Saeima noraida LPV ieceri piemērot sodus par medicīnisku dzimuma maiņu nepilngadīgajiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas ēka Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā.
Saeimas ēka Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošās "Latvija pirmajā vietā" (LPV) frakcijas rosinājumu paredzēt ar brīvības atņemšanu saistītus sodus par nepilngadīgas personas medicīniska dzimuma maiņas veikšanu, pubertātes bloķēšanu un kroshormonālās terapijas izmantošanu.

Dzimuma maiņas tematika ir kļuvusi par vienu no LPV pēdējā laika politiskās retorikas "jājamzirdziņiem". LPV rosināja Krimināllikumā noteikt, ka par nepilngadīgas personas medicīniska dzimuma maiņas veikšanu varētu sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt par pubertātes bloķēšanu un kroshormonālās terapijas izmantošanu nepilngadīgajiem ar mērķi veikt dzimuma maiņu partijas deputāti piedāvāja sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, ar probācijas uzraudzību vai ar sabiedrisko darbu.

LPV frakcija savos piedāvājumos saskata regulējuma ieviešanu, "kas sakārtotu šo sfēru un neļautu veikt procedūras, kas nav pierādījumos balstītas, draud ar būtiskiem, neatgriezeniskiem bērna ķermeņa sakropļošanas riskiem un laupa bērniem iespēju pilnvērtīgi pieaugt un attīstīties".

LETA vēstīja, ka laika periodā no 1999. līdz 2023.gadam dzimuma maiņu Latvijā veikuši 106 cilvēki, atsaucoties uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) datiem, norāda Saeimas Juridiskās komisijas vadītājs Andrejs Judins (JV). Judins šos datus publicēja pēc tam, kad LP bija iesniegusi minēto likumprojektu.

Deputāts no PMLP saņēmis informāciju, ka no dzimuma maiņu veikušajiem neviens nav bijis vecumā līdz 15 gadiem. Divi cilvēki bijuši vecumā no 15 līdz 17 gadiem, savukārt pārējie 104 - pieaugušie.

Saeima šodien noradīja arī citas opozīcijas partijas "Stabilitātei" deputātu virzītos grozījumus Valsts sociālo pabalstu likumā, kas būtu paredzējuši vienreizēju papildu pabalstu bērniem, kas dzimuši 2023.gadā, tā izmaksu katru gadu turpinot vairākus gadus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu