Šonedēļ Freimim paliktu 47. Liepājā atzīmēs Mārtiņa Freimaņa jubileju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lita Krone/LETA

7. februārī tautā mīlētājam māksliniekam Mārtiņam Freimanim būtu apritējuši 47 gadi. Viņu godinot, Liepājā atzīmēs mūziķa jubileju ar koncertu un ballīti. 

Mūzikas pasākumu organizatore, režisore un dziesminiece Maija Kalniņa, kura ir viena no senākajām Mārtiņa draudzenēm, "Facebook" informē, ka sestdien, 10. februārī, Liepājā, kultūras namā "Wiktorija" norisināsies Mārtiņa Freimaņa pirmo dziesmu koncertstāsts "I Am Fine". Pēc koncerta turpināsies ballīte, klausoties Mārtiņa dziesmas ierakstos un dziedot tās kopā.

"Lai dzīve kā košums nepāriet!" Freimaņa vārdiem uz svinībām aicina Maija.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka jau pērn Maija stāstīja, ka top albums "I'm fine" ar melodijām, kas tapušas deviņdesmitajos gados. 

Mārtiņa draudzene Maija ir šīs idejas galvenā iniciatore un projekta realizētāja. "Mēs kopā ar Mārtiņu mācījāmies Aizputē un bijām kopā pamatskolas beigu laiku un visu vidusskolas laiku. Šis laiks pagāja draudzējoties, muzicējot un pat dzīvojot kopā. Tā bija astotā klase, un mums atnāca jauna bioloģijas skolotāja, kas prata spēlēt ģitāru. Viņa aicināja visus interesentus pie viņas apgūt ģitārspēli. Mēs, protams, atsaucāmies, jo deviņdesmitajos ģitāra bija kaut kas!

Mēs tur bijām tāds pulciņš, un Mārtiņš jau diezgan ātri nāca klajā ar savu pirmo dziesmu. Mums radās ansamblis, un šīs dziesmas mēs izpildījām dažādos sarīkojumos, konkursos, un šīs Mārtiņa sacerētās dziesmas tika pierakstītas kladītēs. Teksti, akordi.

Jāsaka paldies mūsu toreizējās grupas biedram Ingaram, kurš bijis gana rūpīgs un klades saglabājis – tās vienkārši gaidīja savu laiku.

Tad, kad Mārtiņš "aizlidoja", protams, gribējās saglabāt atmiņas. Skatoties uz šīm noputējušajām kladēm, es aptvēru, ka esmu vienīgais cilvēks, kurš zina, kā tās skan. Daloties sajūtās ar saviem draugiem mūziķiem, ik pa laikam kāds mudināja, lai es iedziedu šīs dziesmas, lai tās nepazūd.

Šīs dziesmas ir tapušas pirms grupas "Tumsa" dibināšanas, un jau tad viņš dziesmās runāja par tām pašām tēmām, par kurām vēlāk, bet tas ir ļoti interesanti, ka sešpadsmitgadīgs cilvēks jau ar pirmajām dziesmām runāja par dzīves jēgu un debesīm, nevis par puķēm. Šīs dziesmas vienkārši gaidīja savu laiku. Daudz ticis domāts par to, kurš tās varētu izpildīt, kurš aranžēt, un tieši par godu šim albumam ir radīts pavisam jauns ansamblis. "Man bija ļoti svarīgi, lai tas nebūtu tikai ķeksītis, bet svarīgi bija arī tas, ko mēs šodien ar tām gribam pateikt..."

Savu pirmo dziesmu pierakstu kladi Mārtiņš Freimanis noslēdzis ar savā rokrakstā uzšņāptu frāzi angļu valodā: "I am fine." Tā arī izvēlēta par kopējo projekta nosaukumu. "Mārtiņš jau atkal visu bija izdarījis."

Godinot Freimani, vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki dalās atmiņās, bet interesantākais šķiet tas, ka viņš cilvēkos redzēja to, ko citi savulaik vēl nebija pamanījuši.

Kā zināms, 2011. gada 27. janvārī Latvijas Infektoloģijas centrā aprāvās 33 gadus vecā latviešu vokālista, komponista, aktiera un dzejnieka Mārtiņa Freimaņa dzīve. Ārstniecības iestādē viņš tika ievietots 18. janvārī ar smagu elpceļu saslimšanu. Šī gada 27. janvārī apritēja 13 gadi, kopš tautā iemīļotais mūziķis ir devies mūžībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu