Jaunpils pilij pagājušā gada augusta vētras radīto postījumu novēršanai piešķir 310 000 eiro (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Labdarības uzkopšanas darbi Jaunpils pilī pec 2023. gada augusta vētras.
Labdarības uzkopšanas darbi Jaunpils pilī pec 2023. gada augusta vētras. Foto: Jaunpils pils/Facebook

20. februārī Ministru kabinets pieņēma rīkojumu, kas paredz no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt Tukuma novada pašvaldībai 310 161 eiro 2023. gada 7. augusta dabas stihijas laikā Jaunpils pilij radīto postījumu novēršanai, aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM).

Tukuma novada pašvaldība informēja VARAM, ka paredzamie atjaunošanas darbi Jaunpils pilij ir veicami ilgākā laika posmā, ņemot vērā, ka 2023.gada augusta dabas stihijas laikā Jaunpils pils ēka guva ievērojamus postījumus un tās atjaunošanai paredzēto finansējumu nebija iespējams izlietot līdz pagājušā gada beigām.

Līdz ar to tika noteikts, ka līdzekļi pils jumta un logu atjaunošanai tiks piešķirti šogad.

Jaunpils pils ir valsts nozīmes kultūras piemineklis un tās atjaunošana ir būtiska, lai saglabātu kultūras vērtības Latvijā. Tā ir viduslaiku pils, kura vienīgā Latvijā ir pilnībā saglabājusi savu ārējo vēsturisko veidolu.

VARAM minēto finansējumu pārskaitīs Tukuma novada pašvaldībai pēc tam, kad pašvaldība būs iesniegusi nepieciešamos dokumentus, kas apliecina, ka tā ir nodrošinājusi ne mazāk kā 30% no finansējuma, kas nepieciešams, lai segtu izdevumus saistībā ar dabas stihijas radītajiem postījumiem.

Kā ziņots, 2023.gada 7.augustā Latviju šķērsoja pērkona negaiss un stipra vētra, kas dažviet atnesa ļoti lielu krusu un intensīvas lietusgāzes, gāžot kokus, izpostot būves, transportlīdzekļus un infrastruktūru.

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka augusta sākumā daudzviet Latvijā plosījusies pamatīga vētra, negaiss un lielgraudu krusa. 7. augustā tika izsludināti dažādu pakāpju brīdinājumi.

Jaunpils pilī krusa izsita logus otrajā un trešajā stāvā, informēja Tukuma novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.

Izklausās, ka logu pārstiklošanai tuvākās nedēļas Latvijā būs a) mega rindas un b) cenas augšā. Re - Jaunpilī visa pils bez stikliem krusā palikusi! 😮 pic.twitter.com/efSJUWx5xo

Video: Vētras postītie labības lauki

Netālu no Augstkalnes, Dzeguzēnos, daudzdzīvokļu ēkai norauts jumts, iekšā dzīvokļos tek ūdens, iedzīvotāji ir bezpalīdzīgi.

Video: Dzeguzēnu iedzīvotāja par vētras postījumiem

Video: Iedzīvotāji par krusas nodarītajiem postījumiem

Video: Iedzīvotāji par krusas postījumiem

Dobeles novada Virkus kapos izrauti koki ar visām saknēm. Starp Dobeli un Lietuvas robežu konstatēti arī postījumi elektrolīnijām.

Dobeles novada Naudītes  un Penkules ciemos novērota liela krusa, Kroņaucē vētra lauzusi daudz koku. Ir arī postījumi ēkām - daļēji norauti jumti un izsisti logi.

Kā ziņo Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktors Toms Bricis, vētra, kas plosījās Dobeles, Tukuma un Talsu novadā, sasniegusi arī Sāmsalu, nesot līdzi 5–7 centimetrus lielus krusas graudus.

Video: Vētras un lietus dēļ daudzviet apgrūtināta satiksme

Vētras atnestā krusa radījusi pamatīgus postījumus ēkām un automašīnām visā Latvijā. Kā redzams aculiecinieka iesūtītā bildē, iedzīvotāji ķērušies pie radošiem risinājumiem, lai neciestu viņu spēkrati.

Foto: Aculiecinieka foto

Arī Jelgavas novadā iedzīvotāji gatavojās dabas stihijai.

Foto: Lasītāja foto

Foto: Lasītāju iesūtītās fotogrāfijas ar vētras postījumiem

Pirmdien īsi pirms plkst. 12 Dobeles novērojumu stacijā vēja ātrums brāzmās negaisa laikā sasniedza 33 metrus sekundē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Šāds vēja ātrums atbilst stiprai vētrai, kas rada lielus postījumus, lauž un ar saknēm izgāž kokus, bojā ēkas, kā arī apdraud cilvēku dzīvību.

Video: Vētras nodarītie postījumi Madonā

Sociālo tīklu lietotāji notikušo saista ar klimata pārmaiņām, kā arī pasmīn, ka apdrošinātājiem būs darba pilnas rokas.

Atbildi uz jautājumu par saules paneļiem var redzēt kādā citā iesūtītā video.

Video: Vētrā un krusā cietuši saules paneļi

Video: Vētra plosās Tērvetē

 Video: Vētra Dobelē

Pusdienlaikā ziņas par lielu krusu saņemtas arī no Tukuma novada Lestenes.

Iespējami arī virpuļviesuļi jeb tornādo.

Dobeles novada Apguldē aculiecinieki iemūžinājuši pamatīgus postījumus dzīvojamām ēkām.

Video: Vētras postījumi Apguldē

 Video: Vētras postījumi Apguldē

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs valsts rietumu un centrālajā daļā izsludinājis sarkano brīdinājumu par ļoti bīstamu pērkona negaisu un stipru vētru, ļoti lielu krusu, intensīvām lietusgāzēm.

Brīdinājums spēkā līdz 7. augusta plkst. 19 vakarā.

Lielo vētras postījumu dēļ līdz nedēļas nogalei slēgts dabas parks Tērvetē.

Ļoti spēcīgs negaiss dabas parku sasniedza šodien pirms plkst. 12. negaisa laikā dabas parku postījis spēcīgs vējš, sagāžot kokus, bojājot infrastruktūru, tostarp mazos rūķu namiņus, koka skulptūras u.c.

Pašlaik nodarīto postījumu apmērs neesot apzināts, jo parkā nevarot iekļūt.

Visi cilvēki, tostarp darbinieki, kuri atradās parka teritorijā, ir veiksmīgi no tā izkļuvuši un cietušo neesot.

Jaunpils pilij izsisti otrā un trešā stāva logi. Līdz ar to pils un pils krogs 7. un 8. augustā būs slēgti. Jaunpils pils pārstāvji savos sociālajos tīklos arī informē, ka gaida pieteikumus no brīvprātīgajiem, kuri palīdzētu pils sakopšanā.

Video: Krusas graudi Dobelē

Video: Nodarītie bojājumi ēku jumtiem

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu