FOTO Pasaulslavenais latviešu vijolnieks Roberts Balanas ar solo koncertu Nacionālajā operā apbur skatītājus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Šī gada 5. decembrī ar pirmo solo koncertu Latvijā “Homecoming” (no angļu val. – “Atgriešanās mājās”) Latvijas Nacionālajā operā uzstājās starptautiski atzītais un virtuozais latviešu vijolnieks Roberts Balanas. Koncerts pulcēja pilnu skatītāju zāli, un pēc koncertprogrammas noslēguma nerimstošu aplausu pavadībā māksliniekam vairākkārt bija jāatgriežas uz skatuves.

Kopā ar talantīgo vijolnieku koncertā uzstājās arī Lietuvas Nacionālais pūtēju orķestris diriģenta Karoļa Variakoja (Karolis Variakojis) vadībā.

"Muzicēt uz Latvijas Nacionālās operas skatuves savas publikas priekšā bija ļoti īpaši. Esmu sirsnīgi pateicīgs publikai par silto sagaidīšanu, jo tā man sniedza milzīgu enerģiju un spēku turpināt iesākto mūzikas ceļu. Tāpat sirsnīgi pateicos Lietuvas pūtēju orķestrim par brīnišķīgo sadarbību," saka vijolnieks.

Koncertā mūziķis atskaņoja dažādas solo vijoles un elektriskās vijoles aranžijas. Izskanēja arī starptautiski atzītā Holivudas filmu mūzikas komponista Oskara Navaro (Oscar Navarro) skaņdarbs "Latent Emotions", kā arī klausītāju iemīļoti klasiskās un populārās mūzikas skaņdarbi, piemēram, grupas "Coldplay" dziesma "Viva la Vida". Izpildot ASV grupas "Vulfpeck" skaņdarbu "Do With You", māksliniekam plīsa vijoles stīga, kuru viņš pats skatītāju acu priekšā zibenīgi nomainīja, izpelnoties publikas atbalstu un aplausus.

Skatītājiem bija iespēja dzirdēt arī Roberta Balanas kompozīcijas "Blurred Paths" orķestra versijas pirmatskaņojumu, kas atspoguļoja viņa ilgas pēc mājām, kad 16 gados mākslinieks bija pārcēlies uz dzīvi Londonā. Kā arī izjustu spāņu komponistes Angelas Lukes (Angela Luque) speciāli māksliniekam komponētu skaņdarbu "En Llamo".

Koncertu noslēdza sirsnīgs grupas "Līvi" dziesmas "Dzimtā valoda" atskaņojums.

Roberts Balanas ir Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas absolvents, kurš jau 16 gadu vecumā uzstājies prestižajās koncertzālēs "Royal Festival Hall" un "Wigmore Hall". Mūziķis ir regulārs viesis britu radiostacijās "Classic FM", "Scala", "BBC 3", un pērn tika nosaukts par "BBC Radio 1" oficiālo vijolnieku. Viņš ir koncertējis daudzās pasaules valstīs, izpelnoties īpašu uzmanību par robežu nojaukšanu starp dažādiem mūzikas žanriem.

Šī gada septembrī Rīgā Roberts Balanas piedalījās arī 2. Latvijas Mūzikas Lielajā koncertā, un kā solists izpildīja vairākas tautā iemīļotas dziesmas - "Tā es tevi mīlēšu", "Mēmā dziesma", kā arī "Piena ceļš” kopā ar grupu “Instrumenti”.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu