Bijusī diplomāte: Kariņa lidojumi ar privāto lidmašīnu bija pamatoti (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lidmašīna. Ilustratīvs attēls
Lidmašīna. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Privāto avioreisu izmantošana, lai Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ar delegāciju nokļūtu uz neformālajām Eiropadomes sanāksmēm Portugālē un Slovēnijā 2021.gadā un Francijā 2022.gadā, noteikti bija pamatota, intervijā laikrakstam "Diena" savu viedokli paudusi bijusī diplomāte Astra Kurme.

Viņa komentējusi trīs komandējumus, kuros arī pati devusies delegācijas sastāvā līdzi Kariņam, norādot, ka sanāksmu beigu laiks bijis neparedzams, līdz ar to gandrīz neesot bijis citu variantu kā vien lidot ar privāto avioreisu, lai nebūtu stundām ilgi jāgaida lidostās.

"Piemēram, es atceros, pēdējā sarunu fāze bija tāda - mēs braucām ar domu, ka būsim prom divas dienas, bet sarunas ilga piecas dienas. Nonāca līdz tam, ka visi gājām uz veikalu pirkt tīras drēbes, jo līdzpaņemtās bija beigušās. Premjers gāja pirkt tīrus kreklus. Līdz ar to ir tādas reizes, kad plānot kaut ko absolūti nevar," komandējumus atceras Kurme.

Viņa atzīst, ka nedaudz brīnās par Kariņa virzienā raidītajiem pārmetumiem, jo redzējusi, "kā Kariņš cīnījās, kā viņš piedalījās, kā viņu visur aicināja klāt, kā viņš bija, ja tā var teikt, mediators starp Veco Eiropu un Jauno Eiropu, kā viņš cīnījās par Latvijas interesēm".

"Man drusku skumji ir par to, ka tagad ir tikai viss sliktais, bet viņš tiešām cīnījās un necieta no kompleksa "mēs esam maza valsts". Man tiešām ir žēl, jo Kariņš cīnījās ar visu sirdi un dvēseli. Es apbrīnoju viņa darbaspējas, apbrīnoju, cik ātri viņš iegāja visās detaļās, kā spēja detalizēti vest sarunas par finanšu jautājumiem. Tāpēc man šausmīgi žēl, ka viņu visi tagad noliek," laikrakstam norāda Kurme.

Vaicāta, cik pamatots, viņasprāt, ir iespaids, ka Kariņš varbūt ir pārspīlējis savu svarīgumu un neaizvietojamību Eiropas līmeņa politikā, eksperte atbild kategoriski noraidoši, uzsverot, ka bez Kariņa šādās sanāksmēs nevarēja iztikt. "Viņu aicināja visur, ar viņu runāja, viņš principā tulkoja to, ko domā Makrons un Merkele, pārējiem Centrāleiropas līderiem. Viņš katru mīļu brīdi strādāja kā mediators starp citām valstīm, lai palīdzētu atrast risinājumu. Ļoti bieži Kariņa kungu pieaicināja klāt pie lielo valstu galda tieši tāpēc, ka viņš vislabāk spēja paskaidrot, teiksim, Jaunās Eiropas daļas problēmas un vajadzības," atceras eksperte.

Viņa arī atceras, ka Kariņš ļoti saspringti meklējis laiku, kad izbraukt, kad atbraukt, kā nenokavēt valdības sēdi, kā atgriezties maksimāli ātri, lai piedalītos, jo tas bija laiks, kad plosījās pandēmija un visi jautājumi bija jārisina ļoti saspringti. "Tas nebija laiks, kad varēja vienkārši piecas stundas nogulēt lidostā, pagaidīt, kad pienāks lidmašīna, vai sagaidīt nākamo rītu. Viņš centās būt atpakaļ uz valdības sēdi, lai visu izdarītu, arī to, kas ir mājās vajadzīgs," norāda Kurme.

"Līdz ar to tie braucieni, kuros arī es piedalījos, bija, manuprāt, absolūti pamatoti," rezumē Kurme, piebilstot, ka nevar izteikties par pārējiem komandējumiem, kuros nebija klāt. Viņa arī uzskata, ka ir normāli un saprotami, ka visa Latvijas delegācija, tajā skaitā Ārlietu ministrijas pārstāvji, uz vienu un to pašu sanāksmi lido un uzturas kopā ar premjeru. Kurme piebilst, ka Kariņš delegācijā nekad neņēma līdzi kādus liekus cilvēkus, katram bija zināma loka uzdevums, iemesls, kāpēc viņš tur atradās.

"Tāpēc mani sarūgtina un pārsteidz viss tagad notiekošais, jo, šķiet, mūsu valstī ir svarīgākas problēmas, ko apspriest kā galvenās. Īpaši tāpēc, ka Kariņa kungs, no mana skatpunkta, no manas specialitātes viedokļa, izdarīja milzīgu darbu - viņš Latviju pacēla daudz augstākā līmenī, nekā mēs pēc sava izmēra vai politiskā nozīmīguma varējām būt Eiropā," uzskata bijusī ilggadējā diplomāte.

Kā ziņots, daļā sabiedrības kritiku izpelnījušies Kariņa Ministru prezidenta laika vadīto delegāciju veiktie speciālie avioreisi no 2021.gada līdz 2023.gada septembrim no valsts budžeta atbilstoši Valsts kancelejas apkopotajai informācijai izmaksājuši 613 830 eiro.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu