"Progresīvie" aicina Rīgas pagrabus pārveidot par bumbu patvertnēm

LETA
Papildināts 12:34, 30. janvāris, 2024
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bumbu patvertne. Ilustratīvs attēls
Bumbu patvertne. Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Partija "Progresīvie" aicina Rīgas pagrabus padarīt par drošām bumbu patvertnēm, informēja Rīgas domes frakcijas "Progresīvie" referents Ivars Bandonis.

Frakcija iesniegusi priekšlikumus Rīgas domes sēdē lemt par daudzdzīvokļu namu un pašvaldības ēku pagrabu pielāgošanu bumbu patvertņu vajadzībām.

Ņemot vērā pasaulē esošos konfliktus un drošības riskus, bumbu patvertnes nodrošina drošību iedzīvotājiem krīzes situācijās, piemēram, gaisa uzbrukumu vai citu bīstamu notikumu gadījumā, pauž "Progresīvie".

"Rīgas dome par vienu no budžeta prioritātēm ir atzinusi drošību, tomēr no kopējā budžeta civilajai aizsardzībai paredzēti vien 0,03%. Krīzei pienākot, vairs nebūs laika meklēt, kura dēļ Rīgā trūkst patvēruma vietu. Šobrīd Rīgai jāuzņemas iniciatīva un pašiem jāsakārto šis jautājums." uzskata "Progresīvo" frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs.

Frakcija skaidro, ka pašlaik daudzstāvu namu pagrabi esot grūti pieejami un nepiemēroti krīzes brīžiem, tādēļ jāsāk programma dzīvojamo māju pagrabu sakārtošanai civilās aizsardzības vajadzībām.

Šāda pašvaldības līdzfinansēšanas programma būtu pirmais solis problēmas risināšanā

Vienlaikus pašvaldības īpašumā ir identificētas vairākas ēkas, kas ir veselības iestādes, kapitālsabiedrību noliktavas un citi namīpašumi, kuru pagrabi ir piemēroti bumbu patvertņu izveidei. Tomēr šogad nav paredzēti pietiekami līdzekļi to sakārtošanai.

2024.gadā Rīgas pašvaldības budžetā civilajai aizsardzībai paredzējusi 462 000 eiro. Progresīvie aicina šo finansējumu trīskāršot. Papildu 400 000 eiro esot jāatvēlē dzīvojamo ēku pagrabu atjaunošanas programmai, un 400 000 eiro pašvaldības ēku pielāgošanai bumbu patvertņu vajadzībām.

"Progresīvie" 2024.gada budžetam sagatavojuši vairāk nekā 20 priekšlikumus, tajā skaitā par nakts sabiedriskā transporta atjaunošanu, bezmaksas higiēnas preču nodrošināšanu Rīgas skolās, satiksmes drošības programmas ieviešanu gājējiem un velobraucējiem, visu pilsētas ietvju tīrīšanas ziemā nodrošināšanu, kā arī citas iniciatīvas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu