VIDEO "Nesmaidi, nesveicinies." Latvijā dzīvojošas amerikānietes kultūršoks par latviešu ieradumiem (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

"TikTok" lietotāja ar segvārdu "theleashowtravel" no ASV, kura uz gadu ir apmetusies uz dzīvi Latvijā, ir publicējusi video, kurā stāsta par personīgo pieredzi un piedzīvoto kultūršoku.

Pirmkārt, kā norāda sieviete, cilvēki nesmaida un nesveicinās ar svešiniekiem. "ASV, ejot pa ielu, ejot uz veikalu, es sveicinu katru svešinieku, kas iet garām. Šeit, Latvijā, tā nav. Tas priekš manis bija grūtākais – staigāt pa ielu, ieiet veikalā un pašai sev teikt: "Nesmaidi, nesmaidi, nesaki "čau"," viņa saka.

Otrkārt, latvieši dāvina daudz dāvanu. "ASV mēs dāvinām dāvanas dzimšanas dienā, svētkos, varbūt viesībās ierodamies ar pudeli vīna.

Mēs nedāvinām daudz dāvanu. Nekad neesmu saņēmusi tik daudz dāvanu kā tagad, dzīvojot Latvijā. Man jau ir burciņu kolekcija, marinēti gurķi, paštaisīts kečups, medus.

Rudens mēnešos man nevajadzēja pirkt daudz produktu, jo man bieži dāvināja ābolus, gurķus, kartupeļus, tomātus. Es vēlētos, kaut Amerikā arī būtu šāds ieradums," viņa stāsta.

Treškārt, latvieši bieži dāvina ziedus. "Un ziedu skaitam ir nozīme, ir pat cipari, kuri nes neveiksmi. Mani tas izbrīna, jo man šķiet, ka ASV neskaita ziedu skaitu. Mēs tam nepievēršam uzmanību.

@theleashowtravel

I finally feel like I have adjusted to these differences in Latvia :) did any of these culture shocks surprise you?

♬ original sound - Lea

Tagad es iekšēji ceru, ka ziedi, ko esmu dāvinājusi citiem, nav bijuši pārskaitlī," smejas "TikTok" lietotāja.

Ceturtkārt, spiešanās rindās. Sieviete turpina: "ASV mēs respektējam rindas kārtību, negrūstāmies, mēs zinām, kādā kārtībā ir jāgaida, un to respektējam. Ja ASV kāds lien bez rindas, tad mēs cilvēkam pasakām: "Es atvainojos, es šeit biju pirmā." Vai arī: "Rinda sākas tur."

Latvijā ir citādi. Autobusā iekāpj pirmie tie cilvēki, kuri nostājušies tuvāk durvīm. Cilvēki grūstās, lai tiktu tuvāk ieejai, bakstās ar elkoņiem, īpaši omītes."

Piektkārt, viņu samulsinājis vārds "salāti". Kad viņai piedāvāja cienāties ar salātiem, viņu pārsteidza pasniegtais rasols, jo ASV vārds "salāti" nozīmē salātus, kuros ir svaigi dārzeņi, bez majonēzes.

Citā video viņa nosauca savus iecienītākos Latvijā nopērkamos gardumus. Daļa produktu ir vietējie ražojumi, bet citus labumus viņa vienkārši šeit baudījusi pirmo reizi.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu