Izmaiņas starptautisko delegāciju amatos: opozīcijas deputātus nomaina koalīcijas pārstāvji

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāte Līga Kļaviņa Saeimas sēdē, kur otrajā lasījumā skata 2024. gada valsts budžetu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam.
Saeimas deputāte Līga Kļaviņa Saeimas sēdē, kur otrajā lasījumā skata 2024. gada valsts budžetu un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam. Foto: Zane Bitere/LETA

Saeima šodien pēc valdošās koalīcijas deputātu rosinājuma no starptautisko delegāciju vadības vai pastāvīgā locekļa amatiem atsauca opozīcijas deputātus Edmundu Teirumnieku (NA), Aleksandru Kiršteinu (NA) un Lauri Lizbovski (AS), kuri delegācijās turpmāk strādās pārstāvja vai pārstāvja aizstājēja amatos.

Kā skaidro valdošajā koalīcijā, veiktās izmaiņas bija plānotas jau iepriekš un saistītas ar rudenī izveidotās valdības koalīcijas pārstāvju virzīšanu uz daļu no amatiem, ko ieņem pašreizējās opozīcijas deputāti.

Iepriekš izmaiņas notikušas galvenokārt attiecībā uz Saeimas komisijām un apakškomisijām. Tagad amatu "rotācija" starp koalīcijas un opozīcijas partijām veikta arī dažās no starptautiskajām delegācijām.

Tiek uzsvērts, ka izmaiņas attiecībā uz Kiršteinu un Teirumnieku nav saistītas ar viņu Ķīnas apmeklējumu.

Jaunu parlamentāriešu apstiprināšana varētu būt saistīta arī ar to, ka daži Saeimas koalīcijas deputāti no šīm delegācijām septembrī kļuva par ministriem un ir nolikuši parlamentārieša mandātu uz laiku.

Tāpēc Saeima šodien Vidusjūras Savienības Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja amatā apstiprināja Saeimas deputātu Edmundu Jurēvicu (JV). Līdz rudens sākumam šo delegāciju vadīja cits "Jaunās vienotības" politiķis - Hosams Abu Meri -, kurš septembrī kļuva par veselības ministru.

Teirumnieks atsaukts no Starpparlamentu savienības Latvijas nacionālās grupas vadītāja amata. Viņš turpinās darbu kā šīs grupas deputāts. Teirumnieka vietā grupas vadītāja amatā apstiprināta deputāte Jana Simanovska (P).

Kiršteins atsaukts no NATO Parlamentārās asamblejas (PA) Latvijas delegācijas pastāvīgā pārstāvja amata, reizē viņš iecelts par delegācijas pastāvīgā pārstāvja aizstājēju.

Politiķa vietā par NATO PA Latvijas delegācijas pastāvīgo pārstāvi apstiprināta deputāte Līga Kļaviņa (ZZS). Līdz rudenim kā pastāvīgā pārstāvja aizstājējs bija cits Zaļo un zemnieku savienības politiķis - Viktors Valainis -, kurš septembrī kļuva par ekonomikas ministru.

Tāpat par NATO PA pastāvīgā pārstāvja aizstājēju iecelts deputāts Andris Šuvajevs (P). Līdzīgi viņa vietā līdz rudenim bija partijas biedrs, "Progresīvo" politiķis Andris Sprūds, kurš septembrī tika apstiprināts par aizsardzības ministru.

Tikmēr Lizbovskis atcelts no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) PA Latvijas delegācijas pastāvīgā pārstāvja amata, reizē politiķis iecelts par šīs delegācijas pastāvīgā pārstāvja aizstājēju. Savukārt Skaidrīte Ābrama (P) no EDSO PA Latvijas delegācijas pastāvīgā pārstāvja aizstājēja amata pārcelta uz delegācijas pastāvīgā pārstāvja amatu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu