"Bloomberg": Ģenerālis Zalužnijs ir kļuvis par problēmu Zelenskim (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valērijs Zalužnijs.
Valērijs Zalužnijs. Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas neveiksmīgais pretuzbrukums, kas sākās tālajā 2023. gada vasarā palielināja jau tā lielo spriedzi starp Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieku Valēriju Zalužniju un valsts prezidentu Volodimiru Zelenski, raksta medijs "Bloomberg".

Nesaskaņas radās vairāku iemeslu dēļ. Piemēram, Zalužnijs aktīvi stingri iestājas par jaunu mobilizācijas vilni un apsteidz prezidentu sabiedrības uzticības ziņā, kas tikai sarežģī viņu attiecības.

Zalužnijs arī pārmet valdībai, ka tā neļauj normāli palielināt armiju. Viņu konfrontācija izskaidro "neizlēmību" militārās stratēģijas izvēlē, kas ļoti nepatīk Rietumiem.

Zelenskis mēģinājis atcelt ģenerāli Zalužniju no amata, taču viņam tas neizdevās. Tas viss ir rezultāts abu konfliktam, kas tikai saasinās, vēsta "Bloomberg".

Ukrainas prezidents varētu mēģināt vienkārši atlaist virspavēlnieku, taču tas "neapšaubāmi kaitētu gan karavīru, gan civiliedzīvotāju morālei", norādīts publikācijā.

Zalužnijam ir autoritāte gan karavīru, gan civiliedzīvotāju vidū. Viņš ar saviem padotajiem sazinās kā ar līdzvērtīgiem un ir iesaistīts savā darbā, nevis veido "publisku tēlu".

"Ja Zalužnijs tiks atlaists, var sākties nemieri," medijam saka kāda Ukrainas militārpersona.

Lielākā ietekme uz Zelenska un Zalužnija attiecību pasliktināšanos bija neveiksmīgajam pretuzbrukumam, jo ​​šī neveiksme kļuva par iemeslu diskusijām ne tikai valsts iekšienē, bet arī Rietumos. Partneri, kuri "nodrošināja Zalužnija armiju ar militāro ekipējumu miljardiem dolāru vērtībā", bija ļoti neapmierināti ar operācijas rezultātiem. Kopumā ASV vēlējās koncentrēt visas darbības "vienā apgabalā".

Saspīlējums starp Zelenski un Zalužniju īpaši pieauga novembrī, kad ģenerālis sniedza interviju izdevumam "The Economist", kurā paziņoja, ka "kaujas ir nonākušas strupceļā". Zelenskis, protams, asi nosodīja virspavēlnieka izteikumus un paziņoja, ka Ukraina "joprojām var panākt izrāvienu".

Kopumā Zelenskis jūt izteiktus draudus no Zalužnija puses. Viņš uzskata, ka kritika par militārajām darbībām ir "drauds viņa vadībai", apgalvo Eiropas diplomāti. Turklāt nevajadzētu aizmirst, ka sabiedrības uzticība prezidentam samazinās: saskaņā ar decembrī veiktās aptaujas datiem Zelenskim uzticas 62 % sabiedrības, savukārt Zalužnija reitings joprojām ir augsts - 88 %.

Turklāt ģenerāļa aicinājumi uz jaunu mobilizācijas vilni tikai pielej eļļu ugunij. CNN publicēja rakstu, kurā Zalužnijs apgalvoja, ka valdība kavē aizsardzības nozari ar "birokrātiju un kavēšanos jaunu karavīru rekrutēšanā".

Tāpēc tagad Zelenskis ir nonācis īstas dilemmas priekšā. Viņam ir jāpieņem pareizais lēmums - visa valsts uz viņu skatās, ziņo "Bloomberg".

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu