Mīlas dēka, saplēstas pudeles un rozā nagi. Atklātas jaunas detaļas par Īrijā dzīvojošā latvieša slepkavību (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Tanmoythebong/Shutterstock

Pagājušā gada 10. februārī savā dzīves vietā Īrijā, Kārlovas grāfistē tika nodurts 36 gadus vecais Latvijas pilsonis Juris Viktorovs. Joprojām aktīvi noris tiesas process, kā laikā gaismā nākušas jaunas detaļas par noziegumu, vēsta medijs "Carlow Nationalist".

Par Jura slepkavību tiek tiesāta Nikola Brennana (33 gadi), kura ar Juri dzīvojusi vienā mājā. Viņa Īrijas policijai jeb Gardai atzinusi, ka kādreiz starp abiem bijušas romantiskas saistības, taču noliedza, ka Juris noslepkavots "greizsirdības un dusmu lēkmes" dēļ.

Nikola vairākkārt noliegusi, ka vainīga Jura slepkavībā. Viņa no sākuma likumsargiem apgalvoja, ka uzbrukumā vainojams viņas jaunais partneris Vičestauss Narņickis, kurš tiesas zālē dēvēts par "jauno slāvu" vai Slaviku, bet vēlāk pieļāvusi, ka "varbūt" Viktorovu nodūrusi viņa jaunā draudzene Brenda Keina.

Nikola noliedza, ka būtu greizsirdīga uz Brendu, kura bija kopā ar Juri slepkavības brīdī.

Tiesu ekspertīze atklāja, ka uz apsūdzētās Brennanas pidžamas aproces, kas viņai bija mugurā laikā, kad tika veikta slepkavība, konstatētas nogalinātā asinis.

Brennana, kurai šobrīd nav pastāvīgas dzīvesvietas, ir noliegusi savu vainu latvieša noslepkavošanā 2022. gada 10. februārī.

Mājā, kurā noticis noziegums, dzīvoja ne tikai Juris un apsūdzētā Nikola, bet arī Jura draudzene Brenda, kā arī Nikolas partneris Narnickis.

Policija sākotnēji neuzskatīja, ka Narnickis iesaistīts slepkavībā, un pret viņu arī šobrīd nav izvirzītas nekādas apsūdzības.

Brenda Keina, atminoties liktenīgas nakts notikumus, atminas, ka gulējusi gultā ar Viktorovu, kad istabā ienāca "jaunais slāvs" un lūdza Viktorovu uztīt viņam cigareti.

Viņa apgalvo, ka neilgi pēc tam istabā ienāca Brennana un iedūra ar nazi Viktorovam.

Detektīvs seržants Dermots Treisijs aizturēja Brennanu notikuma vietā aizdomās par slepkavību.

Viņš zvērinātajiem pastāstīja ka, ievietojot apsūdzēto patruļmašīnas aizmugurē, viņa kļuva ļoti emocionāla, sāka raudāt un teica: "Es to neizdarīju, Slaviks to izdarīja. Starp mani un Juri taču kaut kas bija….. Es tikai cenšos viņu aizsargāt, jo, ja es to nedarīšu, viņš mani piekaus".

Apsūdzētā turpināja: "Viņš viņu nodūra Brendas [Keinas] guļamistabā, viņš bija aizgājis uz tualeti – es turpināju gulēju un viņš izkāpa no gultas".

Detektīvs, ņemot vērā apsūdzētās teikto, esot aizturējis arī Vičestausu Narnicki.

Pirmajā policijas intervijā 11. februārī apsūdzētā Brennana sacīja, ka slepkavības dienā starp Juri un Brendu Keinu bija izcēlies strīds, un viņai šķitis, ka Keina vīrietim iesitusi ar "pudeli vai kaut ko citu".

Apsūdzētā savā otrajā intervijā atcerējās, ka pamodusies un dzirdējusi strīdu starp Juri un Brendu.

Viņa apgalvoja, ka iepriekšējā vakarā pirms slepkavības Brenda salauzusi pudeli un sagriezusi Jurim kreiso augšdelmu. Viņa arī stāstīja, ka Keina nelaiķim pāris nedēļas pirms incidenta salauza degunu.

Viņu incidenta naktī pamodināja "pudeles sašķīšana pret sienu", un atklāja, ka Keina bieži metusi pudeles Jura virzienā.

Apsūdzētā neslēpa, ka viņai bijušas "īsas attiecības" ar Juri "astoņus vai deviņus mēnešus atpakaļ", kad Keina vēl neesot bijusi kopā ar latvieti.

Slaviks to neesot zinājis, citādi viņš "būtu viņu nogalinājis".

Brennana arī atzīmēja, ka viņa nebija kopā ar Slaviku, kad viņai bija "mīlas dēka" ar Juri.

Uz jautājumu, vai mājā ir ieroči, Brennana atklāja, ka Keinai to bijis daudz, tostarp trīs vai četri sirpjveida naži zem gultas un daži āmuri.

Keinai tie bijuši kā "aizsardzības garantija pret savu bijušo draugu".

Brennana apgalvo, ka Keina slepkavības nedēļā bija nopirkusi jaunu nažu komplektu.

Apsūdzētā esot bijusi "labos draugos" ar mirušo, un kādā vājumā brīdī policijai teikusi: "sasodīts, es nenogalināju Juri, miljons tūkstoši procentu, es tajā laikā gulēju!"

Viņa piebilda: "Man nebija iemesla to darīt, es nopietni saku. Es negāju pie Jura, un tas ir fakts, Juris man bija labs draugs".

Kad Garda viņu iepazīstināja ar Keinas liecību, apsūdzētā atbildēja: "Es nemetu nazi, es nemetu nazi, nē, man nebija nekāda strīda ar Juri".

Viņa otras sievietes, Jura draudzenes, sniegto liecību to nosauca par "pilnīgām muļķībām".

Kad amatpersonas apsūdzētajai norādīja, Keinas liecībā viņa (apsūdzētā) nodarījusi Jurim miesas bojājumus, kas izraisījuši viņa nāvi, Brennana atbildēja:

"Es viņu nenogalināju, kāpēc es to darītu, man ar viņu nebija nekādu nesaskaņu."

Detektīvi apsūdzētajai vaicāja: "Kāpēc lai kāds apgalvot, ka jūs to darījāt, ja jūs to nedarījāt. Šie cilvēki jums nav svešinieki, viņi ir jūsu draugi – kādēļ lai viņi melotu?"

Uz ko apsūdzētā atbildēja: "Es nezinu, bet es zinu, ka es Juri nenogalināju, es nebiju viņam tuvumā, izņemot tikai tad, kad ieraudzīju viņu guļam uz grīdas."

Uz jautājumu kā, viņasprāt, Juris ir miris, apsūdzētā atbildēja, ka Brenda Keina sacījusi, ka Juris "pēdējās dienās bijis ļoti dzeltens".

"Es nemetu viņam ar nazi, es zinu, ka es to nedarīju," atkārtoja apsūdzētā atbildē uz Keinas sniegto informāciju, ka Brennana esot metusi ar nazi mirušajam un tieši tas viņu nogalinājis.

Garda norādīja, ka abi pārējie mājā esošie iedzīvotāji savus liecības snieguši atsevišķi un ka tās "stāsta vienu un to pašu".

"Es Juri nenodūru, to nu tiešām zinu," viņa atbildēja.

Brennanai neesot bijis iemesla "nodarīt pāri" Jurim, un viņš un Keina "katru nedēļu ķīvējušies kā kaķis ar suni".

"Es Jurim pat nepieskāros. Kāpēc es viņam mestu ar nazi? Tam nav nekāda sakara."

Brennana arī nemaz neesot "pieskārusies" nazim ar kuru tika sadurts Juris. Uz likumsargu jautājumu, kurš to izdarījis, viņa atbildēja: "Brenda – varbūt tāpēc, ka viņi vienmēr kāvās".

Nikola atklāja, ka arī slepkavības dienā redzējusi, ka Keina ar pudelēm metusi Jurim.

Apsūdzētā noliedza, ka būtu greizsirdīga uz Jura jauno draudzeni. "Nē, viņš bija labākais vīrietis, kāds viņai jebkad bijis, es zinu, ka viņi visu laiku strīdējās, bet viņš viņai bija patiešām labs."

"Vai starp viņiem varēja izvērsties greizsirdības un niknuma rosināts ķīviņš, kā rezultātā Juris nomira?" jautāja likumsargi.

"Nē, Jēziņ, nē," aizdomās turamā atbildēja.

Brennana tika atbrīvota no apcietinājuma pēc ceturtās intervijas un tika atkārtoti arestēta 2022. gada 19. jūlijā.

Detektīvs Pols Keins atklāja, ka apsūdzētā jau pirmajā intervijā interesējusies, vai viņa ir galvenā aizdomās turamā, uz ko saņēmusi apstiprinošu atbildi.

Brennana arī norādīja, ka viņas ieskatā Brenda Keina ir "pazīstama ar to, ka izdomā stāstus par citiem", un jautāja likumsargiem, vai Keina ir arestēta.

Kad likumsargi apsūdzētajai atklāja, ka Keina jau pašā savas liecības sākumā apgalvojusi, ka tieši viņa sadūrusi Juri, Brennana nosauca Brendu par "bīstamu" un sacīja, ka viņa sadūrusi savu bijušo no iepriekšējām attiecībām.

Brennana retoriski vaicājusi, kādēļ lai viņa būtu pacēlusi nazi pret mirušo. "Brendai ir jāpārbauda sava galva, jāaiziet pie ārsta vai kaut kas tamlīdzīgs."

"Viņa pārlietojusies savas tabletes, tas ir vienkārši smieklīgi," sacīja Brennana, kad Garda viņai vēlreiz nolasīja Keinas liecību.

Garda prokuratūrai pastāstījusi, ka nozieguma vietā, mājas augšstāva guļamistabā, tika atklāts mākslīgs rozā nags. Izmeklētāji notikuma vietā ieradās 2022. gada 13. februārī un uzņēma fotoattēlu ar šo nagu uz guļamistabas grīdas, pirms ievietoja to pierādījumu maisiņā.

Policijas iecirknī vairāki mākslīgi rozā nagi tika uzieti tualetes zonā, kur atradās Brennanas ieslodzījuma kamera.

Kāds likumsargs tiesā liecināja, ka viņš atrada neīstos rozā nagus šajā ieslodzījuma vietas zonā, un apgalvoja, ka Brennana bija vienīgā persona, kas tur bijusi.

Ekspertiem tika lūgts pārbaudīt dažādus priekšmetus no slepkavības notikuma vietas, lai noteiktu asiņu vai DNS klātbūtni. Tiesu medicīnas eksperts sacīja, ka saņēmis apsūdzētajai piederošo rozā pidžamas kreklu, kam uz apakšējās labās piedurknes bija neliels asins traips.

Asins traipā atrastais DNS profils sakrita ar mirušā DNS.

Attiecībā uz apsūdzētās neīstajiem rozā nagiem – asinis netika atrastas ne uz nagiem, kas iegūti no ieslodzījuma vietas, ne uz naga, kas tika atrasts nozieguma vietā.

Tiesas process vēl turpinās.

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka 2022. gada februārī 36 gadus vecais Juris Viktorovs no Latvijas savā dzīvesvietā Īrijā tika nodurts. Vīrieša māsa Ilva Ņikitina vēlas, lai "vainīgie briesmoņi sēdētu aiz restēm", kā vēstīja medijs "Dublin Live".

Ņikitina intervijā sacīja, ka viņas brālis, kas nogalināts pēc iespējama strīda saviesīgā pasākumā Viklovā, nebija pelnījis mirt.

"Mēs tikai vēlamies taisnīgumu. Tas ir viss, ko vēlamies.

Mēs vēlamies, lai briesmoņi, kas par to ir atbildīgi, būtu aiz restēm. Zinu, ka man tā nevajadzētu teikt, bet viņiem nevajadzētu atrasties uz ielām.

Tas vienkārši plosa sirdi," stāstīja māsa.

Vīrieša līķis tiek transportēts uz Latviju, kur tas tiks apglabāts netālu no ģimenes.

"Viņš dodas mājās. Viņš tiks apglabāts mājās. Tur ir visi viņa draugi, arī brālis un otra māsa. Tā ir pareizā rīcība - atvest viņu mājās.

Ir daudz neatbildētu jautājumu. Bet mēs tos uzzināsim, es uzskatu, ka taisnīgums tiks nodrošināts. Tas ir ļoti traumatiski, neviens no mums nespēj noticēt notikušajam," stāstīja Ņikitina.

Vēstījumā brāļa slepkavai sieviete norādīja: "Vienkārši atzīsties, izdari pareizo lietu un saki, ko esi izdarījis."

Sieviete atklāj, ka attiecības ar brāli bijušas ļoti tuvas. Viņa nespēja noticēt, kad uzzināja par traģisko nāvi.

"Es saņēmu ziņu no savas vecākās māsas. Nespēju tam noticēt, tāpēc piezvanīju Jura mammai un vaicāju, vai tā ir taisnība. Kad viņš ieradās pie manis ciemos, mēs daudz runājām, varējām stundām ilgi pļāpāt par jebko.

Mums nebija negatīvu sarunu. Viņš nekad nevienā nesaskatīja ko sliktu. Visas atmiņas par viņu ir pozitīvas," atceras māsa.

Īrijas policija uzskata, ka slepkavības brīdī mājās atradās vairāki cilvēki, jo notika saviesīga pulcēšanās.

Vairākas no personām mājās nedzīvo, un pastāv aizdomas, ka strīds saasinājās līdz tādam līmenim, ka Jurim pazīstama persona viņam ietrieca nazi krūtīs.

"Es pat nevaru iedomāties, kas tajā mājā slikts notika, bet nevaru iztēloties savu brāli tur. Viņš bija ļoti mīlošs, jauks dēls savai mammai. Nekas viņā nebija slikts.

Tāpēc ir divtik skumji, ka viņš ir prom. Viņš to nebija pelnījis," stāstīja Ņiktina.

Juris Viktorovs 10. februārī tika atrasts miris ar naža brūci krūtīs savās mājās Viklovā, kur dzīvoja kopā ar draudzeni Brendu Keinu.

Nevienam par nodarīto nav izvirzītas apsūdzības. Lai gan notikuma vietā par "nāvējošu uzbrukuma" tika aizturēts aptuveni 30 gadus vecs vīrietis un 20 gadus veca sieviete, nākamajā dienā viņi tika atbrīvoti bez apsūdzības uzrādīšanas.

Mirušā draudzene atklāja, ka centās glābt Jura dzīvību pēc tam, kad uz vīrieti mestais nazis trāpīja viņam krūtīs.

"Es tikai atceros, ka tika mests nazis, un viss. Tas trāpīja viņam krūtīs. Uz brūces turēju vienu no saviem džemperiem, centos viņu atdzīvināt, elpināt, bet viņš vienkārši kļuva auksts,"

atklāja Jura draudzene Keina.

Sieviete apgalvo, ka mājās notika strīds, kāda persona "ienāca mūsu istabā, meklējot cigareti", pēc tam cita persona "ienāca trakojot", jo vēlējās, lai šī persona pamestu istabu. Tad esot mests nazis, bet kāds cilvēks norādīja, ka Juris nav miris.

"Tad (viņi) ienāca, pārbaudīja Juri un sāka kliegt, ka "viņš ir miris". Vēlāk atnāca vēlreiz un teica, ka "ar viņu viss ir kārtībā, viņš vienkārši ir ļoti piedzēries un guļ".

Es zināju, ka tas tā nav, tāpēc izsaucu ātro palīdzību un gaidīju," stāstīja draudzene Keina.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu