Dānija nodevusi visu artilēriju Ukrainai un drīzumā piegādās iznīcinātājus F-16

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dānijas premjerministre Mete Frederiksena.
Dānijas premjerministre Mete Frederiksena. Foto: Emil Helms/EPA

Dānijas premjerministre Mete Frederiksena kritizējusi citus Ukrainas atbalstītājus un sabiedrotos par pārāk lēnām un atturīgām nepieciešamo ieroču piegādēm kara plosītajai valstij.

Reaģējot uz Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, pēdējo divu gadu laikā starptautiskā sabiedrība ir pieļāvusi kļūdas, kuru cena bijusi augsta, Frederiksena teica Minhenes drošības konferences laikā. Viņa atzina, ka joprojām pārāk maz tiek darīts, lai nekavējoties piegādātu Ukrainai nepieciešamos ieročus.

Dānijas premjerministre aicināja citas Eiropas valstis uz Ukrainu sūtīt ieročus un munīciju no saviem krājumiem, vienlaikus vairāk ieguldot Eiropas rūpniecisko spēju attīstīšanā, lai ražotu ieročus.

Viņa teica, ka Dānija drīzumā piegādās Ukrainai iznīcinātājus F-16 un joprojām meklē vēl citus partnerus, kas varētu piegādāt modernos iznīcinātājus. Ukrainai steidzami nepieciešams arī vairāk artilērijas, šāviņu, tālās darbības rādiusa raķešu, bezpilota lidaparātu un cita aprīkojuma.

Frederiksena atzina, ka NATO valstis ir daudz darījušas, lai palīdzētu Ukrainai karā, bet piebilda, ka, viņasprāt, "mums visiem ir pilnīgi skaidrs, ka ar to nepietiek. Mums ir jāpaātrina un jāpalielina apjoms".

"Es domāju, ka vienīgais, ko [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins patiešām respektē, ir militārs spēks un mūsu gatavība sevi aizsargāt," sacīja Dānijas premjerministre, norādot, ka eiropiešiem ir jāuzņemas lielāka atbildība par savu aizsardzību un mazāk jāpaļaujas uz ASV.

Frederiksena Minhenes drošības konferences laikā arī paziņoja, ka Dānija ir nodevusi visu artilēriju Ukrainai, kā arī viņa uzsvēra, ka Eiropā ir munīcijas un pretgaisa aizsardzības sistēmu rezerves, kuras varētu nodot Ukrainai.

Dānija ir apsolījusi visas 19 savas pašgājējas haubices "Caesar" Ukrainai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu