FOTO Karš atnācis pašu mājās. Kas notiek Belgorodā? (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Jau gandrīz divas nedēļas Krievijas pilsēta Belgoroda, kas atrodas netālu no agresorvalsts robežas ar Ukrainu, teju katru dienu piedzīvo Ukrainas armijas triecienus. Izdevums "Deutsche Welle" aprunājies ar Belgorodas iedzīvotājiem, lai noskaidrotu, kāda situācija valda pilsētā.

Krievijas varasiestādes nerimstošo triecienu dēļ evakuējušas 300 pilsētas iedzīvotāju. Ukraina veikusi triecienus pierobežas pilsētai, atbildot pastiprinātajiem Krievijas raķešu un dronu uzbrukumiem tās pilsētām.

Visintensīvākais Ukrainas raķešu trieciens notika 2023. gada 30. decembrī, kad Belgorodas centrā tika nogalināti 25 cilvēki un vairāk nekā 100 ievainoti. Maskava uzsvērusi, ka pilsētas centrā neatradās nekādi militārie objekti un tas bijis apzināts uzbrukums civiliedzīvotājiem.

FOTO: Belgoroda, 5. janvāris

Ukraina šīs apsūdzības noraidījusi, uzsverot, ka raķetes raidītas militāro objektu virzienā, taču Krievijas gaisa aizsardzība darbojusies nepilnīgi un tādēļ raķešu atlūzas nokritušas pilsētā. 

Trieciens bijis negaidīts

Belgorodas apšaude vairākiem tās iedzīvotājiem, tostarp 24 gadus vecajai Kristīnai (vārds mainīts) bijusi pilnīgs pārsteigums. Viņa atminas, ka pirms 30. decembra apšaudīta tikai apgabala nomale. 

Lai gan viņas dzīvoklis atrodas pilsētas centrā, daudzdzīvokļu ēkai netika nodarīti postījumi. Turpretim blakus esošā ēka apšaudē gan cieta. 

Kopš 30. decembra apšaudes notiekot gandrīz katru dienu. Granātas un atlūzas nokritušas vairākās pilsētas daļās. Kristīna atminas, ka sprādzienu laikā kopā ar jaunāko māsu un māti slēpusies vannasistabā. Vienreiz ģimene devusies arī uz bumbu patvertni pagrabā.

Viņa atzīmē, ka lielākoties nemaz nebija laika doties uz pagrabu, jo trauksmes sirēnas atskanēja tikai pēc apšaudes. Tāpat pilsētā vairākas bumbu patversmes bijušas slēgtas arī pēc 30. decembra. 

Pagājušogad Belgorodas varasiestādes ziņoja, ka pilsētā darbojas 1700 bumbu patvertnes. 

Pilnīgs klusums

Kristīna norāda, ka pašlaik valda "sērīgs klusums". Ielās cilvēki redzami maz, trīs lielākie tirdzniecības centri vairs nedarbojas, sabiedriskais transports kursē retāk un lielākie pasākumi ir atcelti.

Pirmās palīdzības kursu apmeklētība gan bijusi augsta. 

20 gadus vecais students Romāns Jefimovs, kurš palīdz ievainotajiem, norāda, ka viņam pašam bieži vien ir grūti saņemties iziet ielās. Viņš gan nepametīs Belgorodu, jo viņam neesot, kur iet. Līdzīgi izlēmusi arī Kristīnas ģimene. 

Biļetes uz Maskavu izpārdotas

Lielākā daļa Belgorodas iedzīvotāju Ziemassvētku brīvdienas pavadīja mājās. Daži domāja aizbraukt, vilcienu biļetes uz Maskavu gan tika izpārdotas janvāra pirmajās dienās. Daudzi apsver patverties mazajos ciematos pilsētas nomalē.

Sociālajos tīklos vairāki lietotāji apspriež triecienu iemeslus. Sociālo tīklu platformas "VKontakte" (VK) grupā ar nosaukumu "Belgorodā" daudzi lietotāji pieprasa izbeigt tā saukto "speciālo militāro operāciju" (Krievijas karu Ukrainā).

Citi kritizē Kremli par to, ka pēc 30. decembra triecieniem valstī netika izsludinātas sēras. 

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu