu finansēja Anglijas nacionālais veselības dienests. Tajā piedalījās 157 seksuālās veselības klīnikās no visas Anglijas laika posmā no 2017. gada oktobra līdz 2020. gada jūlijam.

Pētījumā tika secināts, ka "PrEP" lietošana, kas funkcionē kā pirmsekspozīcijas (pirmskontakta) profilakse, samazināja iespēju sasirgt ar HIV par aptuveni 86%, ja tas tiek lietots regulāri, kā arī ņemot vērā nekonsekventu vai nepareizu lietošanu.

Klīniskie pētījumi liecina, ka zāļu efektivitāte ir 99%.

Seksuālās veselības un HIV konsultants Dr. Džons Saunderss, kurš strādāja pie pētījuma, sacīja: "Šis pētījums ir pierādījis "PrEP" efektivitāti HIV pārnešanas novēršanā un pirmo reizi uzrādīja aizsargājošo efektu, par ko ziņots iepriekšējos pētījumos."

Labdarības organizācija "Terrence Higgins Trust" atzinīgi novērtēja pētījuma rezultātus, taču norādīja, ka vēl ir "daudz jāizdara", lai palielinātu piekļuvi šim medikamentam un informētu par tā izmantošanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu