10 gadi kopš traģēdijas – kāda informācija līdz šim izskanējusi par Mihaelu Šūmaheru? (1)

Mihaels Šūmahers Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Nu jau apritējuši 10 gadi, kopš Mihaels Šūmahers piedzīvoja liktenīgo kritienu kalnu slēpošanas trasē, pēc kura viņš sabiedrībā vairs nav parādījies. Gadu gaitā nelielas, bet svarīgas detaļas cauri Šūmahera ģimenes uzbūvētās informācijas sienas spraugām tomēr ir nonākušas arī līdz sabiedrības ausīm.

Pirmajās dienās pēc Šūmahera traģiskā kritiena slēpošanas trasē, kurā viņš  atsita galvu pret akmeni, tika pieredzēts īstens haoss. Ārzemju mediji par katru cenu centās tikt pie informācijas par pilota veselības stāvokli. Žurnālistu izmantotās metodes bija patiesi ekstrēmas.

Tika ziņots, ka kāds žurnālists uzdevās par priesteri, tikai lai piekļūtu slavenā braucēja slimnīcas palātai.

Šūmahers pēc kritiena tika novests mākslīgajā komā, no kuras tika pamodināts vien nākamā gada vasarā, kad viņš arī tika pārvietots uz savu māju Ženēvā, kur atrodas vēl šobaltdien. Kopš tā laika par Šūmahera veselības stāvokli ik pa laikam uzpeld tikai mazas informācijas kripatas.

Nesen vācu žurnālists Jenss Gideons vairākās dokumentālās sērijās atklājis, ka kļūda tika pieļauta jau pirmajās minūtēs pēc leģendārā pilota kritiena.

"Mihaels nepieciešamo palīdzību būtu saņēmis trīs minūtes ātrāk."

Gideons seriāla tapšanā bija aprunājies ar Meribelas trases slēpošanas instruktoru Andrē, kurš traģiskajā dienā bija klāt.

"Trieciens bija tik smags, ka Šūmahera ķivere tika sašķaidīta, bet uz tās vēl atradās kamera," sacīja Andrē.

Gideons arī uzsvēra, ka Šūmahers pirmajos brīžos pēc kritiena bijis pie samaņas. Diemžēl tas, iespējams, novedis tikai pie sliktākām sekām, jo pilota veselības stāvoklis strauji pasliktinājies helikopterā, kas viņu aizgādāja prom no notikuma vietas. Šūmaheru vajadzēja pieslēgt pie mākslīgās elpināšanas un skābekļa aparāta. Lai to izdarītu, mediķu helikopters nolaidās mazajā Motjēras pilsētā. Tur tika nolemts, ka Šūmahers jānogādā Grenobles Universitātes slimnīcā.

"Ja Šūmahers samaņu būtu zaudējis Meribelā, viņam uzreiz uzliktu skābekļa masku un nogādātu Grenobles slimnīcā. Mihaels nepieciešamo palīdzību būtu saņēmis trīs minūtes ātrāk," lēsa Gideons, piebilstot, ka šādās situācijās svarīga ir katra minūte.

Cilmes šūnu terapija un ārstu komentāri

Būtiska informācija par centieniem uzlabot Šūmahera veselības stāvokli izskanēja 2019. gada izskaņā. Itālijas mediji ziņoja, ka Šūmahers ticis pārvietots uz Franciju, kur viņam cilmes šūnu terapiju veikšot izslavētais un plaši atzītais neirologs Filipe Menaše.

Tādējādi bija plānots atjaunot Šūmahera bojāto nervu sistēmu. Diemžēl sarežģītās operācijas plānus iztraucēja Covid-19 pandēmija. Vēl 2020. gada vasarā atkārtoti uzvirmoja runas par minēto procedūru, tomēr Šūmahera ģimene nebija gatava riskēt šo terapiju veikt Covid-19 pandēmijas apstākļos.

Šo četru gadu laikā tā arī nav parādījusies informācija, ka Šūmaheram iecerētā procedūra būtu veikta.

Kad 2019. gada izskaņā un 2020. gadā tika runāts par minēto ārstēšanu, ar komentāriem par Šūmahera iespējamo veselības stāvokli nāca klajā vairāki pazīstami neirologi. Piemēram, itālis Nikola Akiari jau tad sacīja, ka cilmes šūnu terapijas rezultātus nevarot prognozēt.

Pēdējo 20 gadu laikā zinātne ir veikusi ievērojamu progresu cilmes šūnu terapijas laukā. Bet tas nemaina faktu, ka joprojām par cilvēka smadzenēm zinām ļoti maz. Līdz ar to nevaram prognozēt, kādus rezultātus šī terapija atnesīs."

Viņš arī skaidroja, kāpēc leģendārā pilota āriene pamatīgi mainījusies: "Viņu nevar pazīt. Mums ir jāiedomājas cilvēks, kurš ļoti būtiski atšķiras no tās personas, ko redzējām trasē pirms daudziem gadiem. Pārciestās smadzeņu traumas dēļ šim cilvēkam ir būtiski ietekmēta muskuļu un skeleta struktūra."

Savukārt franču neirologs Ērihs Rīders sarunā ar vietējo televīzijas kanālu TMC ieskicēja drūmu ainu.

"Es uzskatu, ka viņš ir veģetatīvā stāvoklī. Tas nozīmē, ka viņš ir nomodā, taču nereaģē. Viņš elpo, viņa sirds darbojas, un, iespējams, viņš var piecelties sēdus vai pat ar speciālista palīdzību kā mazulis paiet, bet neko vairāk. Es domāju, ka tas viņam ir maksimums," sacīja ārsts

Speciālistam tika vaicāts, vai pastāv iespēja, ka leģendārais pilots kādu dienu varētu pilnībā atgūt veselību. Rīders savā atbildē sevišķi optimistisks nebija: "Vai pastāv iespēja, ka viņš kādreiz vēl būs tāds, kā pirms negadījuma? Es nudien tā nedomāju."

Britu neirologs Kolins Šifs bija tiešs - Šūmaheru mēs nekad vairs neieraudzīsim tādā veidolā kā iepriekš.

"Vadoties pēc informācijas, kas pieejama par Mihaela savainojumu, var secināt, ka viņš ir guvis ļoti smagu galvas traumu, kā rezultātā viņa smadzenes vairs nefunkcionē kā parastam cilvēkam. Jo vairāk laika paiet kopš traumas gūšanas, jo mazāka iespēja sagaidīt uzlabojumus. Diezgan droši var apgalvot, ka viņa situācija neuzlabosies," izteicās Šifs.

Draugu un tuvinieku komentāri

Gadu gaitā Šūmahera sakarā pavisam droši var apgalvot divas lietas:

1) Par viņa reālo situāciju informēts ir ļoti šaurs cilvēku loks;

2) Šie cilvēki ļoti lojāli ievēro Šūmahera ģimenes vēlmi šo informāciju publiski neizpaust.

Tāpēc, piemēram, Šūmahera kādreizējā komandas bosa ("Benetton" rindās) Flavio Briatores bijušās sievas Elizabetas Gregorači komentāri 2020. gadā jāuztver ar zināmu devu skepses.

"Viņu drīkst satikt tikai trīs cilvēki. Es zinu, kas tie ir. Mihaels nerunā. Viņš komunicē ar acīm," Gregorači 2020. gadā citēja spāņu medijs "Diario de Mallorca".

Viens no cilvēkiem, kurš pavisam noteikti regulāri satiek Šūmaheru, ir viņa bijušais boss "Ferrari" rindās Žans Tods.

Bijušais "Ferrari" komandas flagmanis vairākkārt ir aicinājis apkārtējos cienīt Šūmaheru ģimenes vēlmes un nevaicāt par leģendārā pilota veselības stāvokli.

Vēl šogad Tods aicināja cilvēkus ļaut Šūmaheram dzīvot savu dzīvi: "Liksim viņu mierā. Mēs cienām Korinas un viņas bērnu vēlmes, bet apzināmies, ka kritienam bija sekas. Tie, kuri saka, ka kaut ko zina [par Šūmahera veselības stāvokli], nezina neko. Es allaž viņu apciemoju. Viņš un viņa ģimene ir arī mana ģimene," norādīja Tods.

Tiesa, Tods arī ir izteicies, ka regulāri ar Šūmaheru kopā skatās F-1 sacīkstes, tomēr plašāk par šo nodarbi viņš neko nav stāstījis.

Arī Šūmahera kādreizējais protežē "Ferrari" rindās un viņa tuvs draugs Felipe Masa sarunā ar "Fox" brazīliešu versiju norādīja, ka nekad neignorēs leģendārā pilota ģimenes vēlmes:

"Es zinu, kā jūtas Šūmahers. Manā rīcībā ir informācija. Manas attiecības ar viņu joprojām ir tuvas, kā tas bijis vienmēr. Manuprāt, galvenais, kas visiem ir jāzina, ir tas, ka Šūmahera situācija nav viegla. Mihaels ir nonācis grūtā dzīves fāzē, bet mums ir jāciena gan viņš, gan viņa ģimene. Viņi [Šūmahera ģimene] nevēlas atklāt plašāku informāciju. Kas gan es esmu, lai to darītu viņu vietā?"

2021. gadā klajā nāca "Netflix" veidotā dokumentālā filma par Šūmahera karjeru gan trasē, gan ārpus tās.

Šajā filmā par Šūmahera stāvokli izteicās arī viņa kundze Korinna: "Es nekad neesmu vainojusi Dievu notikušajā. Tas bija negadījums. Vienmēr ir briesmīgi, ja domā: "Kāpēc tas notiek ar Mihaelu vai mums?" Bet kāpēc tad tas notiek ar citiem cilvēkiem? Protams, man ik dienas pietrūkst Mihaela. Bet ne tikai man viņa pietrūkst. Ir bērni, ģimene, viņa tēvs, visi apkārtējie. Es domāju, ka visiem pietrūkst Mihaela, bet viņš ir šeit. Savādāks, bet viņš ir šeit, un tas mums dod spēku, es uzskatu."

Korinna jaunajā dokumentālajā filmā atklāj arī vienu no pēdējām lietām, ko Mihaels teicis īsi pirms negadījuma: "Īsi pirms tam, kad tas notika, viņš man teica: "Mēs varētu lidot uz Dubaiju un tur izlēkt ar izpletni!"

"Mihaels mūs vienmēr sargāja, un tagad mēs sargājam Mihaelu," piebilda Šūmahere.

Dzirdot gadu gaitā izskanējušo informāciju par Šūmahera veselības stāvokli, optimismam reāla pamata vairs īsti nav. Tomēr atliek citēt sociālo mediju platformās populāro mirkļbirku: "Paliec stiprs, Mihael!" (#staystrongmichael)

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu