Opozīcija nākamā gada budžetu nosauc par "nīkulības budžetu"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeima ārkārtas sēdē turpina izskatīt 2024. gada valsts budžeta likumprojektu
Saeima ārkārtas sēdē turpina izskatīt 2024. gada valsts budžeta likumprojektu Foto: Saeimas Preses dienests

Opozīcijas politiķis Artūrs Butāns, runājot frakcijas "Nacionālā apvienība" (NA) vārdā, nākamā gada budžetu nodēvēja par nīkulības budžetu, jo tajā neesot investīcijas tautsaimniecībā un tautas ataudzē.

Deputāts atzīmēja, ka NA deputāti bija iesnieguši 131 priekšlikumu, bet neviens netika atbalstīts. Butāns kritizēja koalīciju par to, ka tika noraidīti priekšlikumi par konkurētspējas veicināšanu Baltijā, atbalstu ģimenēm un iekšlietu dienesta resorā.

"Latvija pirmajā vietā" līderis Ainārs Šlesers aicināja nākamā budžeta veidošanā iesaistīt arī opozīciju, jo iepriekšējā valdība esot bijusi aroganta un nav gribējusi uzklausīt opozīcijas ieteikumus. Politiķa ieskatā, atbalstīt tikai trīs opozīcijas priekšlikumus ir "apsmiekls".

Deputāte Svetlana Čulkova (''Stabilitātei'') atsaucās uz budžeta nosaukumu, kas ir ''drošība un ilgtspēja'', apgalvojot, ka nebūs ne drošība, ne ilgtspēja, jo koalīcijai neesot svarīga veselība, labklājība, reģioni, bērni, diaspora un izglītība.

''Apvienotā saraksta'' politiķis Edvards Smiltēns norādīja, ka šajā budžetā, kas ir 13.Saeimas otrais budžets, būtu jābūt tam, kas ir solīts pirms vēlēšanām. Taču budžetā neesot atbildes uz ekonomikas un iekšējās drošības jautājumiem.

"Progresīvo" frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs pauda, ka dzirdējis kritiku par to, ka budžets neatbildot uz jautājumu par to, kā tiks pelnīts. Koalīcijas deputāts uzskata, ka budžets ir finanšu dokuments, bet tas esot dokuments, kuram ir nefinanšu mērķi. Atbilde par to, kā pelnīt, ir rodama izglītības un veselības nozarē, kuras šajā budžetā ir izvirzītas par prioritātēm - "veseli un gudri cilvēki ir atbilde uz valsts labklājību"', teica Šuvajevs.

Jau ziņots, Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma 2024.gada valsts budžetu, kurā konsolidētā budžeta ieņēmumi plānoti nepilni 14,5 miljardi eiro, izdevumi - nedaudz virs 16,2 miljardi eiro, bet vispārējās valdības budžeta deficīts plānots 2,8% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Par budžetu nobalsoja 52 deputāti, pret bija 27.

Saeima budžeta projektu un 19 to pavadošos likumus skatīja nepilnas trīs dienas, debatēm ar pārtraukumiem kopumā veltot aptuveni 27 stundas. Budžeta izskatīšana ieilga, jo politiķi bija apņēmušies to neskatīt pa naktīm. Salīdzinoši 2023.gada budžets tika pieņemts martā pēc aptuveni diennakti ilgas nepārtrauktas sēdes, par to saņemot kritiku par neauglīgu darbu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu