"Progresīvie" paziņo līderus Eiropas Parlamenta vēlēšanām (5)

LETA
Papildināts 13:29, 15. janvāris, 2024
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Partija "Progresīvie" Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniedz partijas deputātu kandidātu sarakstu un priekšvēlēšanu programmu 14. Saeimas vēlēšanām.
Partija "Progresīvie" Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniedz partijas deputātu kandidātu sarakstu un priekšvēlēšanu programmu 14. Saeimas vēlēšanām. Foto: Sintija Zandersone/LETA

"Progresīvo" līderi nākamajās Eiropas Parlamenta vēlēšanām būs partijas virzītā kandidāte Valsts prezidenta vēlēšanās, publiskās pārvaldības eksperte Elīna Pinto un bijušais Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Pinto kandidēja uz prezidenta amatu kā bezpartejiska, bet drīz pēc tam oficiāli pievienojās "Progresīvajiem" un partijas domes vadības komandai. Staķis partijā tika uzņemts pagājušajā nedēļā, bet politikā viņš ienāca caur "Kustību Par".

Politiskais spēks norāda, ka kandidātu saraksts ir partijas valdes un biedru balsojuma rezultāts - veidojot sarakstu, vērā tikusi ņemta kandidātu profesionālā pieredze, pilsoniskā aktivitāte, zināšanas par Eiropas Parlamentu, kā arī līdzšinējie darbi, atbalstot partijas politiskos mērķus.

"Progresīvo" sarakstā būs 18 politiķi. EP vēlēšanās kandidēs partijas līdzpriekšsēdētāja, Rīgas domes deputāte Justīne Panteļējeva, sociālās integrācijas speciālists Māris Grāvis, migrācijas un integrācijas eksperte Agnese Lāce, Latvijas Cistiskās fibrozes biedrības valdes priekšsēdētāja un "Latvijas lepnuma" balvas saņēmēja Alla Beļinska, uzņēmējs Ģirts Dubkēvičs un citi.

"Pēdējos gados redzam aizvien lielāku atbalstu galēji labējai politikai, kas tā vietā, lai censtos pārvarēt tādus nopietnus izaicinājumus kā klimata krīze vai augstā sabiedrības nevienlīdzība, sludina vienkāršotus pretnostatījumus, lai uz naida rēķina veidotu savu politisko kapitālu," preses konferencē teica partijas līdzpriekšsēdētājs Andris Šuvajevs, atzīmējot, ka EP vēlēšanās parasti nav lielas vēlētāju aktivitātes, tomēr, pieaugot starptautiskai spriedzei, iespējams, Latvijas iedzīvotāji nolems aktīvāk doties pie vēlēšanu urnām.

Šuvajevs sacīja, ka EP vēlēšanas arī ir par Ukrainu, jo ikviens vēloties redzēt Ukrainu kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, un tas būšot nākamā sasaukuma viens no svarīgākajiem jautājumiem. Saspīlējumam un spriedzei pieaugot, ir nepieciešama līderība un redzējums par Ukrainu ES, uzsvēra partijas vadītājs, norādot, ka "Progresīvie" pārstāv mūsdienīgu, uz cilvēku vērstu politiku, kas balstīta zinātnē un ir pietiekami drosmīga, lai stātos pretī tādiem ienaidniekiem kā Krievija.

Saraksta līdere Pinto teica, ka "Progresīvo" programma balstās uz trim pamatvērtībām - labklājība, drošība un piederība. "Mēs iestāsimies par to, lai Latvija būtu pasargāta ne tikai no militāriem apdraudējumiem, bet arī lai katrs cilvēks būtu pasargāts no trūkuma, energoresursu atkarības, lai katrs būtu pasargāts no kaitīgajiem pesticīdiem, klimata pārmaiņu radītām dabas kataklizmām vai netaisnības savas identitātes dēļ," solīja politiķe.

Pinto atzīmēja, ka šogad aprit 20 gadi, kopš Latvija ir pievienojusies ES. Pēc Pinto paustā, Latvijai ir nepieciešami stipri sabiedrotie, un NATO ir nepieciešama stipra Eiropa ar rīcībspējīgu aizsardzību. Vienlaikus politiķe akcentēja, ka joprojām ir "nepiedodami daudz cilvēku", kuriem ir grūti, neskatoties uz to, ka kopumā labklājība ir cēlusies. Pinto uzskata, ka līdzšinējie EP deputāti nav pilnvērtīgi izmantojuši dotās iespējas.

Staķis, komentējot savu motivāciju kandidēt EP vēlēšanās, pauda, ka ir ļoti svarīgi panākt augstu vēlētāju aktivitāti, lai no Latvijas EP nenonāktu Krievijas ietekmes aģenti vai "orbanveidīgi ES grāvēji". Politiķa ieskatā, ir jānotiek principa maiņai - no principa "kā saglabāt mieru Eiropā" uz "cīnīties par mieru Eiropā".

EP vēlēšanas Latvijā notiks 8. jūnijā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu