Tramps pārsūdz Meinas štata aizliegumu kandidēt vēlēšanās (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps pārsūdzējis Meinas štata lēmumu izslēgt viņu no pavalsts republikāņu priekšvēlēšanām.

Trampa advokāti otrdien Meinas tiesā iesniedza oficiālus iebildumus pret štata augstākās vēlēšanu pārraudzītājas lēmumu.

Ziemeļaustrumu štats iepriekš bija norādījis, ka Tramps sevi diskvalificējis no amata ar uzvedību 2021. gada 6. janvāra Kapitolija nekārtību kontekstā.

Advokāti tagad apgalvo, ka Meinas štata sekretāre Šena Belouza, kas ir atbildīga par vēlēšanām, nav objektīva un ka viņai nav juridisku pilnvaru pieņemt šādus lēmumus.

Belouza lēmumu pieņēma pagājušajā nedēļā, bet uz laiku tā izpildi atlika, paredzot, ka Tramps lēmumu pārsūdzēs.

Meinas štata administrācija 28. decembrī bloķēja Trampa kandidēšanu prezidenta vēlēšanu priekšvēlēšanās no Republikāņu partijas šajā štatā, jo viņš bijis iesaistīts savu piekritēju uzbrukumā ASV Kapitolijam 2021. gada 6. janvārī.

Belouza savā spriedumā paziņoja, ka 2021. gada 6. janvāra nekārtības "notika pēc aizejošā prezidenta novēlējuma, viņam zinot par tām un tās atbalstot".

Meina sekoja Kolorādo štata piemēram. Kolorādo štata Augstākā tiesa 19.decembrī nolēma, ka Tramps nevar balotēties republikāņu priekšvēlēšanās šajā štatā, jo bijis iesaistīts savu piekritēju uzbrukumā ASV Kapitolijam 2021. gada 6. janvārī.

Abi spriedumi tika pamatoti ar ASV Konstitūcijas 14. labojumu, kas amatpersonām, kuras devušas zvērestu atbalstīt ASV konstitūciju, liedz nākotnē ieņemt amatu, ja tās ir "iesaistītas dumpī".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu