Martā vairākās pašvaldībās samazināsies siltumenerģijas tarifi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Siltumenerģijas tarifi martā samazināsies astoņiem komersantiem, bet trim komersantiem, kuriem iepriekšējos mēnešos tarifs saruka, palielināsies, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Tarifs no šā gada 1.marta samazināsies Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā un būs 71,55 eiro par megavatstundu (MWh), Jelgavā tarifs saruks līdz 71,59 eiro par MWh, Kuldīgā, Priedainē, Padurē, Pelčos, Ozolos, Rendā un Mežvaldē tarifs samazināsies līdz 85,09 eiro par MWh, bet Rūjienā tarifs būs 87,25 eiro par MWh.

Vienlaikus Smiltenē no 1.marta tarifs būs 105,28 eiro par MWh, Stendē, Valdemārpilī, Vandzenes skolas ciemā, Sabilē, kā arī Ģibuļu, Laucienes, Virbu, Laidzes, Lībagu un Abavas pagastā - 88,79 eiro par MWh, Valmierā un Viestura laukumā tarifs būs 74,22 eiro par MWh, bet Ventspilī siltumenerģijas tarifs būs 78,01 eiro par MWh.

Savukārt Gaujā, Inčukalnā un Krustiņos tarifs no 1.marta pieaugs līdz 96,69 eiro par MWh, bet Aizputes pilsētā tarifs pieaugs līdz 94,23 eiro par MWh. Abiem šiem komersantiem tarifu pieaugums ir saistīti ar pilno tarifu projektos iekļauto izmaksu izvērtēšanu. Tajā pašā laikā Cēsīs tarifs no marta būs 84,11 eiro par MWh, un šīs tarifa izmaiņas saistītas ar kurināmā cenas izmaiņām.

SPRK Enerģētikas departamenta direktors Jānis Negribs norāda, ka šobrīd kurināmā cenas īpatsvars tarifā veido vidēji 40-60%, bet pārējo daļu veido citas ar siltumapgādes nodrošināšanu saistītās izmaksas. Līdz ar to tarifi un to izmaiņas Latvijā atšķiras, neskatoties uz kurināmā cenas samazināšanos tirgū.

SPRK regulējamie komersanti lielākoties kā kurināmo izmanto šķeldu, bet otrs izplatītākais izmantotā kurināmā veids ir dabasgāze. "Dabasgāzes kā kurināmā izmantošana kopš 2022.gada samazinājusies, jo komersanti to aizvieto ar citiem kurināmā veidiem," pauž Negribs.

Fiksēta līguma gadījumā kurināmā cenu svārstības atkarīgas gan no izmantotā kurināmā veida, gan brīža, kurā konkrētais komersants nofiksējis līgumā cenu par kurināmā piegādi, kā arī līguma darbības ilguma.

Savukārt siltumenerģijas komersantiem, kuriem noslēgts līgums par mainīgu jeb biržas cenu, kas katru mēnesi ir atšķirīga, mainoties aktuālajai kurināmā cenai biržā, mainās arī tarifs. Vienlaikus jāņem vērā, ka galalietotāju rēķinos kurināmā cenu svārstības nonāk ar dažu mēnešu nobīdi.

SPRK vērtēšanā šobrīd ir 24 pilnie siltumapgādes tarifu projekti un seši komersantu pašu noteiktie siltumapgādes tarifu projekti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu