VIDEO Ukrainas Aizsardzības ministrija publicē pārtvertu radio sarunu un apstiprina, ka krievi izmanto "Starlink" (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Starlink" satelīta antena, ko izmanto Ukrainas bruņotie spēki.
"Starlink" satelīta antena, ko izmanto Ukrainas bruņotie spēki. Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas direktorāts apstiprina, ka Krievijas okupanti frontē izmanto "Starlink" satelītu sakaru sistēmas. Par to 11. februārī ziņots direktorāta mājas lapā

Pārtvertās okupantu sarunas radio liecina, ka "Starlink" termināļi tika uzstādīti, lai izveidotu piekļuvi internetam.

Viena no šīm vienībām, kurai ar "Starlink" satelītiem nodrošināta piekļuve internetam, ir Krievijas bruņoto spēku 83. gaisa spēku vienība, kas ir aktīva Doneckas apgabalā pie Kleščijivkas un Andrijivkas Bahmutas virzienā.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas pārstāvis Andris Jusovs medijam "RBC-Ukraine" komentēja, ka "Starlink" termināļu izmantošanas apmērs no krievu puses karā pieaug.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka Ukraina "pirms vairākiem mēnešiem pirmo reizi" atklājusi, ka Krievijas karaspēks Ukrainā izmanto "Starlink" interneta sistēmas, citējot Ukrainas militārpersonas, vēsta ASV militārais portāls "Defence One".

Kopš ukraiņi to pirmoreiz atklājuši, okupanti uzstādījuši vēl vairāk "Starlink" sistēmas.

"Kad viņiem to būs simtiem, mums būs grūti dzīvot," sacīja viens no Ukrainas militārajiem virsniekiem.

Militārpersonas uzskata, ka Krievija sistēmas pērk ar trešo valstu starpniecību.

Uzņēmums gan nesen nāca klajā ar paziņojumu, ka tas neveic uzņēmējdarbību Krievijā un ka "Starlink" darbs Krievijas teritorijā ir vienkārši bloķēts. Taču Maskava vismaz var izmantot šīs sistēmas Ukrainas teritorijā, sacīja Hudzonas institūta vecākais pētnieks Braiens Klārks.

"Krievija varētu vienkārši nodrošināt viltus GPS signālu "Starlink" terminālim, lai tas domātu, ka lietotājs atrodas Ukrainas kontrolētajā teritorijā," skaidroja Klārks.

Publikācijā arī norādīts, ka vairāki Krievijas uzņēmumi jau pārdod "Starlink" Krievijā militāram un civilam lietojumam.

Pirmie "Starlink" termināļi Ukrainā parādījās 2022. gada 26. februārī, divas dienas pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma. Tolaik Ukrainai piekļuvi tiem piešķīra Īlona Maska uzņēmums "SpaceX".

Jau ziņots, ka ASV Aizsardzības ministrija 2023. gada 1. jūnijā paziņoja, ka noslēgusi līgumu ar miljardierim Īlonam Maskam piederošo uzņēmumu "SpaceX" par termināļu "Starlink" un satelītsakaru pakalpojumu iepirkšanu Ukrainai.

Ukraiņu karavīri kopš Krievijas pilna mēroga kara sākuma izmanto satelītsakaru sistēmu "Starlink" dažādiem mērķiem, arī sakariem kaujaslaukā.

Maska uzņēmumam ir vairāk nekā 4000 satelītu tīkls. Ar to tiek nodrošināti Ukrainai sakari atbilstoši īpaša kontrakta nosacījumiem un par privāto ziedojumu līdzekļiem, vēsta ASV raidsabiedrība "Amerikas Balss".

2022. gada oktobrī Masks paziņoja, ka nevar atļauties bezgalīgi finansēt "Starlink" Ukrainā, jo ikmēneša tēriņi šai sistēmai ir 20 miljoni dolāru.

Jaunie "Starlink" termināļi, kā noprotams, tiks iegādāti Ukrainas drošības atbalsta iniciatīvas ietvaros. Decembrī Pentagons paziņoja par jaunu finansējuma paketi šajā iniciatīvā.

Krievija centusies Ukrainā atslēgt tīmekļa pakalpojumus un tos nobloķēt, tā arī mēģinājusi reģionā nobloķēt "Starlink" sakarus, tomēr uzņēmums "SpaceX" atvairījis uzbrukumus saviem serveriem, pastiprinot programmu nodrošinājumu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu