Lielāko daļu "Elektrum" klientu augstās elektrības cenas piektdien nav ietekmējušas (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
AS "Latvenergo" ēkas fasāde ar logo.
AS "Latvenergo" ēkas fasāde ar logo. Foto: Lita Krone/LETA

Lielāko daļu "Elektrum" klientu augstās elektroenerģijas "Nord Pool" biržā piektdien neietekmē, informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

"Elektrum" klientu vairākums ir izvēlējušies un noslēguši līgumus par fiksētu elektroenerģijas cenu, līdz ar to šīs dienas augstās elektroenerģijas biržas cenas viņus neskar.

Savukārt klientiem, kas izvēlas biržas tarifu, ir jāturpina ierastie paradumi, pielāgojot savu patēriņu izdevīgākajiem biržas cenas laikiem.

Kā aģentūru LETA informēja "Latvenergo" pārstāvji, "Elektrum" biržas produktu izvēlējušies zem 8% mājsaimniecību klientu.

"Latvenergo" ražotnes ar elektroenerģiju šobrīd pilnībā nodrošina "Elektrum" klientus, kā arī Latvija patlaban ir vienīgā elektroenerģijas eksportētāja Baltijas valstīs, bet kopā ar Norvēģiju arī Ziemeļeiropas reģionā.

"Latvenergo" līdz ar citiem enerģētikas uzņēmumiem darbojas Baltijas un Ziemeļvalstu biržā "Nord pool". Cenas līmeni biržā ietekmē vairāki faktori - klimats, fosilo kurināmo cenas, ražošanas jaudu pieejamība elektroenerģijas ražošanai, starpsavienojumu pieejamība un darbība. Tādējādi šobrīd noteicošais faktors ir aukstie laikapstākļi.

Skandināvijā, īpaši Somijā, šodien, 5.janvārī, "Nord pool" biržā Baltijas cenu apgabalos novērojamas augstas elektroenerģijas cenas. Lielais sals veicinājis augstu elektrības patēriņu un izraisījis neplānotus atslēgumus dažādās ražotnēs, kā rezultātā "Nord pool" Somijas un Igaunijas cenu apgabalos 5.janvārī elektroenerģijas cena sasniegusi rekordaugstu līmeni - 1,89 eiro par kilovatstundu (kWh), bet Latvijā un Lietuvā - 1,47 eiro par kWh.

Vienlaikus, lai arī cenas biržā ir augstas, Latvijā lielāko skaitu elektroenerģijas lietotāju tās šodien neietekmē.

"Latvenergo" iepriekš paudis, ka risinājums šādu situāciju novēršanai nākotnē ir lielāku ģenerējošo jaudu palielināšana. Būtiskākā loma ir vēja enerģijas attīstīšanai. Jo vairāk ģenerējošās jaudas būs valstī, jo retāk būs dienas ar negaidītiem elektroenerģijas cenas kāpumiem, norāda uzņēmuma pārstāvji.

Jau ziņots, ka "Latvenergo" koncerna apgrozījums 2023.gada deviņos mēnešos bija 1,537 miljardi eiro, kas ir par 30,9% vairāk nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,7 reizes un bija 283,4 miljoni eiro. Savukārt "Latvenergo" apgrozījums 2022.gadā palielinājās 2,1 reizi, sasniedzot 1,231 miljardu eiro, bet kompānijas peļņa pieauga 2,6 reizes un bija 209,362 miljoni eiro.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu