"Kauns par tevi!" Kremļa propagandas rupori komentē Nadeždina izvēli kandidēt Krievijas prezidenta vēlēšanās (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Boriss Nadeždins.
Boriss Nadeždins. Foto: Nadeždins/Telegram

Politiķis Boriss Nadeždins 31. janvāra rītā Centrālajai vēlēšanu komisijai iesniedza 105 tūkstošus Krievijas iedzīvotāju parakstu, kas nepieciešami nominēšanai prezidenta vēlēšanās. Parakstu vākšanas kampaņu, kuras laikā cilvēki Krievijā un ārzemēs stāvēja rindās, lai parakstītos par Nadeždinu, federālie televīzijas kanāli un propagandisti ignorēja, taču tagad par viņu sākts runāt, ziņo "Meduza".

Nadeždina kampaņu pirmais apsprieda Vladimirs Solovjovs sarunu šovā "Rossija 1" 30. janvāra vakarā. Viņš televīzijas skatītājiem sacīja, ka politiķis "sācis kā dedzīgs demokrāts, pat savulaik strādājis valdībā, un tad pēkšņi izlēmis kļūt par prezidenta kandidātu, taču nav skaidrs, kāda iemesla dēļ."

Solovjovs paziņoja, ka Nadeždina parakstu vākšanas kampaņā bija iesaistīti "slepeni tīkli, [Mihails] Hodorkovskis un Ukrainas specdienesti", un to uzrauga "Izraēlas pilsonis [Maksims] Kacs". Viņiem visiem, pēc Solovjova domām, nebija svarīgi atbalstīt Nadeždinu, bet gan "sakārtot lielu politisko cīņu".

"Borja ir tikai nelaimīgs cilvēciņš, mans vienaudzis, kurš savās vecumdienās acīmredzot nolēma kaut kā kaut ko nopelnīt. Man ir žēl Borjas. Muļķis nesaprata, ka viņš tagad tiek audzināts nevis prezidenta vēlēšanām, bet gan valsts nodevībai," sacīja Solovjovs un secināja, ka Nadeždins ir "nacistu ukraiņu" kandidāts.

"Kauns par tevi!" sacīja televīzijas vadītājs.

Žurnālists Iļja Šepeļins, kurš ilgstoši pēta Krievijas propagandu, pauda viedokli, ka Solovjova runa diez vai bija improvizēta, jo televīzijas raidījumu vadītājam "suflerī bija teksts, bet režisoram bija sagatavoti slaidi un video".

Nākamajā rītā Solovjovs atgriezās pie diskusijas par Nadeždinu viņa pārraidē "Solovjovs tiešraidē".

Šajā raidījumā Solovjovs parādīja "Telegram" sarakstes ekrānuzņēmumu, kurā, kā viņš apgalvo, Maksims Kacs ar sarunu biedru apspriež parakstu vākšanu Nadeždinam.

Audioziņās (kurus Solovjovs pārraidīja ēterā) kāda balss, kas it kā pieder Kacam, saka, ka kāds viņa sūtītais fails ir jāpārveido, jo, ja tajā tiks atrastas "ukraiņu pēdas", būs "ļoti nepatīkama situācija."

Uz pārraidi Kacs atbildēja sociālajā tīklā "X", sakot, ka "tas ir šausmīgi. Viņi arī parādīja šo viltojumu. Acīmredzami skaidrs, ka tā nav mana balss. Varbūt iesūdzam viņus tiesā sava prieka pēc?"

31. janvāra ziņu izlaidumos vairākos Kremļa kanālos ziņoja, ka Nadeždins ir iesniedzis parakstus Centrālajai vēlēšanu komisijai. Visi kanāli pārraidīja vienu un to pašu video, kurā politiķa komandas darbinieki atnes kastītes ar parakstiem, un pēc tam īsi to komentē Centrālās vēlēšanu komisijas darbinieks.

Paņemot virsējo dokumentu no Nadeždina atnestās kaudzes, viņš saka, ka tajā ir 79 lapas, nevis 143, un "nez kāpēc tās visas ir svītrotas", taču tas nav "pārkāpums".

"NTV" sižetā par parakstu iesniegšanu komentētāji atzīmēja , ka "CVK darbinieki nekavējoties sāka pārbaudīt, vai veidlapas ir aizpildītas pareizi".

"RT" "Telegram" kanālā šim pašam parakstu iesniegšanas video bija pievienots komentārs, ka Nadeždina parakstos "atrstas nepilnības".

Tajā pašā laikā, pirms paraksti tika iesniegti CVK, federālie kanāli par Nadeždinu praktiski nerunāja. Kā norāda Aģentūra, aptuveni pirms divām nedēļām "Pervoi Kanal" vadītāja Jekaterina Andrejeva pat nenosauca viņa vārdu, uzskaitot prezidenta amata kandidātus no neparlamentārajām partijām.

Žurnālists Mihails Fišmans izteicis minējumu, ka notiekošā propagandas kampaņa pret Nadeždinu nozīmē, ka galu galā viņš tiks reģistrēts kā prezidenta kandidāts.

"Kremlis varēja nolemt, ka efektīvāk būtu sakaut Nadeždinu, nevis izslēgt viņu no vēlēšanām. Nadeždins pret Putinu? Tas ir smieklīgi. Televīzijā viņu sadedzinās – uz vēlēšanām paliks krāsmatas, bet, ja kas notiks, Kremlis pilnībā kontrolēs balsu skaitīšanu."

Pēc viņa domām, Nadeždins drīkstēs piedalīties vēlēšanās, lai padarītu viņu par propagandas mērķi un vērstu pret viņu "mobilizāciju pret iekšējo ienaidnieku", jo "tieši tāds tagad ir Putina politikas raksturs", meklējot nodevējus valsts iekšienē.

Centrālajai vēlēšanu komisijai desmit dienu laikā jālemj par Nadeždina iekļaušanu vēlēšanās.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu