WBC Usika-Fjūrija cīņā piedāvā ieviest būtisku jauninājumu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Taiisons Fjūrijs un Oleksandrs Usiks
Taiisons Fjūrijs un Oleksandrs Usiks Foto: EPA/Scanpix

Pasaules Boksa padomes (WBC) boss Maurisio Sulaimans sarunā ar "Sky Sports" norādījis, ka gaidāmajā Oleksandra Usika un Taisona Fjūrija cīņā vajadzētu palielināt sānu tiesnešu skaitu.

Boksā izsenis ringa malā cīņas gaitu ar punktiem vērtējuši trīs tiesneši. Tomēr arvien aktuālāks temats gan boksā, gan cīņas sportā kopumā ir tiesnešu ačgārnie lēmumi. Modernā laika spilgtākais piemērs, iespējams, ir Genādija Golovkina un Saula Alvaresa pirmais duelis.

Toreiz viens no tiesnešiem cīņu novērtēja ar 114-114, otrais tiesnesis uzskatīja, ka cīņu ar 116-112 uzvarējis Golovkins, bet plašāko kritiku izpelnījās trešās tiesneses Adelaides Birdas lēmums dueli novērtēt ar 118-110 par labu Alvaresam.

Gadījumos, kad kāds no tiesnešiem pieņem nepareizu lēmumu, pat liela mēroga cīņai var būt tās ritējumam neatbilstošs iznākums. Tāpēc Suleimans Fjūrija un Usika duelī ringa malā vēlas redzēt piecus vai pat sešus tiesnešus.

"Tā ir mana rekomendācija. Bokss ir sporta veids, kurā grūti panākt izmaiņas. Mēs esam izteikti tradicionālisti. Mēs nevēlamies pārmaiņas. Bet es turpināšu izteikt šo piedāvājumu. Dažiem no cilvēkiem, kuri pieņem lēmumus, šī ideja patīk. Redzēsim," sacīja Suleimans.

Gadījumos, kad viena no trīs tiesnešu cīņas vērtējums atšķiras tik radikāli kā augstāk minētajā piemērā, cieš arī tiesnešu reputācija un neizbēgami cīņas iznākums publiskajā telpā tiek apšaubīts. Suleimans uzskata, ka cīņā, kura šajā gadsimtā nav notikusi (supersmagā svara divīzijas čempiona jostu apvienošana), nedrīkst būt vietas šaubām.

"Katram var būt neveiksmīgs vakars. Ja viens slikts vakars ir vienam no tiesnešiem, kamēr atlikušie divi cīņu novērtē pareizi, viss ir kārtībā. Kad sarežģīts vakars ir diviem tiesnešiem, viens raunds var izmainīt rezultātu. Bet, ja ir vairāk tiesnešu, tad nepareiza rezultāta iespējamība ievērojami samazinās. Vienīgais iemesls šādam piedāvājumam ir izvairīšanās no skandaloza iznākuma. Mums priekšā ir supersmagā svara divīzijas lielākā cīņa pēdējo 25 gadu laikā. Mums jāmēģina paveikt pašu labāko darbu," norādīja WBC boss.

Suleimans kā vēl vienu variantu pēc iespējas objektīvāka rezultāta nodrošināšanai piedāvā arī video atkārtojuma izskatīšanu.

Kā jau minēts, 18. maija supercīņā tiks apvienoti visi supersmagā svara divīzijas čempiona tituli. Fjūrija īpašumā šobrīd ir WBC čempiona josta, savukārt Usikam pieder IBF, WBO un WBA josta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu