Nausēda uzaicina vēlētājus uz kafiju. Lietuvas CVK izsaka aizrādījumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas Centrālā vēlēšanu komisija aizrādījusi prezidentam Gitanam Nausēdam par uzaicinājumu uz kafiju cilvēkiem, kas ar parakstu atbalstīs viņa kandidatūru maijā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, tādēļ Nausēda ir pārskatījis uzaicinājumu, uzsverot, ka tikšanās laikā katrs maksās par savu dzērienu.

"Lai nepārkāptu Lietuvas Vēlēšanu kodeksu un neapgrūtinātu Centrālo vēlēšanu komisiju ar papildu darbu, es pārskatīju savu ierakstu," sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja prezidents.

"Es aicinu cilvēkus, kuri par mani parakstījušies, tikties ar mani kafejnīcā ārpus darba laika. Par kafiju/tēju katrs dalībnieks samaksās personīgi. Es būšu pateicīgs, ja man netiks liegta iespēja tikties un aprunāties ar cilvēkiem, kuri atbalsta mani kā kandidātu," norādīja Nausēda.

Savā ierakstā sociālajos tīklos ceturtdien Lietuvas prezidents paziņoja, ka uzaicina uz kafiju vairākus cilvēkus, kuri par viņu parakstīsies. Lai kandidātu reģistrētu Lietuvas prezidenta vēlēšanām, viņam jāsavāc 20 000 vēlētāju paraksti.

Nausēda solīja uz kafijas tasi un sarunu par "grāmatām, basketbolu un Lietuvas nākotni" uzaicināt 5000., 7500., 10 000., 15 000. un 20 000. cilvēku, kas parakstīsies par viņu.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Lina Petroniene piektdien Lietuvas sabiedriskajam radio sacīja, ka vēlēšanu uzraugs ir saņēmis sūdzības par tādu prezidenta uzaicinājumu. Viņa teica, ka komisija ir sazinājusies ar kandidātu, lai atgādinātu par Vēlēšanu kodeksa noteikumiem attiecībā uz dāvanām balsošanas un parakstu vākšanas periodā.

"Kafija ir materiāls ieguvums, ja vien vēlētāji par to nemaksā paši," viņa teica.

Līdz piektdienas rītam elektroniski ar parakstu savu atbalstu Nausēdas kandidatūrai ir apliecinājuši vairāk nekā 8000 cilvēku.

Potenciālajiem Lietuvas prezidenta amata kandidātiem paraksti jāsavāc līdz 28. martam.

Valdošās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" prezidenta amata kandidāte - premjerministre Ingrīda Šimonīte -, kas pirms pieciem gadiem prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā zaudēja Nausēdam, nepieciešamo parakstu skaitu savāca pirmajā kampaņas dienā.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka tajās ir labas izredzes uzvarēt pašreizējam prezidentam Nausēdam. Viņa kandidatūru atbalstījusi arī Sociāldemokrātiskā partija, kas nolēmusi savu kandidātu neizvirzīt.

Otrs populārākais ir advokāts Igns Vēgēle, kas kandidē kā neatkarīgais kandidāts. Viņam atbalstu izteikušas Seimā nepārstāvētās centriski labējā partija "Brīvība un taisnīgums", kā arī Kristīgo savienība. Kopumā vēlēšanām pieteikušies vairāk nekā desmit kandidāti.

Valsts prezidenta vēlēšanas Lietuvā notiks 12. maijā. Ja neviens no kandidātiem pirmajā vēlēšanu kārtā neiegūs vismaz puses nobalsojušo atbalsta, divas nedēļas vēlāk tiks rīkota vēlēšanu otrā kārta starp diviem pirmajā kārtā vislielāko atbalstu ieguvušajiem kandidātiem. Prezidents Lietuvā var ieņemt šo amatu divus piecu gadu amata termiņus pēc kārtas.

Prezidenta vēlēšanas Lietuvā paredzētas 12. maijā. Ja neviens kandidās neiegūs vairāk par pusi balsu, 26.maijā notiks vēlēšanu otrā kārta.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Nausēda ir populārākais kandidāts un pirmajā balsošanas kārtā varētu iegūt apmēram ceturtdaļu vai pat trešdaļu balsu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu