Ukrainas parlamenta deputāte atzīst, ka vēl neesot izlemts par ukraiņu dalību Olimpiādē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: dpa/scanpix

Ukraina vēl nav izlēmusi, vai piedalīsies šovasar gaidāmajās Parīzes olimpiskajās spēlēs, šodien Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisiju kopsēdē pauda Ukrainas parlamenta komitejas par Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā locekle Marija Mezenceva.

Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols (NA) atzīmēja, ka pagaidām Ukraina nav paudusi skaidru nostāju saistībā ar piedalīšanos olimpiskajās spēlēs, kurās pēc Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmuma varēs piedalīties Krievijas un Baltkrievijas sportisti neitrālā statusā.

Politiķis norādīja, ka Latvija un Baltijas valstis ir nosodījušas SOK paziņojumu, paužot, ka tas ir nepareizs un būtu jāpārskata. Reizē tiek gaidīts Ukrainas lēmums par piedalīšanos olimpiskajās spēlēs, lai Latvija un arī citas valstis varētu lemt par tālākajiem soļiem.

Mezenceva uzsvēra, ka politika nav nošķirama no sporta, jo tādas agresorvalstis kā Krievija un Baltkrievija izmanto sportistus agresijas veicināšanai.

Ukrainas sportisti ir parakstījuši atklātu vēstuli Francijas augstākajām amatpersonām un spēļu rīcības komitejai, lūdzot nepieļaut agresorvalstu sportistu dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs, sacīja Mezenceva.

Kols atzinīgi novērtēja Ukrainas progresu, tostarp veiktās reformas korupcijas novēršanai. Savukārt Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (P) akcentēja progresu jautājumā par tiesiskiem risinājumiem Krievijas iesaldēto aktīvu konfiskācijai un izmantošanai Ukrainas rekonstrukcijai.

Ukrainas parlamentārietes aktualizēja, ka Krievija nelikumīgi pārvieto Ukrainas bērnus, piespiedu kārtā ievieto viņus krievu audžu ģimenēs un nometnēs gan Krievijā un tās okupētajās teritorijās, gan Baltkrievijā. Deputātes norādīja, ka Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja ir pirmā organizācija, kura pieņēma rezolūciju par ukraiņu bērnu deportācijām, uzsverot, ka tas ir genocīda noziegums.

Saeimas priekšsēdētājas biedre, Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā vadītāja Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV) uzsvēra Ukrainas parlamentāriešu ieguldījumu, cīnoties par Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanu, taisnīguma atjaunošanu un vainīgo saukšanu pie atbildības.

Parlamentārieši uzsvēra nepieciešamību aicināt starptautiskās organizācijas, kurām ir pārstāvniecības Krievijā un Baltkrievijā, darīt visu iespējamo, lai apkopotu informāciju par Krievijas nolaupītajiem bērniem un palīdzētu atgriezties mājās.

Ukrainas parlamenta deputātes pauda, ka Latvija izprot Krievijas īstenotās agresijas būtību un situācijas nopietnību, un pateicās par nesavtīgu, nepagurstošo atbalstu Ukrainai.

Jau ziņots, ka šonedēļ Latvijā ierodas plaša delegācija no Ukrainas - gan prezidenta kundze Olena Zelenska, gan Ukrainas premjerministra vietniece Eiropas un Eiro-atlantiskās integrācijas jautājumos Olga Stefanišina.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu