Miris grupas "Pērkons" dibinātājs un Latvijas mūzikas leģenda Juris Kulakovs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Juris Kulakovs
Juris Kulakovs Foto: Ieva Lūka/LETA

Mūžībā devies komponists, multiinstrumentālists un leģendārās grupas "Pērkons" dibinātājs Juris Kulakovs, ziņo "LSM".

Sēru vēsti "Latvijas Radio 3" apstiprināja mūziķis un Kulakova grupas biedrs Juris Sējāns.

Juris Kulakovs dzima 1958. gada 20. maijā Līvānos. Viņš atstājis neizmērāmu nospiedumu Latvijas mūzikā un tās attīstībā, dibinot grupu "Pērkons", kā arī piedaloties grupā "Menuets".

Bērnībā Juris mācījās spēlēt akordeonu un fakultatīvi apguva arī trompetes spēli. Vēlāk skolojās Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolu akordeona specialitātē. Latvijas Valsts konservatorijā 1984. gadā viņš absolvēja pūtēju un estrādes orķestru vadītāju un diriģentu klasi, kur starp viņa pedagogiem bija arī Raimonds Pauls un Alnis Zaķis.

Kompozīciju apguva pie Pētera Plakida (1985–1990), kā vēsta Latvijas mūzikas informācijas centra mājaslapā.

Lielāko daļu mūzikas instrumentu Juris apguva pašmācības ceļā.

1978. gadā sāka muzicēt ansamblī "Menuets".

Septiņdesmito gadu beigās dibināja instrumentālo džezroka grupu "Arka", bet 1981. gadā kopā ar daļu "Menueta" dalībnieku nodibināja rokgrupu "Pērkons", kas kļuva par vienu no jaunatnes visiemīļotākajām un padomju kultūrbirokrātijas visvairāk neieredzētajām grupām.

Bez plašās un visiem zināmās "Pērkona" un "Menueta" diskogrāfijas, Juris arī bijis mūzikas autors vairākām teātra izrādēm Liepājas, Nacionālajā un Jaunajā Rīgas teātrī.

Latviešu mūzikas vēsturē Juris Kulakovs ir pirmais komponists, kura spalvai pieder pasija (Mateja pasija) un videoopera ("Debešķīgā nepieciešamība").

Viņš saņēmis apbalvojumus par labāko muzikālo izrādi dramatiskajā teātrī 2001./2002. gada sezonā (mūzikls "Mazais princis"), atzīts par 2002./2003. gada Liepājas teātra sezonas labāko komponistu.

Neilgi pēc Jura Kulakova 63. dzimšanas dienas 2021. gada maijā, tapa zināms, ka viņu piemeklējušas nopietnas veselības likstas, pat nonācis slimnīcā.

"Kopš pavasara bija krīzītes, kā es to saucu. Sirds… mirdzaritmija… Biju plītējis. Nu, nevis plītējis, bet malkojis kādu gadu. Vienreiz man to lietu ar elektrošoku noņēma, bet šoreiz neizdevās," atklāti par savu veselību 2021. gadā stāstīja Kulakovs, piebilstot, ka bez tā viņam vēl tikusi veikta acs kataraktas operācija un izrauta zoba sakne.

Vēlāk 2021. gadā viņš sacīja: "Ja kādreiz biju viens no lielākajiem bohēmistiem Latvijas mūziķu vidū, tad nu esmu pavisam garlaicīgs. Nelietoju. Nemaz. Un pat nepīpēju vairs."

Kopš sākās lielā krīze veselībā, mūziķis atteicās no cigaretēm un alkohola.

Viņš neslēpa, ka no neveselīgā dzīvesveida visvairāk cieta aknas un sirds. "Iespēju robežās aizvien ir jāievēro veselīgs un sevi saudzējošs dzīvesveids. Protams, var jau arī lietot, ko grib, bet mana izvēle ir nelietot, jo es vēl gribu dzīvot," teica mūziķis.

Gadu vēlāk, 2022. gadā, mūziķis par savu veselības stāvokli komentēja:

"Bez alkohola var iztikt, tāpat arī bez smēķēšanas.

Alkohola vietā tagad man ir citu veidu ogļhidrāti, un, ja tos neiztērēju, tie pārvēršas taukos. It kā cenšos atturēties, bet man garšo.

Ja sev kaut ko aizliedz, tas atkal nav veselīgi un rada diskomfortu," pasmējās Juris.

"Cik man tās veselības palicis, tik ir. Režisore Žaklīna Cinovska man kādreiz iemācīja teicienu: kurš nedzer un nepīpē, tas nomirs vesels."

Nepilnu mēnesi atpakaļ sabiedrības sirdis salauza ziņa, ka mūžībā aizgājis "Pērkons" taustiņinstrumentālists Uģis Muzikants.

 
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu