ASV holokausta memoriālā vandalis sabojā Latvijas sieviešu skulptūru

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: womenoftheshoahjp.org

ASV Ziemeļkarolīnas štata Grīnsboro pilsētā aizturēts kāds 22 gadus vecs jaunietis, kurš apgānīja piemiņas vietu holokausta upuriem, ziņo ASV mediji.

Grīnsboro policija izvirzījusi apsūdzības 22 gadus vecajam Nilam Kristiānam Hārvijam par holokausta pieminekļa postīšanu Labauera parkā. Hārvijs uz skulptūras uzzīmēja svastiku, ziņo portāls WDFF.

Vandalis uzbruka bronzas skulptūrai, kuras nosaukums ir "Viņa nomira zābakos". Tā veidota pēc fotogrāfijas, kurā redzamas piecas sievietes Latvijā tieši pirms nāvessoda izpildes, vēsta ASV medijs.

ASV 6. apgabala kongresmene Ketija Maninga apgalvo, ka šādai apgānīšanai Grīnsboro pilsētā nav vietas.

Oktobrī intervijā ASV medijiem Meninga pauda bažas par pieaugošo naidu pret ebrejiem.

"Mēs esam nobažījušies, ka šajā valstī jau vērojams pieaugošs antisemītisms, īpaši koledžu pilsētiņās," viņa teica. "Un esam noraizējušies par ebreju studentu drošību, kā arī par ebreju kopienas drošību kopumā."

Sociālajos tīklos Meninga pastrādāto vandalismu nosauca par "pretīgu naida izpausmi" un sacīja, ka viņa no sirds jūt līdzi saviem kopienas biedriem ebrejiem, kā arī holokaustā izdzīvojušajiem un viņu ģimenēm.

Liepājā 1941. gada 15. decembrī tūkstošiem ebreju sieviešu un bērnu tika aizvesti uz sieviešu cietumu, kur viņus piespiedu kārtā izģērba un nošāva grupās pa 10 cilvēkiem. Daudzus upurus viņu pēdējos mirkļos nofotografēja nacistu fotogrāfs. Viena no šādām fotogrāfijām kalpo par iedvesmu piemineklim "Viņa negribēja novilkt zābakus", teikts memoriāla mājaslapā.

Foto: Lynn Donovan/Victoria Milstein

Mākslinieces Viktorijas Milšteinas oriģinālā skulptūra ir veltīta visu sieviešu spēkam un izturībai.

"Piemineklis ir nosaukts par godu Evai Veinerai un Sofijai Guraļnikai - drosmīgajām sievietēm, kuras izglāba savus bērnus Šelliju Veineri un Raju Kiznermani, gandrīz divus gadus slēpjot tos nacistu okupētajā Polijā," raksta memoriāla pārstāvji.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu